До там ли опряха? Туроператор предлага екскурзии в опустошена Сирия

За френските власти туристическа агенция излага съзнателно клиентите си на опасност
19 фев 2019 20:45, Елка Василева
18
До там ли опряха? Туроператор предлага екскурзии в опустошена Сирия
Снимка: архив, БТА

"Бъдете първите, които ще се потопят в тази хилядолетна история": френският туроператор "Клио", специализиран в културния туризъм, е единствената голяма европейска компания, предлагаща туристически обиколки в опустошената от осем години война Сирия.

От април туроператорът започва да предлага десетдневна екскурзия с автобус и нощувки в хотели. Туристите ще видят на юг столицата Дамаск, на север - крайбрежния град Латакия, във вътрешността на страната - Палмира и митичната крепост "Крак де шевалие", близо до ливанската граница, а също така християнското селище Маалюля, където се говори арамейски, "езикът на Христос".

С цената под 3000 евро "успехът беше незабавен. Първата група от двайсетина души е запълнена и още пет пътувания са предвидени за есента", казва за АФП Жан-Пер Респо, заместник-генерален директор на "Клио". Компанията казва, че годишно за всичките си дестинации има около 15 000 клиенти.

Тя омаловажава предупрежденията на Ке д'Орсе, френското министерство на външните работи, което настоятелно съветва да не се пътува до Сирия.

"Ситуацията е по-стабилна днес: положението в страната до голяма степен се успокои и режимът отвоюва по-голямата част от своята територия", подчертава той.

Респо уверява, че са взети всички мерки да се гарантира сигурността на групата. "Предлагаме пътувания само в сигурни зони. Не ходим на места, които не са напълно спокойни, като Алепо или р. Ефрат. В някои етапи от преходите групата ще бъде придружена от полиция", разказва той.

Но според министерството на външните работи "туристическа агенция "Клио" излага съзнателно клиентите си на опасност".

"В случай на инцидент ще й се търси отговорност. Това й беше напомнено неколкократно от центъра за оказване на помощ при кризисни ситуации към министерството", заяви Ке д'Орсе пред АФП.

Министерството също така предупреждава, че "в контекста на борбата срещу тероризма гражданите и жителите на Франция, влезли на територията на Сирия, подлежат на разследване за мотива на техния престой".

"Сирия е страна във война", подчертава Ке д'Орсе и "официално съветва да не се предприема никакво пътуване, независимо от мотива и дестинацията. Опасността от терористичен акт и отвличане с политически цели или с цел откуп е голяма".

Според Жан-Пиер Респо френските власти "си изпълняват ролята. Те са предпазливи, но не вземат същите предпазни мерки за други страни. В Сирия няма повече проблеми, отколкото в други страни като Пакистан, където също ходим", смята той.

"Не сме там да представяме в добра светлина режима" на Башар Асад, казва той.

"Клио" е основана през 1976 г. от Кристиан Маркан, който е основател и на Движението на католическата младеж на Франция и на сдружението "Литургичен мир". Респо казва, че това е изцяло културен туризъм. "Няма религиозен аспект, нито е геополитическо пътуване или активистка проява", добавя той.

На въпрос на АФП британската, италианската и германската асоциация на туроператорите заявиха, че не знаят за подобни инициативи в техните страни и припомниха, че правителствата все още съветват да не се ходи в Сирия.
"Клио" не е член на френския Синдикат на туроператорите, който не коментира инициативата на компанията.

Но президентът на организацията, която представлява френските туристически агенции, Жан-Пиер Мас, казва, че е убеден, че "Клио" е взела всички необходими предпазни мерки, за да гарантира сигурността на пътуващите и да не бъде манипулирана, като даде гаранция за почтеност на сирийския режим".

През 2010 г., преди началото на войната, която отне живота на над 360 000 души, Сирия е посрещнала 2 милиона европейски посетители. Туристическият сектор е имал приходи от над 3 милиарда евро.

