Годината - успешна, 9 млн. чужденци са посетили България

Нараства броя и на пътуванията на българите в страната
9 фев 2019 19:44,
30
Годината - успешна, 9 млн. чужденци са посетили България
Снимка: pixabay.com

С 2.6 процента е нараснал броят на нощувките от българи на територията на страната и въпреки че процентът е малък, върви нагоре. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на конференцията "Естествено в България - 2019 година на вътрешния туризъм".

С днешната инициатива допълнително ще се насърчат пътуванията на българи във вътрешността на страната.
Предстои до 2-3 седмици да се изготви календар на събитията през тази година, допълни министър Ангелкова и уточни, че в Смолянска област предстои ключова дискусия за развитието на СПА туризма. Министерството на туризма е разработило 8 културно-исторически дестинации, 12 винено-кулинарни дестинации и 7 балнео - и СПА дестинации.

Министър Ангелкова отчете миналата година като изключително успешна и подчерта, че в страната ни е имало над 9 милиона чуждестранни туристи. По думите й тази година ще бъде динамична, трудна в борбата за всеки един турист и е важно да се обединят усилията ни, каза още тя и благодари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, под чиято егида се осъществява днешният форум.

Караянчева поздрави учстниците и отчете напредък в усилията да се превърне страната ни в целогодишна туристическа дестинация. Притежаваме неповторимо и безценно богатстно - природните забележителности и хилядолетна култура, допълни тя, цитирана от БТА.

Според Караянчева българинът трябва да открие живописната родна природа, да види разнообразието и богатството на България, да се радва на пълноценен отдих, да се убеди, че може да получи и тук качествено обслужване.

Поли Карастоянова от Националния борд по туризъм каза, че устойчивата тенденция за ръст на туристите трябва да се запази и предложи 0.5 на сто от приходите в туризма да се насочат към национална реклама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кефят *** балъците.. Дават по 5 лева за едно кафе, дето зимата иначе и 80 стинки не моя му зема.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мхм... Идвали на 'екс туризъм, за по 1-2 дни, че българките били лесни за чужденците, пък се опъват на българите. Или пък влезли в страната, докато пътували за Гърция и Турция... Мдааа, толкова милиона чужденци са ни посетили.... Мхммм...
15
1
 
2
 
! Отговори
100% преди 5 години
Със сигурност е успешна, при условие, че я сравнявате със всяка следваща година:)
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В тази територия уж всичко цъфти, пък хората все по-бедни и болни стават...Парадокс някакъв.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убеден съм, че статистиката отчита като туристи всички амyджи, пътуващи със забулените си жени и чавета, които два пъти годишно влизат и излизат на път за Анадола! После пак влизат и излизат на път за Германия.
12
0
 
1
 
! Отговори
Нека да не се лъжем преди 5 години
Добре 9 милиона, ама какви и колко пари са изхарчлили в нашата икономика? Почти нищо, туристи с ограничени възможности на олл инклузив, не харчат нищо извън хотела, освен дреболии, сладолед, кафе и сувенир на 2лв. Основно от пенсионери и алкохолизирани тийнове. Болно ми става, когато виждам какви са туристите в Хърватска, Черна гора, да не споменавам Гърция. Стабилни хора усмихнати, свежо облечени с възможностти, абе друг сой. С такъв туризъм би трябвало да се гордеем.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво нарастване на пътуванията в страната? Да не излезе че сега българите имат повече пари от времето на Сергей Станишев и много много повече от времето на Жан Виденов?Сакън да не разсърдите социалистчетата
10
0
 
9
 
! Отговори
Аха! преди 5 години
И десет милиона са я напуснали
9
0
 
6
 
! Отговори
молдова преди 5 години
защо отчитат преминаващите за турция и гърция за туристи.много пари печалба имат тез хотели.или като в един родопски град доспат;отива областния на среща а то няма никой,кмета казва ААА ТЕ ХОРАТА СА ДОБРЕ И НЯМА ОПЛАКВАНИЯ.ВСИЧКО Е ИСПЪЛНЕНО БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПАРТИЯТА.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕно време сторяя пътища без виунетки. Ся за ко са им вуйнетки?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лошо ... Ако сега започнем да събираме и данъците, като хората, ще е супер.
6
2
 
16
 
! Отговори
11 преди 5 години
Обикновеният българин няма файдa от тоя туризъм. Само някви непотребни мутри се гушат.
5
1
 
9
 
! Отговори
Ахмед преди 5 години
И аз с чаветата посетих България на път за Германия.
4
2
 
15
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Тези като ги слушаш почваш да се чудиш какво са пушили днес. Явно силни наркотици.Достатъчно е да се види в какво е превърната уникалната Червена църква от 5-ти век до Перущица или как се стига до Жаба могила до Стрелча. А общините нямат пари не само да си платят самоучастието по европроектите, но дори и да плащат нормални заплати на музейни работници и друг обслужващ персонал и те напускат . А без тях кой ще показва забележителностите на туристите?,
3
5
 
10
 
! Отговори
Корнелия преди 5 години
Годината е пълен провал за нас. Може да е успешна само ако дойдем на власт и ограбим няколко милиарда
2
3
 
6
 
! Отговори
Балкантурист преди 5 години
Да не би да са почнали да идват по-високи туристи?!?А за да може българинът да опознае живописната родна природа, първо трябва да си купи живописна родна винетка.
1
2
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Г-жо Ангелкова защо се хвалите с голямото количество,трябва да се хвалите с качество.Мога да ви кажа предното лято какви туристи имаше по морето,аз бях в Слънчев бряг четири членно семейство за 1 седмица идваха с 300 лв за еена седмица и това беше масово явление.Дайте да погледнем за качествени туристи,не от количество.В тази държава няма само хотели,има магазини заведение и т.н.Накря на предното лято говорих с турооператорите и казаха че тази година ще бъдат още по бедни туристи!