New Dacia Duster

Европарламентът направи първа стъпка да предпази спортните мепесета от прекалени застраховки

Европарламентът направи първа стъпка да предпази спортните мепесета от прекалени застраховки

Европарламентът направи първа стъпка да предпази спортните мепесета от прекалени застраховки

Реклама Opel Stock
Решението за предпазване на европейския моторен спорт от прекалено високи задължителни застраховки премина първото препятствие през няколко гласувания в Европарламента тази седмица.

“Днес постигнахме добър баланс между по-голяма защита на попадналите в инциденти и абсурдно високите изисквания на застрахователите” - споделиха от Брюксел. Вътрешният пазарен комитет на парламента гласува за освобождаване на моторните спортове - заедно с електрическите велосипеди, електрическите скутери и други видове транспорт, които обикновено не се използват в движението - от Директивата за автомобилното застраховане на Европейския съюз.

Става дума изключително за превозни средства използвани само за моторни спортове, защото “те по принцип са застраховани с други форми и не са обект на общото застраховане, когато се използват само за състезания”.

Заплахата от задължителни застрахователни изисквания за състезателни автомобили в Европа се очертава след решението на Европейския съд през 2014 г. по делото Vnuk, в което съдът решава, че всички форми на моторизиран транспорт, както в публична, така и в частна собственост, подлежат на задължителна застраховка. Отчасти това решение произтича от неуспеха на Директивата на ЕС за автомобилното застраховане от 2009 г. да включи изясняващата фраза „в движението“ при определянето на нормалното използване на превозно средство.

От тогава европейските ентусиасти и поддръжници на моторните спортове осъдиха решението Внук - и намеренията на Европейската комисия да кодифицират това решение в законодателството на ЕС - като отбелязва, че той по същество забранява дейността на моторните спортове в ЕС, макар и неволно, до голяма степен поради факта, че европейските застрахователите са заявили, че няма да покриват никаква дейност в областта на моторните спортове без освобождаване от MID.

“Ако се прилага стриктно то решението по делото то ще спре изцяло легалните автомобилни и мотоциклетни състезания.” - заявиха от Motorcycle Industry Association през 2017-а.

Измененията, внесени от Комитета за вътрешния пазар, помагат да се избегне тази съдба, по-конкретно чрез повторно вмъкване на израза „в движение“ и чрез въвеждане на освобождаване от моторни спортове. Комисията е оставила на държавите-членки на ЕС да определят дали трябва да направят задължителната застраховка задължителна за дейностите на моторните спортове в техните страни.

Освен това комисията внесе изменение, насочено към премахване на необходимостта от застраховка за „превозни средства, които са регистрирани, но неспособни да бъдат преместени, защото са в музей, защото те са в процес на възстановяване или защото не се използват за продължителен период от според текста на изменението, изключването на кабела на акумулаторната батерия е достатъчно, за да изключи превозно средство за тези цели.

Измененият MID на комисията бе гласуван с 34-1. Измененията сега ще отидат в парламента за гласуване, което се очаква да се проведе някъде следващия месец. Европейският съвет ще трябва след това да се съгласи с измененията, преди те да станат закон. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Automakers press releases Ретро Спорт Mercedes-Benz

Състезателна кола-легенда на Mercedes за Targa Florio от 1924 г. се завръща на пътя

Апр 25, 2024
Авто Новини Спорт Електромобили Abt

Abt Cupra: Най-добър резултат след завръщането във Формула Е

Апр 22, 2024