На дъното сме в ЕС по ползване на нет – банкиране, имейли и игри не ни влекат

Гледането на телевизия онлайн в ЕС вече е достигнало до 36% от населението
24 яну 2019 14:47,
109
На дъното сме в ЕС по ползване на нет – банкиране, имейли и игри не ни влекат
Снимка: архив, Reuters

България изпадна до последното 28 място в ЕС по използване на интернет, съобщи европейската статистическа агенция Евростат днес.

През последните 3 месеца едва 65 на сто от българите са влизали в световната мрежа срещу 85% средно за ЕС.

Евростат съобщава, че употребата на интернет сред активното население на Съюза на възраст между 16 и 74 г., нараства стремително през последните години, като през 2007 г. от него са се ползвали 57% от европейците, през 2012 г. - всеки трети, а сега само 15 на сто са изключени от мрежата.

Българите се отличават от европейския модел и по начина, по който използват възможностите на интернет. За разлика от средния европеец, който намира предимства в мрежата, за да води кореспонденция, българинът предпочита други методи за комуникация. При 73% от европейците, използващи електронната поща, за да получават и изпращат имейли, само 40 на сто от българите го правят. В Дания 94% от писмата се разменят чрез електронна поща.

Слушането на музика онлайн е също сред интернет услугите, които не са популярни сред българите. Само един от трима потребители на интернет в България слуша музика, докато в ЕС това е навик на половината потребители.
Търсенето на здравна информация е най-слабо развито в България. То се практикува от един от четирима българи, докато в ЕС такива справки правят половината европейци, а в Холандия - две трети от населението.

Изненадващо малко българи играят електронни игри - само 14 на сто от потребителите на интернет, докато средното за ЕС е 30%, а в Холандия - 44 на сто.

Най-слабо обаче у нас е разпространено интернет банкирането. Докато 54% от европейците се възползват от електронните услуги на банките, у нас те се практикуват едва от 7 на сто от потребителите на интернет. В другия край на класацията са Холандия, Дания и Финландия, където 89 на сто от банковите операции с клиенти се осъществяват електронно.

Статистическата агенция на ЕС отчита, че най-популярните дейности, за които европейските граждани използват интернет, са електронната поща (73%), информиране за стоки и услуги (70%), видео стрийминг (57%), социални мрежи (56%), банкиране (54%), търсене на здравна информация (52%), слушане на музика (48%).

Гледането на телевизия онлайн в ЕС вече е достигнало до 36% от населението, а във Финландия - две трети от хората получават телевизионния сигнал през интернет. Почти един от петима европейци си записва час за лекар или зъболекар през уеб страниците им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: ЕСинтернет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
5
 
! Отговори
Глупости. преди 5 години
Интернет не ползват са най възрастните пенсионери и част от ромите.99.9% от младите българи ползват интернет всеки ден. Аз лично ползвам интернет още от 1998г. тогавашното БТК като пуснаха услугата и веднага се закачих със един модем. Интернета тога беше супер бавен и нямаше нищо общо със това което е днес. Но пак беше интересно. Тога още нямаше социални мрежи, но имаше други работи. Висяхме в чатовете на mIRC и си ползвахме ICQ..... Днешните деца сигурно не са и чували за тия неща.
80
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 5 години
С електронни игри..Няма кой да си губи времето.Те вече и децата не играят на тях! За имейлите. По практично е да набереш телефона и пратиш каквото трябва на някого. Нета ползваме по принцип.А за банкиране.Се искат пари! А българина при ГРОБАРИТЕ е беден! Та така стоят нещата. Все едно говорим за СМС си..Та кой праща вече такива? -:)
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е изостанала държава.
78
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то ние по всичко сме на дъното, няма положителна класация която да оглавяваме и за това Боко и мафията му са виновни.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До младен И пенсионерите сме в нета, бабин.Няма ги вече клубовете за белот от едно време.Преместихме се в нета.хахаха:)))
76
4
 
4
 
! Отговори
То от преди 5 години
Бедност какво да ни влече. Само алкохол , наркотици , бой , убийства и грабежи. Затворите станаха пълни. Е не чак толкова пълни. Но ще станат. И ще гръмнат от вътре на вън. И ще има яко клане на невинни обикновенни граждани. Цялата тази армия затворници ще се запътят към градовете и ще колят хората и децата. Бягство от затвора 5
75
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 5 години
На мен ми е по интересно как тази "тревожна" класация кореспондира с тревогите на учените за все по голямата зависимост от интернет
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б.лгартистан винаги е на последно место по всичко МУХАЛБОИКО ТОИ ЗАГРОБИ СТРАНАТА НЕГО ТРЯБВА ДА ИЗМЕТЕМ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ
73
0
 