За сирийците "подновяването на туристическата дейност ще бъде не само признак, но и средство за връщането към нормалния живот", каза "Клио" и допълни, че "да се бойкотира страната, докато сирийците се мъчат да излязат от дългия кошмар, ще им причини двойно страдание".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Anonim преди 5 години
Иврит е сравнително нов език, създаден от евреите в Европа. Корените му са от древните като арамейски, но произношението е различно, а и много думи са нови, просто защото в древността понятията ги е нямало. Арамейски е език на евреите по времето на Исус. Та коментар 2 е бая объркан. Все едно някой да каже, че хан Аспарух е говорил още по-древен и различен от българския език(даже старобългарският е вече славянски), та не е българин. Езиците се развиват и променят.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да водят туристите в разрушена Сирия да обиколят севезападна България гледка е същата като в Сирия!
12
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Анонимен 11Учудващо точно! Де да имаше повече коментари с това качество.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Първо няма "еврейски език". Второ, арамейски и иврит са от една група - северно семитски езици. Т.е. са доста близки (като например южно славянските езици - сръбски и български)
10
9
 
3
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
До гжгжИ ти неграмотнико, на какъв език мислиш че са говорели в ежедневието си евреите по времето на Исус? Именно на арамейски.Ей, тия евреи! Преди 2000 г били говорили на арамейски в ежедневието си??? А ако Иисус се беше родил в Персия, щяха да са говорили на фарси!? А след още 2000 години бъдещите евреи сигурно ще секълнат, че предците им още през 20 век са говорили компютрите с 1 и 0, без клавиатура!Иисус Христос е Бог и Божий Син, Той няма етнос, защото всички народи са Негово творение
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Екстремен туризъм е да ходиш да скачаш с бънджи. Този е "черен". Целта му е зяпане на гета с бедни, военни опустошения, природни бедствия, затворници (Северна Корея) и т. н. Всички, платили за Сирия, са именно убедени, че нищо няма да им се случи. Щото са туристи, тоест зрители, и могат ей-така да си зяпат войната през прозореца. Ефект на телевизията.
8
1
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
До тук ли да опрат?
7
3
 
3
 
! Отговори
гжгж преди 5 години
И ти неграмотнико, на какъв език мислиш че са говорели в ежедневието си евреите по времето на Исус? Именно на арамейски.
6
3
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОВА СЕ НАРИЧА ЕКСТРЕМЕН ТУРИЗЪМ ИМА СИ И ЗА НЕГО КЛИЕНТИ!!!ОТ ТУРИСТИЧЕСКАТА АГЕНЦИЯ ОБЕЩАВАТ, ЧЕ ИМА ГОЛЯМ ШАНС ДА БЪДЕТЕ ОТВЛЕЧЕНИ ИЗНАСИЛЕНИ УБИТИ ИЛИ ПО-ЛОШО!
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не сме там да представяме в добра светлина режима" на Башар Асад.====================Точно това в никакъв случай не искат да допуснат официалните власти.
4
1
 
29
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 5 години
Що бе, да отидат да видят всички какво става с една държава, която влязат американски войски, сега няма да поникне трева поне още 50 години в Сирия, Либия и Ирак.А преди 20 години български лекари, инженери и медицински сестри ходеха да рацотят там за 5000 долара на месец, но това беше преди да влязат САЩ там.Темата на екскурзиите може да бъде: американската хуманитарна помощ и демокрация в чужда държава.
3
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Франсетата са гузни за това,което причиниха на Сирия заедно с другите "съюзници",а и се притесняват,че посетилите Сирия ще разберат лъжите им за "лошия"Асад.Нормално ...
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В християнското селище Маалюля се говори арамейски, "езикът на Христос".Някои тук твърдяха, че Исус бил евреин. Ето го опровержението.Арамейският, а не еврейският е езикът на Христос.
1
24
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Да заведат Путин, да види какво е направил със Сирия! Да го заведат в Алепо! Тубата е пълна клипове какво е било преди и какво е сега!