Капитализмът ли е решението за климата?

Фотоволтаиците могат да произвеждат ток до три евроцента на киловатчас
1 фев 2019 17:00, Бойчо Попов
30
Капитализмът ли е решението за климата?
снимка: Pixabay

Докато в момента много финансови инвеститори са загрижени за световната икономика, техният колега Йохан Вермут, главен инвестиционен директор на Wermuth Asset Management, е в наистина добро настроение - енергийният преход и опазването на климата предлагат според него най-добрите възможности за доходоносни инвестиции - просто трябва да се използват.

Така например според него сега е възможно фотоволтаиците да произвеждат електричество за два до три евроцента на киловатчас. Ако това се преобразува в енергийното съдържание на суровия петрол, това би съответствало на цена от пет долара за барел, която е една дванадесета от текущата цена. "Това е празник за мен", казва Вермут в интервю за Бернхард Пьотер от TAZ.

Вермут е убеден, че пазарната икономика предлага чудесни инструменти за ефективно ограничаване на изменението на климата. Политиците биха могли да се ограничат до определяне на правилните предпазни граници с цената на CO2, отразяваща екологичните и социалните разходи на емисиите. Но дори и да не се случи това, "капитализмът може да спаси климата", казва Вермут.

Предпоставка за това обаче е наличието на достатъчно инвестиционни средства. Понастоящем специалистът смята това е най-голямата пречка: най-големите инвеститори в света - пенсионните фондове - са консервативни по рождение и следователно не са склонни да навлизат в нови сегменти. Но Вермут развива идеята си: не е достатъчно да се изтеглят капитали от изкопаемите индустрии, те трябва да бъдат специално целево инвестирани там, където се подобрява защитата на околната среда.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
$tood преди 5 години
Или обратното.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪтВреме е за нова система!!!
22
0
 
2
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Капитализмът - със подходящите ограничения/стимули наложени от държавата/държавите - обикновено намира решения на доста проблеми. Сам по себе си не е решение ,но би могъл да помогне.За разлика от комунизмът ,който създава нови проблеми там където досега е имало работещи решения. То всъщност това е и идеята му , да заграби блага там където ги има/се произвеждат и да даде на 'нуждаещите' се и в крайна сметка всеки става 'нуждаещ' се.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ко застудяванинимало ба? Виж ти термуметъръ навънкъ! 15 градуса показва! Беееееее вий нормални ли сти?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уффф ки му мислите... Освен ко не открият нещо, да живей и по 1000 години, на кой му пука, ко шах след 100?
19
1
 
1
 
! Отговори
Да преди 5 години
Естествено. Само умствено изостанали приматни може да смятат по друг начин :)
18
0
 
3
 
! Отговори
rou преди 5 години
Големия проблем на системата е невъзможноста да покрива зимните пикови натоварвания...Ако има една зима с няколко дневни минусови температури всичко отива по дяволите....От 2011г. сме в цикъл на глобално застудяване и човечеството не е в състояние да се справи с този проблем...Според учените в близките 50г за да оцелеем ,ще ни трябват м/у 6-8 пъти повече енергия /доц.Б. КОМИТОВ/
17
1
 
3
 
! Отговори
11111 до 14 преди 5 години
Няма да ми стигне мястото за обяснения, но в кратко - тия батерии се слагат някъде до селището и си стоят там когато има излишък и няма потребление се пълнят съответно когато на диспечера му трябва енергия ги точи защото са част от системата. Ефекта тук е от това, че докато не знаеш кога и колко вятър ще духа то заредената батерия доста добре и се знае и капацитета и колко може да отдава. Проблемът за сега е в скъпите батерии иначе отдавна да е масовост особено в трудно достъпните места.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализъм на държавна издръжка е най-доброто за тях.
15
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Гоогле вместо да са загрижени за работата също за загрижени за зелената енергия. Поради което построиха фотоволтаична електроцентрала за 30 милиона долара. И електричеството от тази 30 милионна централа с почти достатъчна за да захрани... кафеварките им. Не и когато всички се втурнат да си правят каже приемрно в началото на работното време, разбира се.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12А този камион с бутане ли се движи, щото ако иска гориво, ще трябва и него да го калкулираш в разходите. За аварии и някакви спешни случаи, *** дойди. Ама за всеки ден, по-добре направи нещо локално. Особено ако селището е далеч и в труднодостъпен район.
13
9
 
