Пазарът на имоти: Код "Пренасищане"

Конкуренцията в предлагането се повишава, отчитат от АДРЕС
5 фев 2019 19:40, Бойчо Попов
20
Пазарът на имоти: Код "Пренасищане"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 Постепенно насищане на пазара на жилищни имоти през 2019 г., очакват от АДРЕС Недвижими имоти. Купувачите ще имат по-голям избор, което предполага и повече време за размисъл. Конкуренцията в предлагането ще се повиши и това ще окаже натиск върху цените на новото строителство.

Ако през първото тримесечие бъде отчетен нов спад на броя на сделките, е възможно да последва леко понижение на цените на старото строителство през второто тримесечие, прогнозира още компанията.

Един от определящите фактори през годината ще бъде новото строителство и цените на новите проекти. Данните на Националния статистически институт (НСИ) сочат, че през 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилища в София са 14 761, което е с 69% повече спрямо предходната година. За сравнение, повишението през 2017 спрямо 2016 г. е двойно по-малко – 33%.

„Зад продължаващата експанзия в жилищното строителство стоят оптимистичните очаквания на инвеститорите, породени от бързото реализиране на проектите и нестихващия интерес на купувачите през последните две години. Темповете на пазара обаче се забавят и заедно с негативните демографски процеси, вече факт и в най-големите градове, ще предизвикат постепенното „отрезвяване“ на желаещите да продават“, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

Конкуренцията в предлагането ще се повиши и това ще окаже натиск върху цените на новото строителство, прогнозират от имотната агенция. „Интересът на купувачите остава стабилен – запитванията и огледите са интензивни, но продавачите трябва да се съобразяват с динамичните пазарни тенденции. За да се съкрати периодът за вземане на решение, инвеститорите трябва внимателно да преценяват офертите си, особено, когато продават „на зелено“ или ранен етап на строеж. Подобни проекти с цени за продажба равни на тези за готови имоти, вероятно ще претърпят корекции. Защото рискът преди получаване на Акт 16 и времето за завършване на сградата трябва да са обосновани с по-ниска цена“, коментира Гергана Тенекеджиева, оперативен директор на АДРЕС.

Целия анализ четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: имотицени на имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При очакваното повишение на лихвите по ипотечните кредити на около 6-7 % ( нивата от преди няколко години) вноските по ипотечките ще са двойни оит сега което плащате !Сега ако месечната вноска е около 600/650 лв - очаквайте вноска около 1000 лв, в края на периода общото оскъпяване на жилището излиза повече от тройно !На печелившите честито !
15
1
 
7
 
! Отговори
Код - най-бедни преди 5 години
Жилищата са скъпи - за най-бедния народ в Европа. Лихвите така или иначе ще се вдигат тепърва, народът се топи; некачествено строителство предлагано с общи части, стаи - кутийки, с надути цени; данък жилище ще се повиши. Потенциалните купувачи, които останаха са все по-бедни, стари, болни, ***.
14
1
 
6
 
! Отговори
Балон преди 5 години
Цените на имотите ще падат тепърва!
13
1
 
12
 
! Отговори
АХА преди 5 години
Забрави да добавиш и на 2 място по намаляване на населението в света според класация на ЦРУ.
12
5
 
15
 
! Отговори
Алчните брокери преди 5 години
Алчните брокери надуха цените за големи комисионни. !!! Излъгаха хората да изтеглят големи заеми които хората немогат да върнат. !!!! Лихвште ще се вдигнат, живота ще поскъпне, безработица, фалити !!! Съдебните изпълнители ще вземат жилищата на хората. !!!
11
5
 
15
 
! Отговори
Алчните брокери преди 5 години
Алчните брокери надуха цените за големи комисионни. !!! Излъгаха хората да изтеглят големи заеми които хората немогат да върнат. !!!! Лихвште ще се вдигнат, живота ще поскъпне, безработица, фалити !!! Съдебните изпълнители ще вземат жилищата на хората. !!!
10
4
 
14
 
! Отговори
Страх и паника преди 5 години
Всичко се сгромолясва !!!
9
5
 
22
 
! Отговори
АХА преди 5 години
Хубаво написана логична статия. Трезво мислещите от доста време осъзнават надулия се балон. Хубаво е и не чак толко трезво мислещи хора да прочетат статията и да си направят добре сметката дали 3стаен апартамент в София на груба шпакловка и замазка без баня и т.н. с 20% общи части заслужава 100к+ евро. Дали маржа на печалва от 300-400% на строителите е нормален. Дали определението елитен квартал без улици и инфраструктура е елитен. Въпроси и отговори и една 30 годишна ипотека....
8
8
 
15
 
! Отговори
Иде криза преди 5 години
Иде криза майка-та си трака !!! Глад и мизерия ни чакат. !!! Високи лихви и скъпотия до шия. !!!! Който отселее отселее !!!
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро като се вдигнат лихвите, всичко свършва.
6
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е на 119 място в света в класацията за най- добри градове за живеене и на последно място в Европа и забележете на 14 място в света по ръст на цените на жилищата. Ужас
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега и сега на тези цени беше, пак нещо такова, не точно пренасищане, не презастрояване, не презасттраховане, не прекредитиране, пре, преееб, аха да сетих се, ***.... и нататък се цензурира така или иначе от сайта. Но утре пак ще пуснете от друга агенция поръчка за стабилния ръст от 2-3 процента и ще ни обясните, че няма балон, нали?
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквайте кодове "отрезвяване", "тревога", "паника", "разочарование", "отчаяние"...
3
5
 
28
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Я чакай малко!?? Това не беше ли медията, където през седмица ни облъчваха как щяло да има задържане на цените и повишаване на новото строителство? Как няма цените да се променят значително спрямо минали години и ще бележат плавно повишаване? Е да ама ... не! Имаше тенденция селата да се обезлюдят и да отидат към градовете. Сега села няма, а гражданите отиват към терминал 2. Да благодарим на ГЕРБ. Критичната точка е премината. Сега следва срив, катализиран от световната стагнация! Свиквайте!
2
3
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Код: Страна с най-бързо намаляващо население в света.
1
5
 
33
 
! Отговори
Загледан в бъдещето преди 5 години
Трябва да се строи и то много, за да има жилища за хората от Далечния Изток или Близката Африка, които рано или късно ще дойдат в опразнената територия.

Спонсорирани публикации