Разривът между евросъюзниците и Тръмп - бурен и открит

Американският печат отбелязва напрежението, било симптом
41
Разривът между евросъюзниците и Тръмп - бурен и открит
Снимка: БТА

Големият разрив между европейците и САЩ, очертал се на ежегодната конференция по сигурността в Мюнхен, и влиянието на тръмпизма върху геополитическите полюси са сред централните теми на американските всекидневници.

Коментарът на в. "Ню Йорк таймс" е озаглавен "Разривът между Тръмп и Европа е открит и бурен". Изданието посочва, че европейските лидери отдавна са разтревожени, че думите на президента Тръмп и съобщенията му в Туитър могат да унищожат трансатлантическия съюз, който за 7 десетилетия стана по-силен. Те се уповаваха на надеждата, че тези връзки ще издържат на напрежението. Но през последните няколко дни на важната Мюнхенска конференция разривът между Европа и администрацията на Тръмп стана открит, бурен и конкретен, смятат дипломати и анализатори.

Германски представител каза, че вече никой не вярва, че Тръмп го е грижа за възгледите и интересите на съюзниците. Дипломати и служители по сигурността предупреждаваха, че най-непосредствената заплаха е тази, че сега от трансатлантическите пукнатини могат да се възползват Русия и Китай.

"Ню Йорк таймс" пише, че дори обикновено навъсеният руски външен министър Сергей Лавров, с радост е отбелязал напрежението, посочвайки, че евроатлантическите връзки са станали все "по-напрегнати".

Европейците вече не вярват, че Вашингтон ще се промени, още повече, когато Тръмп вижда в традиционните си съюзници икономически съперници, а лидерството като диктат. Неговото отвращение от мултилатерализма и международното сътрудничество е предизвикателство за самата същност на Европа, а сътрудничеството трябва да е наред, за да оказва влияние в света, коментира американското издание.

Но извън администрацията на Тръмп все повече европейци казват, че не смятат, че отношенията със САЩ някога ще бъдат същите. Дългогодишният анализатор на германско-американските отношения Карл Кайзер каза, че след две години управление на Тръмп мнозинството французи и германци имат по-голямо доверие на Русия и Китай, отколкото на САЩ.

Най-видимото отдръпване от Вашингтон дойде от канцлера Ангела Меркел, която изнесе необичайно пламенна реч, и от нейната министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен. А вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, който говори след Меркел в Мюнхен, се натъкна на гробовно мълчание, когато се опита да притисне съюзниците да се оттеглят от ядрената сделка за Иран. В изказването си Пенс похвали Тръмп и това, което нарече "възстановяване" на американското лидерство на Запада. Но европейците не бяха убедени, подчертава "Ню Йорк таймс". "Много е странно да говориш за американско лидерство в алианса, когато точно Тръмп е този, който предизвика кризата", каза холандската евродепутатка Мариете Шааке.

"Европейците са затаили дъх и мислят, че може би остават още две години", каза Виктория Нюланд - бивш висш американски правителствен служител. "Същевременно, те не желаят да правят нищо, което допълнително да развали нещата, или да обиждат лично Тръмп и да рискуват да получат гневен отговор".
Все повече европейски гласове предупреждават, че настоящият трансатлантически раздор има по-дълбоки корени и връщане към миналото няма да има.

Тръмп не е причината, той е симптом, каза Норберт Рьотген, председател на комисията по външна политика в германския парламент. Става дума за тектонични размествания в геополитиката, които доведоха до завръщането на съперничеството между великите сили, и до сили, центробежни от мултилатерализма.

В. "Вашингтон пост" посочва, че демократите от САЩ предлагат на европейските съюзници обещание за бъдеще в епохата след Тръмп, но не е ясно дали могат да го реализират. Джо Байдън, вероятен кандидат за президентския пост през 2020 г., беше аплодиран на форума, когато каза, че "и това ще мине" и "ние ще се върнем".

Но дори демократите да победят Тръмп догодина, американските съюзници казват, че ще е трудно щетите да бъдат поправени. Те посочват дългосрочни тенденции в САЩ, особено растящия скептицизъм към ангажименти в глобален мащаб, които подсказват, че ключови елементи на тръмпизма ще продължат да живеят, независимо колко дълго Тръмп ще е начело или кой ще го наследи.

"Залъгваме се, ако мислим, че Тръмп е просто временно отклонение", каза висш германски представител. "Тръмп е по-скоро симптом, отколкото причина", добави той.