3
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Най-евтина, докато не стане олеле-то. Кеф ти Чернобил, Фукушима, Щатите, Франция, Англия. че и Швейцария. След белята, що е време напред, все е твое. Било за размисъл, анализ и още каквото се сетиш. Към тях само ще добавя - и разходите за зариване и бегане надалеч. Няма утилизация или технология, а само хвърляне надалеч, копане надълбоко и стискане на палци. Но всичкото тарикат, социалисте или капиталисте, си правят сметката по кръчмарски, без да мислят за съхранение на отпадъка от мирния атом
12
7
 
3
 
! Отговори
11111 преди 5 години
В някои по-напреднали от нас държави има мобилни батерии(качени на камион) зареждат се там където може(вятърни паркове, фотоволтаични такива или където е най-евтино за момента ) След това при нужда се застава на края на селото и тази енергия се вкарва в мрежата. Това което сега правиха с генератори групите в южна България покрай проблемите със снега. Има технологии има и някакво развитие, но колко ще се развият предстои да видим. И в момента ВЕИ-тата могат да произвеждат на добра цена.
11
1
 
5
 
! Отговори
11111 преди 5 години
Решения за "запазването на енергия има и сега" от години излишната ако има такава в България се насочва към ПАВЕЦ централите и така излишната за момента енергия се превръща във водна такава когато е необходимо. Друг е въпроса как и колко са загубите по трасето от Козлодуй до ПАВЕЦ Чаира примерно(все нещо остава де). Концепцията за нагнетяване на въздух в каверни също не е нова и ще е интересно да видим как се развива. Тесла и Вестас направиха във Австралия проект с батерии за 100МВ..
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има решения вече за съхранение на енергия, ти живееш в миналото.
9
5
 
8
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До Анонимен Проблема другарки и другари на фотоинсталациите е един.Никой не може да съхрани енергията.Използваш на момента или я губиш.Затова в САЩ я отрекоха-просто няма бъдеще.Само мафиози правят солари и вятърни инсталации.Четете бе,но бълг.-руска преса.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонемен Алкохолик преди 5 години
1000 $ за киловат?!? Значи аз този месец имам 300 кв. Дневна и 120 нощната. По твоя сметка трябва да получа фиш за 420 000$
7
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен5Атомната енергия беше евтина по времето на ВВЕР440. Без никакви защити, мащити, кожуси, можуси и т.н.Изискванията за съвременните реактори вече са такива, толкова допълнителни, оскъпяващи и предпазващи съоръжения има, че вече не е евтина.Само първите месеци след Чернобил, са стрували на СССР 60 милиарда долара тогавашни, при положение че човешкият труе е бил безплатен. Това в сегашни долари след 32 години инфлация сигурно са 150 милиарда.Дали е евтин чернобилския ток?
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 5 В кой точно наръчник на агитатора прочете, че атомната енергия е най-евтината? Засега цената и е 1000 долара на киловат и то ако не се смятат разходите за съхранение на отработеното гориво, а те са вечни. Плюс това не можеш да спираш реактора както си когато си искаш, не може да работи на половин мощност и можеш да го ползваш само като базова мощност.
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т.нар. еко-производства на ток са еко, защото материалите са произведени в Азия, а се ползват в Европа и Америка докато работят. След това се пращат пак там за да се разглобят и превърнат в нови еко-материали. Един затворен цикъл с изхвърлянето на *** към неекологичните държави.Засега най-евтината е ядрената електроенергия, но и там все и се търси цаката.

Спонсорирани публикации