Българинът: Политиката на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не!

Сънародниците ни остават положително настроение към Евросъюза
19 фев 2019 11:00, Красимир Ангелов
167

Графика: "Галъп интернешънъл"

Българинът е убеден, че външната политика на ЕС стабилизира света, тази на САЩ – не. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", проведено в 57 страни по целия свят.

Според по-голямата част от участвалите в изследването, международните политики на двете суперсили - САЩ и Русия, дестабилизират света.

Според данните, почти еднакъв дял – съответно 56% и 52% от общо 52 494 интервюирани граждани по целия свят, имат негативно мнение по отношение на ролята на двете военни суперсили. Политиката на САЩ все пак има с 4% повече негативно отношение сред анкетираните.

Като цяло само един от четирима вярва, че външната политика на двете суперсили има стабилизиращo въздействие върху международните отношения.

Далеч по-малко са хората, които считат, че външната политика на ЕС и на Китай дестабилизира света – 31% от анкетираните считат това за ЕС и 42% - за Китай.

Данните от проучването сочат още, че около 2/3 от руснаците са убедени, че външната политика на тяхната държава има стабилизиращ ефект. Процентът сред американските граждани по отношение на външната политика на САЩ обаче е значително по-нисък - това отразява дълбоките вътрешни разделения в общество им.

Погледнато в глобален мащаб, Европейският съюз се възприема като най-стабилизиращата сила в света и има положителни нетни стойности във всички изследвани региони, с изключение на Русия и Западна Азия.

Данните от България показват сериозно одобрение от нашите съграждани за международната политика на Европейския съюз. Цели 60% от българите смятат, че тя е стабилизираща, а 16% са на обратната позиция.

Противоположно, с най-ниска нетна стойност (-36), е отношението на българите към външната политика на САЩ. Цели 56% от сънародниците ни смятат външната политика на Щатите за дестабилизираща, а едва 24% от анкетираните я одобряват. По отношение на руската външна политика, 43% от българските граждани са отговорили положително срещу 27% отрицателно.

Въпреки, че външната политика на Китай получава също положителна нетна стойност (+4), твърде големият процент (52%) отговорили „Не знам“ сочи по-скоро липса на знание по темата за ролята на най-многолюдната държава в света.

"Жалко е, че единствената определена като положителна глобална сила, ЕС, е в дълбока вътрешна криза". Глобалната картина отново наподобява тази по време на Студената война, но всъщност е съвсем различна, защото глобалният ред, установен след Втората световна война, се разпада пред очите ни с всеки изминал ден", коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация "Галъп интернешънъл".

"В миналото напрежението между суперсилите всъщност не беше дестабилизиращо - заради договорените правила. Обратно, основната характеристика на настоящата международна обстановка, най-просто може да се определи с две думи: без правила", допълни още експертът.

По думите му има нужда от спешен диалог между САЩ, Русия, Китай и ЕС за нови международни правила.

"Исторически погледнато, всеки нов световен ред винаги се е налагал със сила и кръв. Не можем да си го позволим отново, защото следващият път ще бъде последен за всички", завършва своя коментар Кънчо Стойчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До САЩ искат мирИзтеглят се защото Путин си избра Тръмп. Ще си избере и следващите президенти. Путин требе да постигне мир, като прегази украинската хунта и освободи малорускито население там. Също така да присъедини и другата измислена държава - Северна Корея на Балканите -- Макесоросдония на Заев узурпатора и да я върне в чертите на България.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тошо 26 икономика в света, днес 66 икономика. Ако бяха БКП на власт естествено щяха да се преориентират към Китай и днес щяхме да правим по техни лицензи скъпа черна техника , включително луксозна за Европа. Нещо като български Хуавей. Въпреки всичко хората ни дадоха да имаме завод за Грейт уол, обаче партията наша не му даде да работи тук и се изнесе в чужбина. Щото въобще няма корупция, само Иванчева взема подкуп, подметнат и зад гърба в колата.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално част от хората са повлияни от антируската пропаганда по целия свят. Но се видя, че евросъюза и САЩ си създадоха Ислямска държава, а Русия я унищоже за броени месеци. Видя се кой стабилизира и кой дестабилизира. Ако България спре да дава подаръци на запада - милиарди за самолети, златни концесии, те веднага ще активират турското малцинство тук за пъклените си дестабилизирания. Западът е една малка периферия, с изчерпани ресурси. Затова са бесни, ПРОПАДАТ И Е НЕИЗБЕЖНО.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо в Якутия русначетата които не знаят якутски не ги записват в училища? Руски имигранти в Русия?
122
6
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ИЗЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕС И НАТО=ВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ПЪРВОБИТНО-ОБЩИНЕН СТРОЙЩЕ СЛУШАТЕ ГАЛЕНА ВАНАТА И ТОВА ЩЕ Е НАЙ-ДОБРОТО ВИ ПОСТИЖЕНИЕ,ТОВА СЕ ВИЖДА ЧЕ МОЖЕТЕ
121
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИЗМА СЛЕДВА ДА СЕ ОБЯВИ ЗА "ПЕРСОНА НОН ГРАТА" ЩОТО Е СЪЩИЯ КАТО ФАШИЗМА - ДЕЛИ ГИ МАЛКА РАЗЛИКАСТАЛИН И ХИТЛЕР БЯХА СЪЮЗНИЦИ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ
120
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиката на ЕС стабилизира света, тази на САЩ не! ПОЛИТИКАТА НА САЩ Е ФОРМИРАНА ОТ ДОГОВОРИ СКЛЮЧЕНИ ПО ВРЕМЕ НА СТУДЕНАТА И ПРЯКО СЛЕД ВСВ. ТЯХ ВИЖДАТЕ СЕГА В ДЕЙСТВИЕ , ОТ СТРАНА НА ЗАПАДАЯСЕН ЛИ СЪМ НЕВЕЖИ
119
0
 
