Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!

Москва: Чужда намеса може да доведе до кръвопролитие
24 яну 2019 14:40, Елка Василева
275
Русия да даде убежище на Мадуро? Та той е президент!
Снимка: Reuters

Кремъл определи като неуместен въпроса дали е възможно да бъде дадено убежище на президента на Венецуела Николас Мадуро, ако самият той поиска това.

„Господин Мадуро е легитимният държавен глава на държавата Венецуела, затова смятаме подобен въпрос за неуместен“, каза Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент в отговор на журналистически въпрос.

Той обясни, че от Венецуела не е получавана никаква молба към Русия за оказване на каквато и да е помощ във връзка с изострянето на политическата ситуация в страната.

Кремъл смята за противоречащ на международното право опитът за узурпиране на властта във Венецуела, а намеса на трети страни в ситуацията в страната е недопустима и може да има много негативни последици.

„Смятаме опита за узурпиране на върховната власт във Венецуела за противоречащ и нарушаващ основите и принципите на международното право. Това е основата на нашата позиция. Много внимателно следим развитието на събитията във Венецуела, ние сме много разтревожени, включително сме обезпокоени от изявления, които не изключват някаква намеса отвън, от трети страни в развитието на събитията, във вътрешните работи на Венецуела“, каза Песков.

Още по темата

По думите му Кремъл смята за вътрешна работа на Венецуела въпроса за диалога между Мадуро и опозицията и не вижда възможност да дава оценки в това отношение.

Чуждестранната намеса във Венецуела може да доведе до кръвопролитие, заяви от своя страна руското външно министерство, предаде Франс прес. "Чуждестранна намеса, особено в сегашната изключително напрегната ситуация, е недопустима. Това е директен път към хаоса и кръвопролитието", се посочва в изявлението.

На 21 януари в Каракас беше извършен опит за метеж, организиран от група военнослужещи от националната гвардия в една от казармите в столицата на Венецуела. След този инцидент Върховният съд на страната отстрани от поста му председателя на Националното събрание и лидер на опозицията Хуан Гуайдо. В отговор той призова жителите на Каракас и на другите градове в страната да излязат на протест.

След това в страната се състояха масови антиправителствени протести. На 23 януари Гуайдо се обяви за и.д. президент на Венецуела.

Практически веднага след това той беше признат като такъв от САЩ, Канада, повечето страни от Латинска Америка, както и редица други държави. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че народът на Венецуела се е обявил смело срещу режима на Мадуро, искайки свобода и върховенство на закона.

В отговор Мадуро обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ. От своя страна Гуайдо призова чуждите дипломати да останат във Венецуела.

Сред страните, които подкрепиха Мадуро, са Мексико, Куба, Боливия и Турция.

Руските политици реагираха рязко на случващото се във Венецуела и около нея, оценявайки изявленията на Тръмп като намеса във вътрешните работи на една независима държава, а събитията от сряда като опит за държавен преврат, пише Интерфакс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглите американски фашисти отново искат да редят картите на масата и да кадруват, да поставят и свалят президенти в чужди държави. Много се надявам този път да духат супата. Венецуела има законно избран президент и той следва да остане на този си пост до следващите избори. Независимо, че е неудобен на САЩ, защото не им играе по свирката.А на дребни жаби, като България, въобще следва да се забрани да се изказват по въпроса какво и кой трябва и не трябва да управлява чужди държави.
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще гледаме майдан въвВашингтон -- там също не сипризнават президента .
188
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои коментиращи прочитат само заглавието !Но те не са виновни !Заглавието е чиста манипулация както се вижда в текста след него !Този похват на писане на заглавия с въпросителни, е типично за тролинг сайтовете, по-надоло в текста се оборва заглавието :(
187
12
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Хахахахаааа, накрая в Мордор ще се съберат Путин, Асад, Аятоласите, Ким, Мъдуро и Кастро, Янукович, Лукашенко, Ердоган ...... ъъъ Вучич и :)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Е тогава вече ще цъфнат и вържат боярищниците :)))))))))))))))))))))
186
14
 
