"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия

За 78 дни бомбардировки са били хвърлени 15 т обеднен уран
Обновена: 18 фев 2019 07:37 | 17 фев 2019 19:31, Елка Василева
228
"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия
Снимка: архив, Reuters

Присъди на италиански съдилища недвусмислено потвърждават, че обедненият уран е директна причина за нарастване на броя на злокачествените болести и тези присъди и експертните показания на италиански лекари ще послужат на адвокатите, които подготвят съдебни искове против членките на НАТО заради бомбардировките на Сърбия през 1999 г.

Това пише белградският вестник "Политика", отбелязвайки, че ще бъде поискана компенсация за гражданите на Сърбия, заболели от рак и за семействата на починалите. Ще бъде поискана и помощ за лечението на онези, които се борят с болестта, посочва изданието.

Родителите на младия италиански войник Валери Мелис от Каляри, който почина през 2004 г. от Синдрома на Ходжкин на 27-годишна възраст, осъдиха министерството на отбраната на Италия за причиненото им страдание и душевна болка. Присъдата бе обявена през 2011 година. Съдът в Каляри присъди на всеки от родителите по 233 776 евро, а на брата и сестрата на войника - по 58 444 евро като обезщетение.

Още по темата

Министерството на отбраната на Италия бе осъдено да изплати тези компенсации, както и съдебните разходи в размер на 23 352 евро. Съдът заяви, че войникът е бил напълно здрав, преди да пребивава в Косово от март до юни 1999 г., пише "Политика", цитирана от БТА.

Във военните действия, които предхождаха интервенцията на италианските войници в Косово, бяха използвани големи количества боеприпаси, които съдържат обеднен уран, заявиха експерти, които потвърдиха, че в тялото на починалия войник са били открити нано частици, които лесно се вдишват и чрез кръвта бързо стигат до тъканите и всички вътрешни органи, включително лимфните възли, половите жлези и нервната тъкан. Те влизат в клетките и могат да предизвикат токсичен ефект в метаболизма, в хромозомите и в ДНК, пише изданието.

В показанията си пред съда италианските лекари Луиджи Бернардини и Джовани Татарели заявиха, че болести са засегнали много италиански войници и тази патология се нарича "балкански синдром". Те подчертали, че лимфомът на Ходжкин е много често явление сред военни и цивилни, които са участвали в мисии на Балканите.

Адвокатът от Ниш Сърджан Алексич посочва, че от рак са заболели 7 600 италиански войници, от които 400 са починали. В сътрудничество с лекари, юристи и военни експерти той подготвя документация за съдебни искове от името на граждани на Сърбия. Един от известните сръбски онколози - академик Слободан Чикарич, твърди, че НАТО е отговорна за смъртта на 10 до 18 хиляди сръбски граждани и за още 15 до 30 хиляди новорегистрирани заболели от злокачествени тумори от 2001 до 2010 година в Сърбия.

В Сърбия за 78 дни бомбардировки бяха хвърлени 15 тона обеднен уран. Дълги години се премълчава, че това предизвика истинска хуманитарна и екологична катастрофа, особено в Буяновац и Враня, посочва адвокатът Сърджан Алексич, цитиран от вестник "Политика".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Срам преди 4 години
Убеждавате ме в едно , че радиация определено е имало се проявява в мъртвите мозъчни клетки у повечето българи. Толкова сериозна и болезнена тема в ,която едните са защитници на Русия другите на САЩ ???!!!
156
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само едно не мога да разбера - при всички тези факти(приемаме че е така, много обеднен уран е хвърлен при бомбардировките), защо толкова много европейци - българи, сърби, гърци отиват да живеят в САЩ, въпреки тези факти. Да не говориме за италианците в щатите са приблизително 16 милиона.
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се пенсионира на 48, значи е работел вреден труд за много пари. Миньор или военен. И в двата случая си е имал работа с вредни вещества и лъчения и е дишал мръсен въздух. Ако беше продавал семки в парка, щеше да изкара до 85.
154
3
 
2
 
! Отговори
Liana преди 5 години
До Анонимен Пенсионира се на 48 (работата му беше такава) Никога не е боледувал от нищо!!! Премести се на 55 в Петрич. Разболя се на 63. Мина през химиотерапия, лъчетерапия, лечение в Германия, изкара 6 години, разболя се от втори рак, пак химиотерапия, пак лъчетерапия и умря на 73 години. Дали мислиш ТЪПКО Анонимен, че раковите заболявания са му се появили щото е дишал чист въздух?В гробищата е пълно с млади хора и все от рак....
153
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
след 97г като се пенсионираха отидоха да живеят от София в Петричко и 2008 татко се разболя-Бомбардировките бяха 1999 година, когато татко ти е бил на другия край на България. Разболял се е 9 години след войната и 11 години след пенсия - някъде на 70+. Умрял е на около 78.
152
5
 
12
 
! Отговори
уранът е тук преди 5 години
За урана граници няма и в България от 2000г. досега хората *** като мухи от рак и други онкологични болести.Това е страшната истина, братя и сести българи. Аз загубих майка си през 2002г. и хирургът каза, че ракът се е развил точно след бомбите на милите братя американците. та аз им пожелавам на последните същите страдания, каквито причиниха в европейски държави само за да не се говори за свирката от Моника на Бил.
151
3
 
6
 
! Отговори
Liana преди 5 години
Ами разходете се до там лятото. Питайте хората по селата. Питайте агрономите . Аз изследвания не съм правила. Имах си и известен агроном и главния геолог на Редки метали (най-добрия) в къщи. Просто след 97г като се пенсионираха отидоха да живеят от София в Петричко и 2008 татко се разболя. Първо единия рак неходжкинов лимфом от който успяхме да го излекуваме, и 2015 от рак на дебелото черво. 2016 почина ... Изследвания, замервания... има си лаборатории, държавни институции.. и т.н.
150
3
 
