Lasurit

До две години ще бъде изградена първата зарядна станция за водород

До две години ще бъде изградена първата зарядна станция за водород

До две години ще бъде изградена първата зарядна станция за водород

Реклама Skoda Monte Carlo
До две години трябва да има поне една функционираща зарядна станция за водород и една да бъде в процес на изграждане. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на откриването на работна среща за въвеждането на горивните клетки и водорода. Той уточни, че дейностите по изграждането на първата водородна станция на пристанище Бургас са в начален етап, като в дългосрочен план се обсъждат още няколко локации за изграждане на зарядна инфраструктура в София, Стара Загора и Русе. Заместник-министър Ангел Попов заяви, че по този начин на територията на страната ще бъде осигурена необходимата инфраструктура, като разстоянието между станциите ще бъде около 200 км. „Нашата цел е да преминем от научно-изследователската дейност към реалното внедряване на водорода в ежедневието и икономиката“, каза още заместник-министърът.

Заключителната работна среща на тема: „Горивни клетки и водород: Идентифициране на законодателната и административна рамка за въвеждането им, на бариерите и подходите за тяхното отстраняване“ се организира от екипа на проекта „HyLAW” и Българската академия на науките. Инициативата се осъществява с подкрепата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на образованието и науката и Столична община.

Проектът обединява 23 партньори от Австрия, Белгия, България, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Норвегия, Полша, Румъния, Испания, Швеция, Португалия, Холандия и Великобритания и се координира от Hydrogen Europe.

Основна задача на проекта е да съдейства за отстраняването на правните бариери при въвеждането на горивни клетки и водород в различни ниши на приложение. Той има за цел да стимулира пазарното навлизане на технологиите за водород и горивни клетки, като предоставя на създателите на съответния пазар ясна визия за наличните регламенти.

*Източник: government.bg Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии