Стотици "жълти жилетки" демонстрираха в Париж

Повечето французи настояват за спиране на протестите
17 фев 2019 20:18, Анисия Иванова
28
Стотици "жълти жилетки" демонстрираха в Париж
Снимка: БТА

Близо 300 "жълти жилетки" демонстрираха в Париж днес - три месеца след началото на това социално протестно движение, чиято подкрепа сред обществото намалява, предаде Франс прес.

Събрали се от 10 ч. по Гринуич (12 ч. българско време) на площад "Етоал" във френската столица, демонстрантите се изтеглиха от булевард "Шанз Елизе", за да се стигнат следобед до "Марсово поле".

Участничка в движението още от първия протест на 17 ноември, Мартин Бонфилу, на 55 години, днес е дошла "за да покаже, че движението не затихва". "Нали видяхте, че бензинът поскъпна? Ние от средната класа имаме максимални данъци", заяви тя.

Това безпрецедентно движение, зародило се в социалните мрежи против повишаването на данъците върху горивата, обхвана цяла Франция и принуди правителството да вземе мерки в социалната сфера и да обяви началото на голям национален дебат, отбелязва Франс прес.

"Жълтите жилетки", които всяка събота от средата на ноември демонстрират и окупират кръстовища в страната, негодуват срещу данъчната и социалната политика на правителство, настоявайки за по-голяма покупателна способност. Някои призовават и за оставката на президента Еманюел Макрон.

Мнозинството французи (над 52 процента) са на мнение, че "жълтите жилетки" "трябва да спрат протестите си сега, сочи проучване, поръчано от в. "Журнал дьо диманш".

На някои от плакатите на демонстриращи днес можеше да се прочетат призиви за референдум по гражданска инициатива, на други - обвинения срещу силите на реда за "осакатяване на цивилни". Лола, на 16 години, днес се е включила в демонстрацията, за да протестира срещу реформата в системите на средното и висшето образование.

Вчера акциите на "жълтите жилетки" минаха без големи инциденти в Париж, но в Тулуза и Бордо имаше сблъсъци, припомня АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
men преди 5 години
а между другото във венецуела подкрепата сред населението е в пъти по висока от колкото към шмеркелина и ***. кога ще им четат на тех ултиматуми. знаеш ли колко хора са осъкатени за живот от френските полицтутки и техните бомби и гранати. стотици са загубили очи, ръце, пръсти. има и десетки убити. еврогейска *** е това и скоро ще има гражданска война. протакат още малко за да позволят на мигрантите от идил да стават ЕС полицаи и военни. обучение не им требва. виж тогава какво ще става.
21
0
 
0
 
! Отговори
men преди 5 години
каква система какви глупости бе. да не мислиш че са ни взели да ни е хубаво и да сме наравно с тех. взеха ни да ни затворят предприятията, да им земат пазарите, да ни унищожат земеделието и да станем една нещастна колония. и успяха. дъщерите ни ***, синовете ни общаци и таркати на дребно. мангалишите си вихрят конете без да им мигне окото. до там ни докараха. беларус и молдова ще са светлинни години пред нас след като еврогейския се срине тотално.
20
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Разбрах вече, че можете да слагате минуси. А някаква аргументация няма ли да има, или цялата ви мисъл с това се изчерпва?
19
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен По принцип, не знам дали знаеш, но повечето теоретични постановки, които се използват от съвременните икономисти, както и от специалистите от почти всички сфери на обществения живот, са казани или написани преди това от някой друг... Така, че никой не открива топлата вода, а просто интерпретира по свой начин, казаното от някой друг преди него.Въпросът е, дали тезите изразени от мен са правилни или грешни, само това има значение!
18
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До АнонименА ти нещо по-умно да измислиш, или само се опитваш да ме поучаваш?Дори и да има технологии, които в момента се разработват, едва ли малка страна като нашата, меже да вземе участие в производството и реализацията на такъв иновативен продукт. Има достатъчно големи играчи, които са отдавна наложени на пазара, които веднага ще се възползват от възможността за още по-голяма печалба. Ние реално разчитаме на инвестиции в ниско-квалифициран труд, които същите тези производители правят.
17
3
 