10
 
! Отговори
Liana преди 5 години
След бомбардировките още при първите насаждения от царевица в блоковете се появиха растения високи около 2 -2.3 м високи, от долу до горе изцяло бели. Кочаните бели, листата бели, стъблото от началото до края бяло. Това не е болест по царевицата. Никакви петна или струпвсване. Десетина години наблюдавах това. После не съм се интересувала. Баща ми се разболя и други ми бяха грижите... Гробищата обаче се пълнят и никой не води статистика от какво умират. Разпада е 50 год. до колкото знам.
149
3
 
2
 
! Отговори
До психо №52 преди 5 години
С обеднен уран Йончева отрови един кладенец и предизвика криза.Тези диверсии са любими на руските служби - уран, плутоний, новичок.Като нищо са отровили и италианските войници, и сръбското население.---Нарочно цитирам целия текст, за да види и който не е видял какви е *ретени раждала, ражда и днеска...Това ви е нивото! За всичко са виновни психиатричните заведения! Пускат да се разхождат тежки случаи. Един ще си избие семейството, друг ще натиска клавиши, това е! Няма места, няма лекарства!
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Liana1. Как точна разбра, че цялата Петричка долина е станала радиоактивна? И сега радиоктивна ли е или не?2. Какво точно разбираш под царевица "албинос"? Дай симптоматика/изследвания. Защото и при една хлороза по царевицата, растенията изостават в развитиетор. След фаза трети лист се появяват хлоротични петна между листните жилки, първоначално белезникави или жълтеникави, като по-късно целия лист побелява и окапва заедно с цвета, но... се дължат на дефицит на цинк при определени почви
147
2
 
6
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Елкe, не те ли е страх, че ще те уволнят и тормозят за такава полит-не-коректна новина?! Дали да не изтриеш публикацията и да напишеш друга, за това колко лош е Доналд Тръмп и как той е заповядал на НАТО да пусне бомби с обеднен уран над Балкана?
146
4
 
16
 
! Отговори
Liana преди 5 години
Кой от скапаните политици ще излезе и ще признае на хората какво става с населението ни по западната ни граница. Да отидат и да видят по селските гробища колко млади хора има починали то рак!!! Аз го виждам, хората го виждат, но политиците си мълчат. Къде са компенсацийте за българския народ??!!!! И аз нямаше да знам какво става ако баща ми не беше човек с опит и име и знаеше всичко за урана. Къде дремете журналисти???
145
4
 
7
 
! Отговори
Liana преди 5 години
След бомбардировките в Сърбия цалата Петричка долина беше станала радиоактивна. Все питах баща ми защо е така... Той казваше: От урана дъще. Много хора ще започнат да умират не само в Сърбия, а и на Балканите. Баща ми беше геолог, а майка ми агроном. Фактите са: в блоковете с царевица се появиха царевици албиноси - липсва хлорофила!!! Мутанти...Царевицата е растение което обича урана. След радиоактивно замърсяване се препоръчва засаждане с царевица. Баща ми умря от неходжкинов лимфом....
144
5
 
10
 
! Отговори
Минчо Делников преди 5 години
Какво е правел италянеца от март до юни?Окупацията на НАТО започва от юли.Май се пообъркахте.Жертвите на обеднения уран ще получат компенсации колкото получиха жертвите на обогатения уран.Да и такива има или по точно имаше в Япония.Сърбите трябва да взимат пример от черногорците и макетата.НАТО им го тури а те радостни и щастливи стават членове.И ще издигат паметници на пилотите избили фамилиите им.Дупедавството е истинския т.н. БАЛКАНСКИ СИНДРОМ.За нас българите е особенно характерен.
143
8
 
4
 
! Отговори
За 147 преди 5 години
Точно казано. Ако те влече близането на метал намерен на къра то тогава може да се отровиш от обеднения уран Има много изследвания по темата но доказана връзка между рак и тоз метал нямаОловото е доста по отровно от него
142
4
 
3
 
! Отговори
До Всеки Боинг 747 преди 5 години
Надявам се, правиш разлика между метал, попаднал в околната среда поради детонация, както става със снарядите, и метал използван като материал за направата на някакво изделие?Първият е опасен при вдишване, защото попаднал в тялото чрез вдишване и/или поглъщане, няма изкарване. 2-ят е някъде из онези части на самолета, до които пътниците нямат достъп, с което би трябвало всяко притеснение да се изчерпа. Но ако човек е връзкар, а и го влече близането им по няколко часа на ден, тогава - не знам..
141
7
 
4
 
! Отговори
Всеки Боинг 747 преди 5 години
Всеки Джъмбо джет има 700 кила обеднен уран в крилете сиОт 1971 е такаХа сега коментирайте колко е опасен тоз металЩото обеднения уран е твърд и тежък метал
140
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жертвите на американската демокрация са стоици пъти повече. Само в демократично Косово са поне 300000 души, основно левкемия. Като някой ваш близък се разболее от рак, багодарете пак на тях. Те много ни обичат..
139
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соц - балкански синдром
138
12
 
16
 
! Отговори
Реднек преди 5 години
Коги изклаха 4000 вързани цивилни пленници в Сребреница и плениха и използваха за заложници 40 холандски сини каски и се подиграваха с командира им не реваха ....Жалко наистина за невинните граждани заболели от левкимия -жертва на лоша карма и некадърни научни работници сметнали убеднения уран за по- евтин от уловото без да се сетят за праха при взрива на урана... Икомномията майка на мизерията....