Българинът "за" ограничения за новите шофьори, но не вярва в ефекта им

Анкета: Цели 35% от хората не смятат, че мерките ще имат необходимия ефект
19 фев 2019 14:50, Красимир Ангелов
60
Българинът "за" ограничения за новите шофьори, но не вярва в ефекта им
Снимка: Булфото, архив

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право самостоятелно да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години.

Още по темата
Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Освен това новият шофьор няма право да вози пътници, освен придружителя, между 22 ч. и 6 ч. Това предвиждат проектите за нов Закон за движение по пътищата и Закон за водачите на моторни превозни средства, публикувани за обществено обсъждане.

Одобрява ли обаче българинът ограничителните мерки за младите шофьори, заложени в проектозакона? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 2001 души.

А според резултатите 35% от анкетираните подкрепят предложените ограничителни мерки, за да може новите водачи да натрупат по-голям опит на пътя. Други 13% не само одобряват мерките, но и считат, че новите шофьори трябва да карат с придружител дори повече от 6 месеца, ако карат мощни коли.

За отбелязване е, че 35% от анкетираните обаче смятат, че и от тези промени няма да има кой знае каква полза и инцидентите на пътя ще продължат.

12% от запитаните пък смятат ограниченията за прекалени и считат, че новите водачи просто трябва да бъдат по-внимателни, докато натрупат по-солиден опит.

За 5% пък ограничението тези шофьори да карат самостоятелно коли само до 67 конски сили е прекалено странно, защото малцина имат такива автомобили и това може да наложи закупуването на нов автомобил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не забраните и велосипедите за деца под 16 години? Да е#а мама ви проста!
46
1
 
0
 
! Отговори
no преди 4 години
35% най малко 85%
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да се промени само осложнявате живота на хората
44
4
 
4
 
! Отговори
Митко преди 5 години
младия шофьор греши младия шофьор греши вземат му книжката Окей може да убие някой а лекари когато убие някой Защо не му вземат дипломата
43
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Да ограничим законово дозата на кварталните наркомани,с цел намаляване разпространението на наркотици.Смех!
42
4
 
7
 
! Отговори
neon преди 5 години
до 43 Да даваме с каруците викаш а и то само с по едно магаре че ако са чифт коне пак ще е много. Що не си пиете хапчетата ве да го ***!!
41
3
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До SS 38 Идеята ти е отлична , но какво ще правят авто инструкторите. И те хляб трябва да ядат.Нали така ?
40
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е едно и единствено: пълна забрана на всички автомобили над 130к.сТа да изчезнат всички фукачии.За какво ви трябва по мощна кола като ограничението е 50 в града и 130 по магистралата?Даже ако се забранят и бмв,ауди и мерцедес пътищата ни ще станат доста по безопасни.
39
3
 
9
 
! Отговори
- преди 5 години
Куките с новите камери се крият като мишки! Следващия парламент да промени закона и да върнат знаците за контрол на скоростта!
38
2
 
3
 
! Отговори
Гец преди 5 години
аз поддържам електрокари. Някои модели имат режим за на4инаещи
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странни са анкетите на днес бг - на мен на практика никога не ми дава възможност да гласувам, вероятно считат, че вече съм гласувал, което не е така. Сега има анкета за каракачанов - пак не мога да глаусва. Преди това не можах да кажа НЕ за тези ограничения.
36
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 5 години
държавата трябва да въведе още с започване на средното образование часове по безопасност на движението както и шофьорски часове , теория и практика, всички да минават през цялото средно образование както учат математика така да учат и да карат коли, мотори. 3 4 години колкото им е средното обучение, според мен само така ще се нормализират нещата. само с основно да не може да станеш шофьор. а тия дето са без книжки и карат, солени глоби и наказания. това са нещата от деца трябва да учат правилник
35
3
 
6
 
! Отговори
Мистър Уейн преди 5 години
До 9Първо е всеобща илюзия, че джиповете са по-безопасни. А по мое мнение за млад шофьор, който ще натиска колата е дори по-опасно поради високия център на тежест и по-големият шанс да се обърне в завой, защото не е преценил че шофира нещо, което тежи колкото хотел Плиска :)
34
2
 
25
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Ако млад шофьор 6 м. не кара кола по редица причини , след това излиза на пътя като стар шофьор без никакъв опит.Ще има ли километраж на дупето , да докаже че е шофирал ?
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
еее тъкмо ще продам старият форд с надценка, че никой не го ще. Идеален за млади шофьори 62 коня!
32
2
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
И кой е този българин, дето е "за"? Всеки умен човек ще види, че тези предложения са абсолютна глупост. Напъни на интелектуални импотенти да симулират дейност.
31
3
 
11
 
! Отговори
спиро преди 5 години
Каране с придружител - абсолютно "за". Коли с до 67 кс - абсолютно безсмислено. Фокусът трябва да е на поведението и уменията на шофьора, а не на колата.
30
3
 
14
 
! Отговори
??? преди 5 години
И кои са тези дето са за ограниченията? Сещам се само за едни - търговци на много-много стари коли, които сега ще започнат да се търсят, тъй като няма по-нови коли под 67 к.с.
29
2
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Коли до 67 к.с. - това вече го коментирахме. Такива коли вече няма. Има разни доста стари модели, които са с толкова малка мощност - над 20 годишни. Взима книжка новият шофьор (на 20, 40 или на 60 години) и 6 месеца не шофира, защото няма такава кола. После се качва на колата си, изпозабравил всичко, което е учил на шофьорския курс и сакатлъците започват.
28
4
 
20
 
! Отговори
-10 преди 5 години
С колко намаляха жертвите на ПТП откакто караме с включени светлини през деня? Ха, те май са повече от преди?