Астронавтка порасна с 5 сантиметра на МКС, но докога?

При завръщането на Земята може да възвърне стария си ръст
5 мар 2019 20:03, Нели Христова
62
Астронавтка порасна с 5 сантиметра на МКС, но докога?
Снимки: Reuters

Представете си, един ден да се събудите и да сте цели пет сантиметра по-високи от преди. На Земята това е невъзможно, освен ако не сте дете. Но в Космоса, при условията на микрогравитация, астронавтите порастват с близо 3%. 

Така, Ан Макклейн, чийто дом засега е Международната космическа станция (МКС) установила, че трябва да направи малко поправки по своя костюм, тъй като вече не й пасвал. В своя Twitter профил, астронавтът на НАСА се похвали, че е с цели пет сантиметра по-висока от деня, в който кацнала на МКС преди три месеца.

Според изследванията на учените, няколко месеца прекарани в Космоса водят до увеличаване на ръста с 1 – 2 сантиметра. Но на какво се дължи това?

Когато липсва земното притегляне, прешлените се отпускат и удължават. По този начин астронавтите добавят тези няколко сантиметра към ръста си.

Но Макклейн не бива да прибързва с радостта. Това порастване всъщност не е перманентно. В момента, в който тя се върне на Земята, отново ще се "самали“ до обичайната си височина. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Циците и са заели естествена капковидна форма, но това е временно.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ингк нешо сиЗеми с фърли от високо, а?
29
4
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Само глу.п.аците искат да живеят на Марс.Кой ще спре радиацията? Още в първия ден в космоса организма активира защита, която само професор по медицина може да обясни. Изпращат най-здравите и те след година, две се връщат "щастливи"? Щастливи само по телевизията!!! Пият хапове и специални химии срещу радиацията... та се късат. Гл.у.паците да вярват на телевизията.Кой и кога Ви дадоха достъп извън планетата Земя? Бог слезе да Ви обясни законите за виртуализацията, в която живеете?
28
2
 
10
 
! Отговори
Да питам преди 5 години
А пениса расте ли в космоса?
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е голяма работа, аз пък си помислих, че и се разшерила дупката на задния двор с пет сантиметра...
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин и Медведев ще станат снажни исполини ако отидат на МКС.
25
1
 
5
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Промит Мозък - пак да попитам де , ако не съм ти омръзнал - ако имам разстройство , какво се прави в случая ( космоса ) ?
24
2
 
9
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
До ДИВАК"До Промит Мозък и Анонимен 35 - когато имаш стомашни газове , от къде излизат от скафандара - любознателен съм ?"нали беше служил бе *** - не знаеш ли какво става като се изкашляш в маската под вода или във въздухаа ако успееш да праднеш в скафандър под налягане то това означава че можеш да трошиш орехи с газ-а си
23
4
 
3
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
До Анонимен"Щом ти се привиждат и балончета въдух си много зле."аз не те карам да ми вярваш, вярвай на очите си - просто разгледай внимателно което и да си решеш филмче с излизане в открития "космос"фалшифицирането на безтегловност е също доста трудно - на повечето "космонавти" като почнат да се въртят много и започва да се опъват дрехите им так кудето са закачени на въжета трябва да си наивен като малко дете за да ги вярваш тези "космически" филмчета
22
0
 
0
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Промит Мозък и Анонимен 35 - когато имаш стомашни газове , от къде излизат от скафандара - любознателен съм ?
21
2
 
2
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
другата основна издънка на режисьорите на тези космически филмчета са балончетата въздух дето излизат в басейните в които снимат тези "космически" апаратипочти е невъзможно технически да се реши тоси проблем - каквото и да правиш въздухчета винаги излизат разгледай внимателно което си посикаш "космическо" филмче - на всички до едно в открития "космос" летят мехурчета въздух .... да-а такива ми ти работи с открития "космос" .....
20
0
 
2
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Промит Мозък - преди години съм служил в под. 24420 !
19
3
 
7
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
изготвянето на скафандър, който да държи херметичност дори и при 1 ата налягане (или вакум) е изключително трудно техническикато се прибави и това че скафандъра не може да тежи 25 кг като този който съм носил ас в самолета и задачата става неимоверно трудна и поради тази причина такъв скафандър е много трудно да се фалшифицира скафандрите са една от основните издънки дето ги правят режисьорите на тези космически филмчета
18
1
 
0
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До Промит Мозък - какво е определението на "касмонафтка" и какво "аастронафтка "- полови различия ли имат ? Само питам .
17
2
 
6
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
До Анонимен"космическите" скафандри са ми слабост - ходил съм да гледам лично скафандъра на Алексей Леонов - този дето ужким беше излизал в открития "космос"на филмчето което ни пуснаха по телевизията по онова време ясно се виждаха връзките на обувките на Леонов, след това тази издънка я оправиха - на скафандъра в музея обувките са без връзки, но за сметка на това още сеят ластиците на ръкавите на скафандъра - странно решение - ластици от обикновено яке дето държат херметичност ...
16
0
 
2
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
:))))))))) !!!
15
4
 
8
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
космос НЯМАюдо-масоните ни пробутват тези бездарни фалшификации за да оправдаят трилиардите за тези "космически" програми с които юдо-масонския елит си строи подземни бункери това са тези "космически" програми - тотален цирк сниман в басейните на НАСА и Роскосмос и на канадския остров Девон !
14
0
 
4
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
do Промит Мозък и Анонимен - заинтригуващ диалог :))))) с интерес Ви чета и на двамата ви слагам плюсчета . Продължавайте в същият дух ! Благодаря за веселбата !!! :))))))))
13
4
 
3
 
! Отговори
Промит Мозък преди 5 години
До Анонимен"Освен това тоя скафандър не е за излизане в открития космос."а за какво е тогава - обличат "астронавтите" в тях за да могат хората да си правят селфита с тях!?аз промит мозък съм бил пилот и зная как се крепи шлема на пилотския скафандър за да е херметичен, за какво си мислиш че пилотите носят скафандър като летят на 10 000 метра !?
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Крим не е рускиХваща ме бяс, като си помисля, че за тази тъпня ще ти платят едни грешни пари! Малко, но ще преживееш деня!А Крим е руски и колкото и да се напъват да докажат обратното, най-много да се омажат до уши!