4
 
! Отговори
Ами.. преди 5 години
идете на сайта на Евростат и вижте данните, тогава коментирайте! Данните са сухи и има основно числа. В някой неща сме по-напред, в други по-назад или последни. Даже Франция има последно място и Италия също. Иначе става като вица " Пешо има 2лв, Иван-нула лв, т.е. средно статистически имат по 1лв"
72
2
 
14
 
! Отговори
Нов Световен Ред преди 5 години
Лошо много лошо.Тези българи трудно ще ги следим.Друго си е в Дания.Там знаем всеки какво и кога го прави.
71
0
 
5
 
! Отговори
До 73 трололо преди 5 години
Ама верно ли има такива? Трябва да са от твоето обкръжение, защото където сме нормалните хора, такива, каквито описваш няма.
70
2
 
8
 
! Отговори
ЯановидецО преди 5 години
Ами запознати хора като Сноудън и Асандж са го казали - колкото си по-обвързан и зависим от интернет, толкова повече се обезличаваш. След 2 месеца ще празнуваме 3-ти март, но с прекомерната употтеба на интернет лека-полека сами се заробваме отново. Интернет е хубаво и полезно нещо, НО не е най-важното!!! А и не смятам, че това е тема от национално или международно значение. Юротив съм и да ме задължават с интернет банкирбанки - нека всеки да плаща по начин който му е удобен!!!
69
0
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
В КАТ в София приемат плащанията само по банков път. Кеш не можеш да платиш.Нещо здраво си се объркал.
68
12
 
12
 
! Отговори
трололо преди 5 години
нормално... с това изостанало соц население :)онлайн игрите - ТАБУонлайн банкиране/плащане - абе друго си е да се наредиш с бабичките на гишето като по соцаинтернет като цяло? - абе я сипи една ракия и пусни преслава по планетата
67
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продадох си апартамента преди 2 години. Купувачът плати авансовата сума веднага с online банкиране. После по същия начин плати и останалата част от сумата. За колата си платих с online банкиране по електронни фактури издадени ми от продавача. Същото направих и за климатиците, за обзавеждането на новия си дом и т.н. Не познавам човек, който да не ползва интернет банкиране. Всичките ми познати плащат сметките си през интернет. Проблем има само там, където няма интернет, а такива места има доста.
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62Още сме на нивото на маймуните, само апашите са на гребена на вълната.--Откровено казано, доста , доста е спорен въпроса - кой тук е в ролята на майм.уната и банана, в ролята на шарана , който кълве на гола кука, ама лъскава ?!"модерно било" то... ама вече "класиката пак е модерна!", знаеш ли? не си ли чувал? не си ли виждал плакатите, дето са залепени в центъра, и на които пише: "ТИ ОЩЕ КУПУВАШ "БЕЗ ПАРИ?" и "ГЛУ-ПАК, ТИ ОЩЕ ЖИВЕЕШ НА КРЕДИТ?"
65
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Джедай Мастър ти на коя планета живееш? Само КАТ не приемат плащания по банков път!
64
5
 
6
 
! Отговори
До 63 преди 5 години
Даже и Бълхаристан, (което очеВадно е неволна грешка) звучи ласкаво. Защото това си е ***. Клоаката на Европа. Крайно време е да свалите розовите очила и да видите че сме в блато от едни силно миризливи неща.
63
1
 
4
 
! Отговори
До 62 преди 5 години
Директен дебит е термин познат от памтивека. Това, че си го написал неграмотно на английски не го прави нов термин. С директен дебит си плащам сметки от 1982 година, но ти си знаеш нивото и явно си мислиш, че всички сме на твоето ниво, както си се описал. Електронните фактури, на които явно не знаеш името на български, също ги използваме доста широко, но то явно се движиш в друга среда, както си се описал.
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хитра политика на държавата да прави пари като задължава всеки да има интернет. Това са месечни вноски за операторите и ДДС за държавата.Това е закупуване на устройства и ДДС за държавата. Това е опорочена междуличностна комуникация опосредсвана през електронни устройства. Това е живот в невъобразим електронен смог който хората забравят да отчитат. Това е средство за тотална намеса в неприкосновенността на личния живот- следене, слухтене и т.н. Смартфоните са Гадория.