Lasurit eshop

Салонът на колата – най-мръсното място на земята?

Салонът на колата – най-мръсното място на земята?

Салонът на колата – най-мръсното място на земята?

Реклама Skoda Stock
Салонът на автомобила трябва да се чисти колкото се може по-често! Вътрешното пространство се замърсява бързо и лесно, на повърхността на тапицерията се събират множество болестотворни бактерии. Оказва се, че воланът, например е четири пъти по-мръсен от тоалетната чиния!

Това се потвърждава от няколко изследвания. В едно от тях са препитани над 1000 автомобилиста и се оказва, че средно салонът на колата се чисти един път през годината, а 32% от попитаните и по-рядко. По данни на Националния център за биотехнологическа информация на Щатите, салонът на автомобила е едно от най-мръсните места на Земята, по мръсно дори от седалка на тоалетна. Воланът пък е шампион – четири пъти по-мръсен, а това е именно нещото, което най-често се докосва в автомобила.

По време на изследването учените от центъра са замервали средното количество бактерии или колониобразуващи единици (КОЕ) на квадратен сантиметър от разните повърхности на интериора. Установено е че воланът има индекс КОЕ от 629. За сравнение, екранът на мобилен телефон има индекс КОЕ 100, а бутоните на обществен лифт 313 КОЕ. Що се отнася до чистотата на обществените тоалетни, то техният индекс е средно 172 КОЕ.

Най-разпространени видове бактерии в автомобилните салони са стафилококите. Всичките те са причина за много заболявания, като хранителни отравяния, кожни инфекции и др. Втори тип бактерии в автомобилните интериори са пропионовокиселите бактерии, които предизвикват възтова са и двата най-разпространени вида бактерии в света. Общо в средностатистически мръсен автомобил добре си живеят около 700 различни щамове бактерии.

Най-голямата радост за тях и сериозен проблем за нас е привичката да се яде в колите. Може би след прочитане на тази информация, поне някои автомобилисти и техните спътници ще изоставят този вреден навик... Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety

Как да се спасите, ако колата ви потъва под вода? - видео

Мар 28, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety

Актуализация на директивата на ЕС за шофьорските книжки

Мар 19, 2024