Единната система за туристическа информация стартира работа

Регистрирането е задължително с гратисен период до 1 октомври
19 фев 2019 22:05,
4

От утре стартира въвеждането на базата данни в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при представянето на системата по време на пресконференция в Министерство на туризма.
Още по темата

В ЕСТИ в срок до 1-ви октомври следва да постъпи информация за всеки туристически обект в страната. Това е първата система, базирана на облак, поддържан от Държавната агенция за електронно управление и достъп до нея, освен общините и Министерство на туризма, ще имат МВР, НАП и Националния статистически институт, посочва БТА.

Министър Ангелкова отбеляза, че тази система е дългоочаквана от всички в бранша, защото освен до изсветляване на сектора ще даде възможност и за анализи, свързани с определянето на основните целеви пазари. "Това, което е важно да отбележа, че от утре ние стартираме въвеждането на базата данни в системата ЕСТИ. За да може да функционира, е необходимо да бъдат въведени всички данни, които се намират в регистрите на общините", обясни Ангелкова.

В гратисния период до 1-ви октомври, в който няма да се налагат глоби, се очаква в системата да се регистрират над 18 800 места за настаняване, които са вписани с уникален идентификационен номер в Националния туристически регистър. Ресорният министър припомни, че глобата за нарушители при първо нарушение е в размер от 1000 до 3000 лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето нарушение от Министерство на туризма ще пристъпват и към заличаване и отнемане на лиценза.

"Предстои ни летен сезон и не искаме да се получава срив", изтъкна Ангелкова по повод гратисния срок до 1-ви октомври. Тя увери още, че мониторинг ще се прави на всеки две седмици. "От 264 общини - 83 изобщо не са въвели никакви данни за туристическите си обекти", изтъкна Ангелкова.

Тя увери, че Министерство на туризма е създало сериозна организация за подкрепа на общините -, включително с обучение на място. Петте пилотни общини, които са въвели данните си близо на 90 процента, са Бургас, Созопол, Столична община, Враца, Велинград. По време на пресконференцията кметовете им засвидетелстваха подкрепата си за въвеждането на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внимание ! Когато ГЕРП въведат нещо има много убити .