Дигитализацията - необходимост за здравната система у нас

Притеснението ни за сигурността не означава да не се развиват тези технологии
20 фев 2019 17:07, Екип на Bloomberg
4
Дигитализацията - необходимост за здравната система у нас
Снимка: Pixabay

 Българската здравна система трябва да се дигитализира, за да се справи с всички съвременни проблем в областта. Това коментира Антоан Шотаров, предприемач и лектор, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В световен мащаб се случват много иновации в здравната система, които все още не са внедрени в България. Системата на здравеопазването е достъпна за всеки човек на света. Има прогноза, според която населението до 2050 г. ще бъде 10 млрд. души. Това, разбира се, изисква много повече медицински грижи и разходи. За да се справи системата, тя трябва да се дигитализира, а именно чрез електронно досие, електронни рецепти".

Първата стъпка, която в България не сме овладели, е създаване електронното досие, отчита Антон Шотаров. "След това е внедряването на виртуалната реалност. Геномиката също е интересен процес, както и умните устройства – часовници, гривни. Анализирайки информацията за нашите гени, можем да предвидим заболявания. 3D принтиране на мускули, кости и органи с чипове е друг важен похват. Генното инженерство поставя възможности, то провокира и морални въпроси", допълни той.

Притеснението ни за сигурността на данните не означава да спрем да развиваме тези технологии, уточни гостът.

Когато говорим за смартфоните, доста мобилни приложения са насочени към сферата на здравеопазването и се забелязва, че потребителите имат нужда от тях, спомена предприемачът.

Вижте още подробности на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
А предприемачите трябва да си построят по един небостъргач и да го оборудват със високотехнологични 3D роботи и да си направят корпорации, защото до 2050 година населeнието на Земята ще е 10 млрд човека и предприемачите са длъжни да приютят излекуваните болни нанякъде. А пък ние лекарите ще си решаваме сами от какво имаме нужда като дойде 2050 год.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата , това е централната власт. А зад централната влас за анонимни субекти в КРАДЛИВИ КОЛЕКТИВИ. С цялото си съзнание без чувство за отговорност крадът , мамат в схеми. Защото нямат име и са във фирми с имена като " миш м,аш, пенкилер; червенбайрак и т. Н."За това , колко и да е опасво за "конструкцията" трябва да семине на име с фирма с адрес с местна власт. Това е в ЕС. КОЙ ТО НЕ ВДЯВА ДА ОТИВА НА СОЦИАЛНИ ГРИЖИ И ДА СЕ ПРЕКВАЛИФИЦИРА.