Това гледище помага да се обясни дълбокото безпокойство на конференцията в Мюнхен, коментира "Вашингтон пост". За мнозина присъстващи рухването на либералния световен ред, така както беше изграден и поддържан от САЩ през последните 7 десетилетия, беше прието като даденост. Единственият въпрос е "Кой ще събере парчетата?".

Миналата година лидерите от съюза сдържаха упреците си и като цяло се въздържаха от пряка критика срещу САЩ, а американски представители ги призоваваха да пренебрегнат туитовете на Тръмп и да се съсредоточат върху действията на неговата администрация, които описваха като съзвучни с тези на предшествениците му. Никой не направи подобно нещо тази година, обобщава "Вашингтон пост" и допълва, че американските представители и европейците почти не са си правели труда да прикрият взаимното си презрение.

В. "Уолстрийт джърнъл" извежда в заглавие "Мюнхенската конференция накара разделенията в САЩ да изпъкнат " и посочва, че разделена Америка е била изложена на показ в Мюнхен, където републиканци и демократи са предложили конкуриращи се гледища за трансатлантическото партньорство. Това ще намери отражение в цял свят, пише вестникът. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
"Неговото отвращение (на Тръмп) от мултилатерализма и международното сътрудничество....." - Ха,ха - западноевропейските васали се разбунтуваха и се изкараха борци за многополярност и международен правов ред......Наред с Русия и Китай. Лицемери, къде и защо захвърлихте Глобализма? Как така не се сетихте за международното сътрудничество когато вършехте поразиите си в Близкия Изток и Либия?
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е трудно е САЩ да е нацисткии райх с луд фюрер който ден и нощ те обижда и ти намеква че си нисша раса и роб а ти да го търпиш да се правиш че не загряваш какво казва и да лъжеш и народа си като себе си.Русия може да не е върховно добро но поне е европейска страна а САЩ не.Ако утре има война и да спечели Русия ще загуби поне нещо а САЩ не губят нищо и не им дреме.Докато Европа не се обедини всеки ще я тъпче и дели.Едно е ясно трябва да сме обединени и да не сме със САЩ.
32
0
 
5
 
! Отговори
КРАЯТ НА НАТО преди 5 години
Всяко нещо има начало и край, само суджукът има два срая.
31
4
 
12
 
! Отговори
Однако преди 5 години
Дипломати и служители по сигурността предупреждаваха, че Русия разцепва ЕС, а сега изведнъж проумяха, че Пиндостан е истинската заплаха, а от трансатлантическите пукнатини могат да се възползват Русия и Китай.Така е. Ако Путин и Си не се възползват, това от тяхна страна ще непростима разточителност.
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те това са евроатланточеските ценности за които един с 6-те апартамента ни успива. Най лошото е че и едни други му пригласят и пеят същата песен с фалшиви гласове. Истината е че всички си гледат собственият интерес и печалби а слугите които вече са колонизирани ще опъват каиша. Е така е когато няма народ а стадо водено от селя.ндурски овчари.
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големите и силни държави като Русия, Турция и Китай се дистанцираха от САЩ. Американската външна политика е токсична. Време е и Европа да се събуди. Със САЩ само взаимоизгодни търговски отношения и нищо повече. НАТО е остаряла организация и маша на амер. външна политика. Навремето вместо да подадът ръка на Русия и да я съюзят със Запада, те решиха да я изолират и набутат в ъгъла и да започнат нова студена война с цел печалба на военните корпорации. Същото правят с Китай и БИ, търсят си врагове.
28
1
 
13
 
! Отговори
джо преди 5 години
Няма вечни съюзи. Когато интересите на отделните страни се разминат и търканията станат прекалено силни , разпадането е неизбежно.За съжаление постоянните искания на САЩ за щяло и не щяло, не вещаят нищо хубаво. Напрягането до угодим на всяка цена ще доведе до неминуеми последствия, и сътресения , които ще са най-лоши за малките страни като България.
27
1
 
8
 
! Отговори
HELL преди 5 години
До Европейският съюз"Този тип съюзи е бъдещето на човечеството."Да не пишеш за пророчеството Европа да е новия "ХАЛИФАТ", че на там се развива БЕЗ европейци.
26
0
 
0
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До26: ТОВА СИ ТИ ОБАЧЕ НЕ АЗ.....ПРОГНОЗИТЕ ВИНАГИ СА МИ ВЕРНИ, ЧЕ И ПАРИ ПРАВЯ ОТ ТЯХХАХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХ
25
14
 
