Напразни 450 млн. долара. Най-скъпата картина в света – фалшификат?

"Спасителят на света" може и да не е на Леонардо да Винчи
19 фев 2019 09:10, Нели Христова
33
Напразни 450 млн. долара. Най-скъпата картина в света – фалшификат?
Снимка: Flickr

През 2017 година "Спасителят на света“ се превърна в най-скъпата картина в света. Изгубеният шедьовър на Леонардо да Винчи бе продаден за 450 млн. долара. Но наистина ли картината е на ренесансовия майстор?

Още по темата

Повече от година след като "Спасителят на света“ бе купен от саудитски принц, той предал картината на отдела по култура и туризъм в Абу Даби. Но се появиха съмнения за автентичността на платното.

Картината трябваше да украси стените на галерията през септември 2018 година, но нейното представяне бе отменено.

Според историка Жак Франк, който говори пред Sunday Telegraph, много политици и дори служителите на Лувъра в Париж знаят, че "Спасителят на света“ всъщност не е дело на Леонардо.

По думите му, той дори е писал на президента Емануел Макрон, за да не открива изложбата на Да Винчи в Лувъра тази есен, защото в нея ще бъде включен фалшификат и това ще предизвика скандал.  Жак Франк твърди още, че самата галерия в крайна сметка е решила да не показва "Спасителят на света“.

От Лувъра обаче твърдят друго. В свое изявление те заявяват, че са пратили запитване за наем на платното и все още чакат отговор от собственика.

"Мистър Франк не работи с нас по изложбата на Леонардо и никога не е бил куратор в Лувъра, пишат от музея. - Това е неговото лично мнение, не това на галерията.“

Но има още една въпросителна около "Спасителя на света“.

Той значително се е променил от откриването си през 2011 година до наддаването на аукциона шест години по-късно. Дали става дума за некадърна реставрация или подмяна на платното – никой не казва.

През август 2015 година пък се появи друга версия. Матю Ландърс, учен от университета в Оксфорд твърди, че картината е нарисувана не от Леонардо, а от ученика му – Бернадино Луини.

Трудно ще се разбере, дали "Спасителят на света“ е излязъл изпод ръката на Леонардо или не. Откакто е закупена от саудитския принц, все още никой не я е виждал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото *** разбира от творчество (съдейки по долните коментари) толкова и камиларите.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво разбират от култура тези кaмилари? Автентична или не, тази картина трябва да бъде в Европа в Италия или Франция, които са люлките на цивилизацията.
24
2
 
1
 
! Отговори
:D преди 5 години
До АнонимеНАх ти умникоooooo! Веднага разгада конспирацията! От Мосад ли си? Или пък от КГБ? Може би Държавна сигурност?
23
3
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Картините са скъпи защото са законен начин едни милиони да заминат нанякъде.
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
500 млн за тая глупост. Вместо да инвестират в образование, лечение на рак, диабет, СПИН. Е, те за това за повечето хора тия си остават богати камилари, при които идват лесно парите, ама акъл няма за инвестиции. То не че им трябват образовани хора, щото където дойде образованието, религиите си заминават, а те управляват чрез религия. Безсмислена демонстрация на пари, която няма просто как да спечели уважението на интелигентни хора
21
9
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До 11 Анонимен-------------Религията е промивка на мозъка!Нито в църква влизам нито в джамия.Бъди добър човек,помагай на хората в беда и се радвай на живота.
20
3
 
30
 
! Отговори
Л.Иванова преди 5 години
На Леонардо е.Аз гледах като я рисува
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Представяте ли си, преди 2000 и повече години без муцунабук, толкова хора са харесали божият син. Сега с тая краварска тъпня, харесват само фитнес инструкторки и члга певачки.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спасителят е за всички. Картинките са за децата.
17
4
 
9
 
! Отговори
до преди 5 години
"Поредната гавра с Христа .Господи прости им че те продават и купуват за пари"------Поредният който се връща назад в еволюцията
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН15Да прав си нищо не личи от твоят пост, освен, че си невежа.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната гавра с Христа .Господи прости им че те продават и купуват за пари .
14
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
До Анонимен 13ЕЙ ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА ДЕРЕЖДЕ В ДЪРЖАВАТА ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ!ТО НЯМА В ГЛАВАТА НИЩО НО ДАВА МНЕНИЯ!!КЪДЕ ПИШЕ, ЧЕ САУДИТСКИЯ ПРИНЦ Е ОТКРИЛ КАРТИНАТА В МОЯ ПОСТ !ЯСНО ПИШЕ, ЧЕ САУДИТСКИЯ ПРИНЦ Е ПРЕМЕТНАТ И В СТАТИЯТА И В МОЯ ПОСТ!
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много културни ценности са съхранени и до днес, заради невежеството на тези които са ги открили първи.
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН12Саудитският принц не е открил картината, научи клавиатурата и тогава пляскай алабаланици.
11
6
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИЗГУБЕН ШЕДЬОВЪР ДРУГ ПЪТ!!!ЛЕОНАРДО ДАВИНЧИ Е ЖИВЯЛ ПРЕДИ 500 ГОДИНИ ВСИЧКИ КАРТИНИ АКО Е ИМАЛ ТАКИВА СА ОТКРИТИ ОТДАВНА И НЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ ОТ НИЩОТО ПРЕЗ 21 ВЕК :DИЗОБЩО НЕ МИ Е ЖАЛ , ЧЕ СА ПРЕМЕТНАЛИ САУДИТСКИЯ ПРИНЦ! ТЕХНИТЕ ПАРИ СА ДАРОМ ОТ ЗЕМЯТА ! ЛЕСНО ДОШЛИ ЛЕСНО ОТИШЛИ!
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Еми всички ислямисти знаят откъде произхожда исляма, от ранното християнство. Само християните ( е повечето българи са си езичници ) не знаят.
9
17
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 5 години
За този *** няма да дам и 1 стотинка. Без пари може. Сгъвам го на топка и бам в печката с воле.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
като видях колко пари ще дадат за магистрала Струма, викам много, сега като гледам то една истинска картина не може да си купиш с тези пари, най много някое менте.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забележете ,купил я някакъв ислямски принц и я дал на лаборатория в ислямска страна .Хаха е какво да очакваме .