13
 
! Отговори
Седящия бик преди 5 години
Мадуро няма ракети и му направиха майданче
185
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Янукович, Асад, Мадуро, Ким...
184
6
 
13
 
! Отговори
Русенец преди 5 години
В най-скоро време, мъдуро, при ***!
183
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Могерини, какви ги дрънка? Да попита, какво мисли Испания по този въпрос. Как си представя испанското правителство, че някой може да обяви, че, някой се е обявил за новия премиер на Испания или нова държава, като Каталуня? ЕС не може да е единен, защото слугува на чужди интереси, а не на гражданите на общността
182
13
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
МАНДАЛОТО ЛОПНА!!!И ЯНУКОВИЧ БЕШЕ ЗАКОНЕН ПРЕЗИДЕНТ НО ИЗБЯГА В РУСИЯ!!!СЪЩОТО ЩЕ СТАНЕ И С ТОЗИ! НОВИ ИЗБОРИ ЩЕ ИМА ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ЩОМ ТОЗИ ОТКАЗА ДА ПРОВЕДЕ ЧЕСТНИ ТАКИВА!
181
9
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ ЩЕ БЯГА ВЪВ БКП РУСИЯ ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ!
180
4
 
14
 
! Отговори
До 203 преди 5 години
Да прав си, примерът не е точен. По-точно ще бъде ако Лютви Местан се провъзгласи за премиер, тогава Турция и САЩ разбира се ( защото те подкрепят винаги предатели, такива, които предават собствената си родина за сметка на САЩ) ще го подкрепят. За тях светът е или си с нас, или си против нас! За тях всичко е бяло или черно. Това ли е демокрацията, която искахме?
179
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените мухоморки много ги е страх от волята на народа защото хванат ли властта не пускат. Само с кютек можеш ги изгони.
178
11
 
12
 
! Отговори
До 203 преди 5 години
Не ти е много подходящ примера, тъй като един от най-пламенните поддръжници на Мадуро е именно Турция. Освен това, ако някой има полза от междуетнитечески противоборства у нас, то това е именно Путин, не САЩ! Не ги ли виждаш, че на всякъде гдето има точки на противоречие в Западна държава, Русия са веднага готови да разчоплят допълнително раната.
177
0
 
7
 
! Отговори
до изопачаващите преди 5 години
Европа си кюта за сега! Стига сте изопачавали нещата.
176
4
 
9
 
! Отговори
трети лица преди 5 години
Венецуела , Русия и кое е третото лице
175
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи, ако утре Крадайъ(ДПС) се обяви за премиер на България и Турция заедно със САЩ и след това всички техни лакеи (Косово, Албания, Румъния и Гърция) кажат, че той е новия премиер и го подкрепят, ние всички ( разбирай - България )трябва да се съгласим с това, така ли? Това ли се опитвате да ми кажете, а? Я се вземете в ръце и помислете малко преди да пишете глупости.
174
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еееей пак ел ка бе *** мноо активна таа цръвена другарка журналистка.ами другата йовка трета василка няма ли мъже в таа смрадлива турска медия на шопара сюнетчия свинян педерски бря
173
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
197 Ти на какво се надяваш като пишеш глупости?
172
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснацитата биха се радвали да превърнат Венецуела в една нова Сирия. Нали трябва да си продават петрола...
171
3
 
8
 
! Отговори
? преди 5 години
Как така някой казал, че е президент и няколко държави го подкрепят? Ами, ако утре Китай каже, че не смята за легитимен президента на Франция или Германия, какво ще стане? Такива прецеденти вече има( Косово ) и след това, какво стана? Ами дойде Крим, имаше референдум и в Барселона. Не може така! Всички тези провокации и нарушаване на международната сигурност водят света към война!!! Това е най-ужасната нещо на света.