7 храни, които причиняват метаболитни проблеми

Възможна е поява на киселини, стомашно раздразнение, парене
14 фев 2019 22:50, Михаела Лазарова
7
7 храни, които причиняват метаболитни проблеми
Снимка: pexels

Храненето трябва да е едновременно удоволствие и здраве. Когато хапваме някои определени храни обаче, денят ни може да се помрачи. Тези продукти, макар някои от тях здравословни от друга гледна точка, могат да причинят проблеми с храносмилането и метаболизма. Като резултат се появяват газове, подуване, диария, запек и други смущения в коремната област.

В храните, които ще споменем, се съдържат вещества, които влияят зле на полезните бактерии в червата. Това пречи едновременно на тяхното правилно функциониране и от друга страна на качественото здравословно усвояване на хранителните вещества.

Кафе

Кафето е богато на антиоксиданти и по тази линия то има определени ползи за здравето. То обаче е киселинна напитка, която изменя pH-то в организма и в частност в червата. Ускорявайки метаболизма в тънките черва кафето може да предизвика диария. А диарията не прочиства червата, както много хора погрешно смятат, а предизвиква локално възпаление и отмиране на голям брой полезни бактерии. Необходимо е доста време, докато флората се възстанови, тъй като след диария в червата се образува и слуз.

Карагенан

Малцина вероятно се заглеждат в етикетите на храните и търсят значението и вида на съставките в тях. Карагенан е натурален продукт, който е вид гума, извлечена от водорасли и използвана като стабилизатор в много иначе натурални и органични храни, готови веган продукти, продавани в магазинната мрежа.

Карагенан се използва като стабилизатор в храни като соево мляко, дресинги за салати, нискомаслени кисели и пресни млека, соеви млека.

Тази съставка предизвиква възпаления в червата, които при някои хора могат да отключат дори синдром на раздразненото черво, а при други – газове, подуване, диария.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: метаболизъмхраникафе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Малцина вероятно се заглеждат в етикетите на храните и търсят значението и вида на съставките в тях."Аз храни от опаковка не ям.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиши само по теми, за които имаш ценз. Стига с тези измислени изсмукани от пръстите статии за храни.
5
3
 
7
 
! Отговори
11 преди 5 години
Баси глупостите - аз тук не виждам храни.
4
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То ако е за въпрос и пиенето на вода си е опасно! При прекомерна употреба човек може да се напиkae, или да се удави... Абе глyпocти на квадрат.
3
2
 
5
 
! Отговори
Motopshcyho преди 5 години
Точно така, и за да може да покриете евро6 стандарта, не прекалявайте с боба.
2
3
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Докторското- общество, по- света,...Излага, на- показ, луди- готвачи,...Или- готвачки,...И, издига,. - На- власт, такива- хора,...Тези- неща, се- смесват,.Със, липсата,. - На, тоалетна....
1
2
 
6
 
! Отговори
Хахахахаха преди 5 години
Мише, да не си фанала дярия и да си се подула с газове та пишеш така страстно по тая тема?! По полека с боба и зелето хахахахха На боба поне две три води се хвърлят преди да го ручаш!