2
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 18И за 30 години докъде я докарахме? Според законите на пазарната икономика, сега трябваше да сме много по-добре, но реално това не случва... Просто системата вече е прегряла, и не работи. В момента пазарът е пренаситен, и няма в какво да се инвестира, а трябва нови неща да се произвеждат, иначе няма да има растеж, а без растеж няма пазарна икономика!
16
3
 
7
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Естествено, че проучването показващо, че болшинството французи са негативно настроени срещу протеста, е направено по нечия поръчка. Но и наистина да е така, все пак голяма част от хората във Франция подкрепят протеста. Много от тези, които сега не го подкрепят, след време ще си променят мнението, защото обедняването на средната класа ще продължава с все по-високи темпове.
15
3
 
10
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Близо 300 "жълти жилетки" демонстрираха в Париж днес - три месеца след началото на това социално протестно движение, чиято подкрепа сред обществото намалява, предаде Франс прес.===================Бидейки Франс Прес е медия - подлогa от индустриалния Фейк Нюз комплекс, вероятно протестиращите са били хиляди, а със сигурност (за ужас на Макрон, който има 25% одобрение) популярността им се увеличава! Идат избори... 2019 ще промени Европа завинаги, а ЕС вероятно ще продължи да се разпада.
14
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Нека се млатят френските гадове.
13
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новото КГБ е по-зле и от старото. Едни свестни протести не може да организира, без хулигански прояви.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По ще им отива оранжево или райе.
11
14
 
3
 
! Отговори
Франкофил преди 5 години
Броя на протестиращите намалява с всяка седмица. Провали се плана на външни сили да дестабилизат великата Френска Република.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До |*_*|*** управляват в момента под възторнети погледи на ..., а твоя, доколкото разбирам!Либерастията не доведе до добро нито един европеец, а само тарамбуки и главорези!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй не са антипротести на мирни протести също като тях мирни,а в туй се вредиха разни други как по поръчка да чупат,палят,обръщат кат *** и щом банките се поставили дървени щитове на първо време кат капеници на витрини щото влизането е направо от тротуара,а какво остава за другите бизнеси що беди отнесят,ако не се оградят и за туй нищо не им остава на персонала да си платят естествено ще викат стига толкоз безобразия,спрете протестите та и тия да се разкарат,деформираха всичко с протестите.
8
9
 
1
 
! Отговори
|*_*| преди 5 години
Я! Протестът на париите презрени продължавал!Нека си спомним до какво доведе Френската революция! До идването на поредния диктатор, провъзгласил се за император и до поредната национална катастрофа за Франция. Ако това искат комунистите и анархистите, и вие сте с тях - добре. Глас народен. Ама да не се оплаквате после, че пак тьпаци ви управляват! Внимавайте какво си пожелавате!
7
1
 
6
 
! Отговори
Тангра преди 5 години
При нас жълтите жилетки пишат фишове и актове
6
2
 
16
 
! Отговори
диктатор преди 5 години
МАДУРО ШЕ ГО СВАЛЯМЕ А С ДИКТАТОРА МАКРОН КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?АНТИПРОТЕСТИ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ЗА ДА ГО ЗАДЪРЖИМ НА ВЛАСТ?КОМЕДИАНТИ ЖАЛКИ СТЕ!С МАСОНСКИТЕ СИ ИЗПЪЛНЕНИЯ.
5
2
 
9
 
! Отговори
Дончо преди 5 години
Българите повече ги влече мазохизъма и затова си траят.
4
6
 
2
 
! Отговори
е това е преди 5 години
Тези, протестиращите, не ходят ли на работа? В България, досега 10 пъти да са ги изгонили от работа! Пък и не вземат по 400-500? като нас, че да мислят ежедневно за собственото си оцеляване и да нямат време и да се усмихнат, както се казва, пък камоли да протестират!
3
4
 
15
 
! Отговори
V преди 5 години
Дискриминация срещу българите се проповядва свободно по телевизиите .Без глоби без нищо .Американската демокрация е насочена към унищожаване на българите за сметка на електората на герб и дпс . А нпо тата защитават тях . И нацистките ценности на САЩ и герб .Като тази форма на демократичен нацизъм се проповядва свободно по телевизиите