Терминалите за е-винетки – без хартия, без известяване...

Шофьорите си купуват "въздушни" стикери, а доказателство?
29 яну 2019 11:30,
25
Терминалите за е-винетки – без хартия, без известяване...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Терминалите за продажба на електронни винетки на самообслужване масово остават без хартия в почивните дни. Така шофьорите си купуват "въздушни" стикери без да имат доказателство, че са ги платили.

Едва във всяка трета голяма бензиностанция може да се плати пътната такса. За удобство на шофьорите машините оперират на 8 езика - български, английски, немски, гръцки, румънски, сръбски, турски и руски, но има грешки с превода. Вариантите на чуждите езици са по-кратки от българския.

Още по темата

Все още не може да се прочетат и общите условия, които от Агенция "Пътна инфраструктура" ни карат да се съгласим, преди да получим заветната разписка, посочва "Монитор". Но хартия масово няма в автоматите, съобщава на английски системата. Така водачите остават без разписка.

Опцията за известяване по електронен път също не работи коректно. При опит шофьорите да получат документа на електронната си поща системата съобщава, че е изпратила съобщението. Реално обаче шофьорите не получават нищо на мейлите си въпреки няколко последователни опита от терминалите за самообслужване.

Автоматите приемат плащане с дебитни или кредитни карти, което е удобство за водачите. Картоиздателите са разрешили безконтактните плащания, които навлизат все повече в ежедневието ни, да бъдат без въвеждат ПИН код за транзакции до 25 лева.

От пътната агенция обаче задължават картодържателите без значение каква карта използват да въвеждат кода си при плащане на винетки под тази стойност. От терминалите за самообслужване най-често се купуват уикенд или седмична винетка на цена съответно 10 и 15 лева. Именно заради увеличеното използване на безконтактни плащания един от двата най-големи картоиздатели обяви още миналата година, че от лимитът за верификация за подобни плащания в България ще бъде повишен от 25 на 50 лева.

Освен неуредиците с електронната система, на инвалидите им се налага чакат над час в социалното за да подадат заявление за е-винетка, оплакаха са читатели на "Монитор". Малко служители, липса на организация и недостатъчна информация са най-честите причини за опашките пред гишетата на дирекциите "Социално подпомагане".

През миналата година АПИ е предоставила безплатно 231 371 броя годишни винетки за леки автомобили на стойност 22,4 млн. лева, стана ясно от отговор на регионалният министър Петя Аврамова на депутатски въпрос.

Правоимащи са хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Тези групи хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW (160 к. с.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
Маряна преди 5 години
Комунистически лъжи
22
0
 
5
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Някой беше написал,, 3 коли с една винетка,, а защо не ако трите коли не се движат едновременно по пътя! Нали винетката е такса за преминаване по пътя и щом имам такава има ли значение че карам с една винетка 3 коли след като не са едновременно на пътя? А сега какво прайм, купувам 3 винетки и карам една кола??? Честито! А дали си задавате въпроса, какво става като пререгисърирате кола с годишна винетка в др. област?
21
3
 
3
 
! Отговори
от пътя преди 5 години
след като е платена винетката винаги и от всеки автомат може да се изпечата листа, където има хартия а и можете да проверите валидността на сайта им във всеки момент. Също да изпечатате на личния принтер. Какъв голям локум- и как мухата станала слон.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче ако карате без винетка, санкцията ще е мигновена и реакцията отлично организирана. Те това е!
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** тези австрийци(A1). При тях си имат нормални хартиени винетки. Естествено че нас ще дойдат да ограбят и измамят с тези електронни простотии.
18
0
 
11
 
! Отговори
Св. Петър преди 5 години
Терминалите за е-винетки без хартия, без известяване... Итова в рубриката " Свободно време"... Майтапчии
17
5
 
22
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Честито!!! Поредната простотия гарантирана от ГЕРБ.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега остана да пропадне системата като в търговския регистър и ще бъде съвсем красиво!
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а защо е нужно инвалидите да подават писмено заявление за електронна винетка? нали е електронна, да подадат електронно такова. То няма да му гледат решението от ТЕЛК-а а ще му дадат => да и си пусне ТЕЛК номера към сайта който не работи и те да му изпратят мейл който не пращат че това което преди са му го давали сега е онлайн ;)
14
5
 
11
 
! Отговори
Azi преди 5 години
До 7Гласувайте за истеричката бе. Ша фъфнем, та ша вържем. Колко ще изкарат тоя път? Колкото предния, или по-малко?
13
1
 
26
 
! Отговори
200 преди 5 години
За 200млн ако не се краде тази система трябваше освен коли, терминали и т.н. да сервира шампанско и пасти на всеки закупил винетка. Проблема е че са окрадени повече от половината пари, тол отдела са не.кадърни к.алинки и нямат идея какво да правят, а и отгоре искат да ги ползват за бушон.Трагедията е голяма, предлагам ви да се стягаме и да излизаме на протести иначе няма как да се промени нещо.
12
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Така шофьорите си купуват "въздушни" стикери без да имат доказателство, че са ги платили."Тиквеният цирк с елементи на трагедия продължава.
11
4
 
41
 
! Отговори
кк преди 5 години
Много станаха вече гербавите "иновации". И от пощата/митницата вече месец хората не могат да си получат пратките заради електронните "иновации".
10
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщайте парите
9
24
 
7
 
! Отговори
никога червен преди 5 години
До Анониментролчетата пак налазиха.....
8
3
 
40
 
! Отговори
Нинова преди 5 години
Заради тази минетки ще падне правителството.
7
5
 
27
 
! Отговори
Кат преди 5 години
Добре си беше като ги лепехме по целуфан от цигарите и с една винетка 3 коли .Съседите от входа до нас караха сигурно 4 семейства с една.
6
5
 
47
 
! Отговори
Възмутен преди 5 години
днес 2ри ден се опитвам да си купя онлайн винетка от сайта, Уви постоянно е в грешка. Незабавно оставка на това некадърно управление, не може 2 години да приказват и да ми уж работят за ел. винетка, а аз 2ри ден се да не мога да си купя. С парите си те правят за срам! Оставка!
5
9
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ се омазаха много за съжаление на цялата страна. Дано няма повече заблудени дето да гласуват за тях.
4
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потърсете в нета:1 милиард лева от винетките отиват в А1. Изтече скандалният договор на АПИ