6
 
! Отговори
Европейският съюз преди 5 години
Европейският съюз да не е Съветския съюз ,че да се разпада. Европейският съюз е най-голямото политическо и демократично постижение на човечеството от както свят светува до наши дни. Благодарение на него в Европа вече никога няма да има войни. Европейският съюз е сложен жив организъм, който се развива и се променя. Това се случва в момента. Този тип съюзи е бъдещето на човечеството.
24
3
 
4
 
! Отговори
До extremist преди 5 години
Човек като нямаш мозък за 2 стинки какво пишеш?
23
6
 
8
 
! Отговори
extremist преди 5 години
е дори обикновено навъсеният руски външен министър Сергей Лавров, с радост е отбелязал напрежението, посочвайки, че евроатлантическите връзки са станали все "по-напрегнати"РУСНАЦИТЕ ТОВА ЩЕ ГО ИЗПОЛЗВАТ 100%
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интерес на истината, ако демократите не се бяха заиграли с феминизма и *** измислиците можеше да управляват вечно. Не може да накараш белия мъж да се срамува от съществуването си безнаказано. Особено при положение, че е построил 98% от съществуващите блага. Ясно е, че демократите нямат нужда от работници, защото всичко се прави в Китай, но ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЯДАТ НЕЩО.
21
11
 
5
 
! Отговори
... преди 5 години
Не съм го казвал, но пак ше го повторя: БРАВО НА ДРУГАРЯ ПУТИН! По-добър американски президент нямаше как да си избере! ЕВАЛА! Но да не забравяме, че Путин спрямо Тръмп , по отношение на лидертво и управление е все едно да сравняваш синия кит и хлебарката! То затова и Путин избра точно тръмп за президент на USA! Още веднъж ЕВАЛА другарю Путин!
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основната причина за големия външен дълг на САЩ са разходите. Конфликта на Тръмп и демократите е именно за това, че той иска да отреже разходите, усвоявани от техните поддържници. За другите не им пука, но ще са срещу него по принцип - така се печелят избиратели. Опитват се да го изкарат *** не защото е ***, а защото им реже финансите ;))). А той ги реже за да спаси държавата от големите лихви ;))) Ако някой нарече това идиотизъм требе да е луд ;))) А реже тях, защото до сега са смукали.
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поведението на Тръмп си е много адекватно. Не се прави, че не вижда слона в стаята, като другите. А слона е разходите за отбрана, които са основна причина за външния им дълг, върху който текат лихви. Основната му цел е да направи оръжията за американската армия по - евтини, осигурявайки контракти на производителите, а най - важното му направление е да накара същзниците си да му плащат за американската армия. Стената за 8 милядра ще спести поне 40 милярда разходи на година. Човека иска да пести.
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая статия за лошия тръмп ... Ми те винаги американците са били *** ... и преди него бяха и сега са саПоне малко ум да им на хората, някакъв морал и ценности да живеем ние по добре а не да сме им ***!Венецуела ... напбиват им яката демокрация разбираш ли що не ходят в африка да им набият демокрация колко гладни и тн хора има там ама нали няма прородни богатства за какво им е мазни диктатори!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Тръмп беше по-смел, нямаше да го подхвърлят и демократи, и републиканци и нямаше да си сменя решенията по два пъти дневно. Ако беше по-просветен, щеше да знае елементарните закони на механиката. Мито на китайски стоки, мито в Китай на американски. Притискат Русия за разни стоки, вчера Русия забрани износа на минтай и в нашите магазини няма да има фиш фингърс от Allaska Pullock. Ако им спрат титана, Боинг ще види зор. Ако им спрат РД-180 и РД-181, няма какво да сложат на Atlas V. Залезът идва
16
2
 
20
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
нямаме нужда от сащ и нато трябва да ги изолираме на техния континент какваработа имаме с тях на 20 000 км ние в Европа ще се справим и без тях никои не низаплашва освен ам оръжие трябва да изгоним ам бази от Европа защото сме застрашени от тях ставаме мишени заради техните печалби
15
1
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До 14: НЕ Е СКАРАН С ГЕОПОЛИТИКАТА, ДА НЕ ИЗКРИВЯВАМЕ НЕЩАТА;ПРОСТО Е УБЕДЕН В ПРАВИЛНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЕ И ЗА КЪС ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕТЕ НАИСТИНА СА ТАКИВА , НО БУМЕРАНГА СЕ ВРЪЩА....А ТРЪМП ТОВА НЕ ГО ВИЖДА