Богататите vs. бежанците: Да си стоят в бедните страни!

Успяват да се презаселят основно сирийци и бежанци от Конго
Обновена: 19 фев 2019 19:29 | 19 фев 2019 18:58, Камелия Цветанова
27
Богататите vs. бежанците: Да си стоят в бедните страни!
Снимка: Reuters, архив

Богатите държави са приели през миналата година под 5 на сто от наброяващите 1,2 милион бежанци, пребиваващи в по-бедни страни, които ООН иска да бъдат настанени за постоянно в богати страни. Това съобщи днес в Женева говорителка на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците, предаде БТА като се позова на ДПА.

По-малко от 56 хиляди бежанци са имали възможност да участват в програмата на ООН за презаселване през 2018 г., каза говорителката Шабиа Манту. Тя отбеляза, че тази бройка и нивото от 5 процента са по-ниски от предишните три години.

Сред регистрираните около 20 милиона бежанци по света Върховният комисариат е набелязал особено уязвимите - деца или жертви на насилие, изтезания или болести - и настоява богатите държави да ги приемат, отбеляза ДПА.

"Презаселването остава животоспасяващ инструмент за защита на най-изложените на риск", посочи Манту. Тя призова "правителствата и общностите по света да споделят отговорността в реагирането на кризи с принудително прогонване (на хора от родните места)".

Понастоящем агенцията на ООН за бежанците подготвя тригодишен план, за да повиши броя на презаселените и да увеличи броя на държавите участници в програмата. През миналата година САЩ са приели за постоянно най-много бежанци по програмата (17 хиляди), следвани от Канада със 7700, Великобритания с 5700 и Франция и Швеция по около 5000.

Изнесените днес данни не включват хората, които директно са поискали бежански статут в богати държави и им е била осигурена защита.

Над една трета от презаселените през годината по програмата на ООН са сирийци, а една трета - хора, избягали от насилието в Конго, съобщи ДПА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: оонбежанциКонгоСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номер 11, като си толкова гостоприемен, що не си ги прибереш у вас???
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news.
20
1
 
12
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Бежанците заобикалят вежливо изсраел, няма огради, нито граничари. Също така бежанците от Мароко и Афганистан и това Конго се дотътрят до Резово с автобуси, - ако е пеша, за няколко хиляди километра в пясъците ще се изтъркат обувките и краката им ще са кръвясали, плюс това носят и деца - такова нещо е непосилно и за тренирани спортисти. Кой им доставя автобуси със сандвичи за по пътя? Ми, евреите. А българското правителство? - ми, то е еврейско, а европейските? - Това е геноцид на бялата раса.
19
2
 
17
 
! Отговори
Munchen_DE преди 5 години
Какво значи богатите?Как е изглеждала Европа след войната? Кой изгради всичко отначало, за да бъде това, което е днес?Сега ми пристигат икономически мигранти, които нямат намерение да учат нито език, нито да работят и да ползват наготово това, което имаме ние.Хайде у лево! Хайде да си оправят техните страни, да стигнат до там да имат съюз като ЕС и тогава пак ще си говорим!
18
1
 
11
 
! Отговори
doi преди 5 години
ще стане като в ЮАр-въоръжена с автомати охрана и бодлива тел за баровските квартали да са спокойни богаташите,който си плащат.
17
1
 
13
 
! Отговори
Вителчето преди 5 години
Значи богаТАтите се опитват да се пишат големи гяволи.Който е канил бежанци, той да си ги посреща.
16
2
 
17
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Камелийче, 1. Какво означава vs.? Все пак в България не говорим суахили.2. Откога Сирия и Конго имат обща граница със САЩ, Канада, Великобритания, Швеция или Франция, та пишеш за "бежанци"?
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатите затова са богати, защото нямат от "бедните". Те идват и почват с огромните претенции "да им уважават културата", разбирай богатите и те да подивеят.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искаш да избягаш от мястото, където живееш, защото и "***" се замисли дали не си ти свинята, която го е превърнала в ***.
13
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващото което ще ни донесат е едрата шарка Вариола и Ебола,е тогава ще си дойдем на думата!
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде, стига вече с това "vs.". То е три знака. "Срещу" е пет. Толкова ли няма място за българския език в статиите ви?
11
2
 
40
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Богатите държави са приели през миналата година под 5 на сто от наброяващите 1,2 милион бежанци, пребиваващи в по-бедни страни, които ООН иска да бъдат настанени за постоянно в богати страни. Това съобщи днес в Женева говорителка на Службата на ООН за бежанците============Интересно, говорейки за богатите държави, говорителката на ООН спомена ли колко бежанци са приели вкупно Израел, Бахрейн, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ? Отговора е НУЛА. Математическа нула. Но, това е тема табу, нали!?
10
3
 
26
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Мизерниците, мизерстват навсякъде по света. Никой не може да избяга от мизерията, която носи в главата си!
9
5
 
23
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 5 години
На запад слугуват само тия, дето в България висят като воденичен камък на врата на обществото и цуцат помощи!
8
31
 
3
 
! Отговори
До 5 и 9 преди 5 години
Бежанците не бягат от мизерията в България, а от "гостоприемството" на българи като вас!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Успяват да се презаселят основи сирийци и бежанци от Конго"===Нов връх в журналистическото слово!
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кКато и чета името на тази говорителка - всичко е ясно! Един шебек защитава останалите шебеци! Закривай ООН!!!!
5
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите не са богати, но и те искат бежанците да си стоят у дома.
4
2
 
21
 
! Отговори
Нов преди 5 години
Излиза, че колониализма е бил добро нещо. Метрополията е развивала тези територии, ако ще и с изземване на ресурсите им. Ограмотявала ги е. Комунистите ги дигнаха на борба за независимост и резултатите са на лице
3
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая *** няма място в Европа, бедността не е оправдание или войните. Европа и Русия са преживели две световни войни умирали са хора от глад хич не е било розово и никой не е тръгнал да бяга. Тия искат направо да дойдат и да налапат еропейския морков наготово и да докарат СПИН и Нилска треска и африканска чyма и Ебола.