StyleGAN създава перфектни снимки на хора, но котките - ужасяващи!

Животни с по-малко очи, повече крака и дори без глава са творение на машината
20 фев 2019 20:00, Нели Христова
8

Компютърът още не може да разбере каква е анатомията на котката.

Преди няколко седмици появата на изображения, генерирани от изкуственият интелект StyleGAN, предизвикаха смут в обществото. Буквално от нищото, компютърът може да създаде перфектно човешко лице, което обаче не съществува.

Същата технология стои и зад видеата на политици, актьори и други известни хора, които уж са заснети да казват нещо, ала всъщност това е дело на StyleGAN.

Сега изкуственият интелект се опитва да допринесе за най-любимия сегмент на интернет – снимките с котенца. Но тук удря на камък.

За да пресъздаде перфектния човешки образ, учените са тренирали своя компютър с близо 70 хил. снимки на истински хора на различни възрасти, с различни етноси и фотографирани на различни фонове.

Благодарение на тях, подобно на човешкия мозък, изкуственият интелект започва да прави разлика между различния цвят на косата, формата на лицето и цвят на кожата, а след това – успява да генерира напълно ново изображение.Технологията е толкова добра, че човешкото око не може да засече разликата.

По подобен начин експертите се опитват да научат компютъра да създава снимки на котенца, но вместо това той генерира...чудовища. Главите на пухените създания са изкривени, телата им или много дълги, или много къси. Имат повече крака и по-малко очи.

Според учените, алгоритъмът още се учи, а с всяка снимка на котка, става все по-добър и по-добър. Оказва се обаче, че и те имат вина. Според тях, тези няколко хиляди снимки на четириногите, които са били избрани за обучение на изкуствения интелект, не са били перфектни.

За разлика от снимките на хора, където тялото добре се отличава от фона, а позицията на главата и тялото е почти сходна при всички, кадрите на котки включват животните в различни позиции, типично за тях – котенце с вдигнато краче, такова, седнало като човек, трето, което се е покатерило някъде, четвърто, което спи свито на кравай и така нататък. Това, оказва се, обърква алгоритъма, който създава леко плашещи свои версии на иначе приятните създания.

Изкуственият интелект е разбрал перфектно факта, че котките имат козина. Но само това. Той не разбира колко крака има животното, нито колко отворени са очите му. Няма си ни най-малка идея, каква е анатомията на пухените топки.

Но има още време StyleGAN да стане перфектен и в това. Но учените са леко притеснени от напредването на технологията.

Опозицията й започва разработване на друг алгоритъм, който да засича кога едно изображение е компютърно генерирано, тъй като вече е прекалено трудно за човешкото око.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички много добре знаем, че котката няма форма и може да се оприличи на течност.Отворете си любимата търсачка и напишете "liquid cat photos" - ще видите точно това, което е генерирала и мрежата. Просто кофти са я обучавали....
4
0
 
4
 
! Отговори
руски мацета са преди 5 години
Не е виновна машината.Това са котки дето са изпили по 3 водки, един лосион за баня и после са глътнали малко новичок. Ще се оправят,като изтрезнеят, не берете грижа.
3
0
 
3
 
! Отговори
котки-мутанти преди 5 години
Яко!! Котки - мутанти в действие. Да запазят снимките,ако ще правят филм:,, Планетата на котките",че,, Планетата на маймуните" вече стана банално с толкова продължения.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е защото котките са в течна форма, могат да изпълнят всяко пусто пространство, стига да влязат в него.
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто снимките на котките не са само лицеви. Иначе щеше да се справи дори по-добре отколкото при хората. Свиквайте, идват времена, в които границата между лъжа и истина ще е напълно размита.