Facebook e заплашен от милиардна глоба от САЩ

Компанията се стреми към извънсъдебно споразумение с властите
15 фев 2019 13:07, Бойчо Попов
12
Facebook e заплашен от милиардна глоба от САЩ
снимка: Ройтерс

Федералната търговска комисия (FTC) и Facebook преговарят за глоба от няколко милиарда долара, която би уредила разследването на агенцията относно практиките за поверителност на социалната медия, пише The Washington Post, позовавайки се на двама души, запознати с делото.

Глобата ще бъде най-голямата, която агенцията някога е налагала на технологична компания, но двете страни все още не са се споразумели за точна сума. Facebook е изразила първоначална загриженост относно исканията на FTC, казва един от източниците. Ако преговорите се провалят, Федералната търговска комисия може да отнесе въпроса до съда, което вероятно ще бъде сериозна правна битка.

Facebook потвърди, че е в дискусии с агенцията, но отказва да коментира темата в дълбочина. Федералната търговска комисия отказа да коментира темата. Двамата, запознати с разследването източници, са говорили при условие за анонимност, защото не са били упълномощени да обсъждат частните разговори.

Мултимилиардната глоба ще влезе в сметката на Facebook за американските власти след поредица от пропуски в областта на неприкосновеността на личните данни, които могат да изложат на риск личната информация на потребителите ѝ. Законодателите обвиниха компанията, че не е използвала правилно тези данни и не е успяла да се справи с други дигитални проблеми, включително нарастването на речта на омразата в интернет и разпространението на дезинформация от руски оперативни и други чуждестранни участници.

„Facebook е изправен пред момента на отплатата и единственият начин, по който ще уреди това, е чрез сделка с FTC с тежки наказания и други санкции, които да спрат този вид неправомерно поведение в областта на поверителносттта", заяви сенаторът от демократите Ричард Блументал пред вестника.

За FTC значителното наказание, което би наложила срещу Facebook, може да представлява нова ера на контрол за компаниите от Силициевата долина след години на грешки в сферата на поверителността. Към днешна дата най-голямата глоба, наложена от FTC на технологичен гигант за нарушаване на споразумението с правителството за защита на данните на потребителите, е наказание от 22,5 милиона долара, което Google плати за извънсъдебно споразумение на разследване през 2012 година.

„В този момент е отворен въпросът дали Федералната търговска комисия е ефективна агенция за защита на личните данни, а също така и дали тя е готова да използва сегашния си авторитет, за да защити личните данни на потребителите в Съединените щати“, казва Марк Ротенберг, изпълнителен директор на Центъра за електронна информация. Със сериозна глоба и други наказания според него агенцията „ще покаже, че вече е готова да наложи волята си“.

Проучването на Facebook започна през март миналата година в отговор на съобщения за обвързването на социалния гигант с Cambridge Analytica, политическа консултантска компания, която неправомерно е използвала данни за 87 млн. потребители на социалната медия. Проучването на агенцията се съсредоточава върху това дали поведението на Facebook - заедно с поредица от допълнителни нарушения на неприкосновеността на личния живот, станали публично достояние през последните месеци, представлява нарушение на споразумение от 2011 г., сключено между FTC и Facebook, за подобряване на практиките за поверителност. Facebook твърди, че не нарушава това споразумение.

Целият материал четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КаринаИ още нещо - в тези фирми работят по 50000+ души. Нима вярваш, че всички за супер социопати и никой, *** аникога няма да се противопостави или да изкара тайнат на яве. Дори от ЦРУ и NSA има хора, котио редовно изнасят информация, а при тях съществува риска, да ги осъдят за държавна измяна.... Айде по-спокойно, плс.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КаринаМи да я получава ... дреме ми на мене. Аз нямам, какво да криея. А ти?
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие шегувате ли се бе! Всеки събира лични данни! От майкрософт до убунту, всеки те снима с камерата ти, гледа какво си търсил в нета, какво си правил на компа и т.н. Какво ви пука за фейса, ми е интересно? Там можеш напълно да контролираш какво правиш. Въпроса е, че се налага да го правиш изцяло и навсякъде там, където е намесена компютърна техника ;)) За фейса се притеснили ;)))
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го кажа пак, няма как бизвес модела ти да е продажба на лични данни!
6
0
 
6
 
! Отговори
Карина преди 5 години
До Нинджа: Всяко постване, лайкване, отваряне на линк и дори кликване с мишката и всяка дори имотиконка моментално се качват на Клауда им и остават там форевър. После, всеки който поиска тази информация и може да си плати за това, я получава! George Orwell 1984. Затова всеки изминал ден, в който не сме изтрили и затворили профила си, е ден загубен и ден закъснение!
5
1
 
11
 
! Отговори
Нинджа преди 5 години
Карина, изтриването на профила не гарантира изтриването на данните. Веднъж вътре няма вън.
4
0
 
6
 
! Отговори
AAA преди 5 години
ето от къде ще финансират стената на границата с мексико хахахахахх ,
3
0
 
10
 
! Отговори
Карина преди 5 години
Да закрие и изтрие профила си във Facebook, на днешно време e въпрос на интелектуално предизвикателство за всеки нормален човек!
2
0
 
19
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Закривай тази юдеоционистка машина-проект за контрол, манипулиране и подчинение на гоите!
1
1
 
17
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Бълха го ухапала!Докато има лапнишарани - които живеят в...и за ФБ евреина ще трупа милиарди