Как социалните мрежи засягат човешкия мозък?

Социалните медии могат да понижат самочувствието ни
24 яну 2019 08:40, Михаела Лазарова
10
Как социалните мрежи засягат човешкия мозък?
Снимка: Reuters

Социалните мрежи оказват голямо влияние върху нагласите, мисленето на хората, които ги използват, но и на тяхното настроение и самочувствие. Някои се чувстват тревожни и потиснати след разлистване на профила си, други се зареждат с позитивна енергия. В повечето случаи хората изпитват стрес заради сравнението на своя живот с този на приятелите си. Възприятието в повечето случаи е лъжливо, тъй като обикновено хората споделят най-щастливите моменти от живота си, а това кара останалите да се чувстват зле, показват редица изследвания.

Позитивно или не, социалните медии оказват влияние върху мозъка на потребителите. Те изменят част от неговите функции. Хората се вълнуват от това колко човека ще споделят или реагират на техните публикации, което активизира определени центрове в мозъка, отговарящи за усещането за възнаграденост, за задоволство. По този начин социалните мрежи оказват много по-голямо влияние върху мозъка, отколкото просто да променят настроението ви.

Как се случва това?

Социалните мрежи намаляват способността за концентрация

Изследване на учени от Американската национална академия на науките констатира, че социалните мрежи едновременно дават възможността на човек да се фокусира върху това, което вижда, но и тъкмо обратното.

Пристрастените потребители на социалните мрежи изпитват трудност в превключването от една задача на друга. Мозъкът им губи способността да филтрира маловажното от същественото и му е нужно повече време, за да се съсредоточи върху новата дейност, която му се възлага.

Социалните мрежи могат да променят мисленето и мнението

Според изследване на калифорнийски учени, честата употреба на социалните медии може да ви накара да мислите по-малко от свое име, също и да мислите по-малко за вашето удобство, за вашите цели и желания. Започвате подсъзнателно да приравнявате мнението си по дадени въпроси с това на другите.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЧувства се но не е, няма нищо гениално в това да циклиш в чата, а простотията няма да изчезне до като седиш на стола, ще трябва да се захванеш здраво за работа. Много желание за царска кръв, ама такава няма
4
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не ми влияят.
3
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понижават самочувствието друг път. На фона на царящата просстотия нормален човек се чувства като гений.
2
9
 
36
 
! Отговори
Гаварит Мадква преди 5 години
От института за агитация и пропаганда " Георги Кирков"- 1944- 1990г.
1
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко това е вярно и дори тук в тази новинарска медия, която има известен облик на социална мрежа, го има. Много лесно се асоциират мненията на повечето потребители по някоя общоизвестна тема и човек несъзнателно се настройва като останалите. Особено ако се пускат идентични публикации, *** пример е темата за ало-измамите, за която вече се пораждат съмнения доколко са достоверни тези обири.