0
 
! Отговори
extremist преди 5 години
В АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" НЯМА ЕДИН БЪЛГАРСКИ БОЛТ - И СЛАВА БОГУ!!!!
118
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЦИОНАЛИСТИТЕ, СОЦИАЛИСТИТЕ И ПАРАВОЕННИТЕ ФОРМИРОВАНИЯНА ПРОКУРАТУРАТА.РУСКИТЕ "ИНСТРУКТОРИ" В ЗАТВОРА И ЗАПОР НА ВСИЧКИ РУСКИ СМЕТКИ
117
5
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
СЛЕД 1945 КОМУНИСТИТЕ ОКРАДОХА ИНДУСТРИАЛНА БЪАЛГАРИЯИ ВСЕКИ БЪЛГАРИН ОТДЕЛНО
116
4
 
5
 
! Отговори
Додо преди 5 години
И САЩ и ЕС уви, са завладени в лапите на юдеоционисткия Кабал от комунисти- глобалисти, молещи се на Луцифер. И културния марксизъм, и НПО-тата са само инструменти.
115
6
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
САЩ НЯМА ВОЕННИ БАЗИ ТУКДРУГОТО Е КОМУНИЗЪМ
114
4
 
3
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕВЕЛИКО МЕНТЕНЕ И КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА ЗДРАВО
113
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито политиката на САЩ, с техните подмолни нпо-та, нито политиката на ЕС, техния културен марксизъм, са стабилизиращи за БГ. В благодарение на тях сме най-бързо изчезващата нация. Ако не излезем срочно от ЕС и НАТО, ще ичезнем в най-скоро време, като птицата додо.
112
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 118"Въпрос на вкус, казало кучето и се облизало под опашката"Теб може и да са ти харесвали бонбони Амфора, имаше и Ритон, същата гадост. Но аз си спомням "Марципан Люлин" и като си помисля за нещо почва да ми се драйфа.И безалкохолна напитка Алтай си спомням. А от нея веднъж наистина повърнах на село.Спомням си и бирата с плуващи мишки. Спомням си и хляба, със залепнали *** отстрани, нахвърлян в метални клетки непочиствани никога в живота им.
111
6
 
8
 
! Отговори
Тодор Живков преди 5 години
"Социализмът, другарки и другари, се оказа едно недоносче".
110
7
 
16
 
! Отговори
до 118 преди 5 години
Обиколил съм света служебно, никъде не съм ял десерти като Република, Карамелка, дето се правеха в Своге и Лакта и Амфора. Сега ги имаме същите като име и опаковка - вътре съдържанието няма нищо общо. И до ден днешен се чудя, как правехме толкова вкусни шоколадови изделия!!
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как се запознах с капиталистическия продукт по татово време?Лято, море, шоколадови моряци, продаващи $ по 1.5.Посещение на Кореком. Покупка на водка "Смирнофф" за $3.5 и евтини "Тоблерони". Водката прекрасна - една от най-качествените, които съм пил, но "Тоблерони"-те бяха с отвратителен вкус - много по-гадни от нашия обикновен шоколад с нарисуваната крава.
108
2
 
9
 
! Отговори
Китаец преди 5 години
Европейските Роби всеки ден ми пращат парички, къпя се в кеш, всяка година сменям колата, а аз им пращам - ***, китайските им обувки се късат на 3-4 месеца и пращат още палички. Европейци не могат и карфица да произведат. Аз произвеждам всичко с откраднатите технологии от стара Европа и САЩ. Европа взривява заводи и си затри индустрията.
107
3
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Китайците взеха най-доброто от соца и капитализма.Българите - най-лошото !