Сблъсъци на масовия протест в Атина срещу договора за името

Проучване: 70% от гърците не приемат споразумението
Обновена: 20 яну 2019 17:43 | 20 яну 2019 17:41, Веселина Йорданова
177

Снимка: БТА

Масови демонстрации се провеждат в Атина срещу договора за Република Северна Македония. Това е най-мащабната акция срещу новото име на съседната страна.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу демонстранти, които се опитаха да пробият кордона пред парламента по време на протеста. В сблъсъците са пострадали 10 служители на реда. Според полицията участниците в акцията са били около 100 000, според медиите - над 600 000, предаде БНР.

Междувременно 20 фермери с трактори блокираха за час границата с Македония в знак на подкрепа към демонстрацията в Атина.

Стотици хиляди гърци скандираха пред парламента "Македония не се продава". Сред говорителите на митинга бе бившият американски сенатор от гръцки произход Крис Спирос.

"Ако Матю Нимиц внесе въпроса в ООН, ще организираме голяма съпротива там.  Ще убедим президента на САЩ да направи като Бил Клинтън и да наложи вето. Ще погребем желанието на Заев и Нимиц да дадат името Македония на Република Скопие", заяви той пред медиите.

На демонстрациите участват и представители на гръцки организации от цял свят. Присъстват и митрополитите от Северна Гърция, както и монаси от Атон. Присъединиха се депутати от опозицията. Подготвя се петиция с искане до президента да се проведе референдум. Въпреки протестите се очаква независими депутати да подкрепят СИРИЗА и парламентът да ратифицира договора от Преспа.

Хора от цялата страна, подкрепени и от гръцки организации от чужбина, пристигнаха в столицата за демонстрациите. Над 3 хиляди автобуса пътуват към Атина с демонстранти. С фериботи пристигат и от островите.

Заедно с неправителствени организации участват и представители на църквата. Делегация с монаси пристигна от Атон. Участват и землячески организации на гърците в чужбина. Йоргос Скурдис, член на сдружението на гърците в Швейцария, е вече сред демонстрантите пред парламента:

"Този договор нанася вреда на националните интереси. В същото време се случва и промяна на политическия вот в парламента, което е голям риск. Вече няма демокрация в Гърция".

Целта на протестите днес е да се повлияе на депутатите, склонни да подкрепят с вот договора за Северна Македония.

Според проучванията на общественото мнение, публикувано днес, 70% от гърците не приемат споразумението и искат референдум. Правителството отказва, за да не блокира ратифицирането на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още по темата: македониягърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
2
 
! Отговори
Алекс2 преди 5 години
Гърците са най големите късметлии че останаха от другата страна на желязната завеса след втората световна ! Някога са били ромейска цивилизация сега са жалки комунисти ! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО !!!
111
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам как протестират се съгласявам, че Македония е Гърция! А ние първо сме ги обявили за друг народ и сега Греб следва заветите на Коминтерна!
110
0
 
6
 
! Отговори
АСС преди 5 години
До АнонимеН Нещо не си осведомен - Ципрас и СИРИЗА са комунисти ..... Пишман комунисти де
109
2
 
11
 
! Отговори
АСС преди 5 години
Титовските *** са толкоз "македонци" ,колкото и американците са "индианци" !
108
0
 
3
 
! Отговори
АСС преди 5 години
До Обичаме да лъжеме Не бе.....просто цифрите са немислими за български протест и в БТВ са решили ,че има печатна грешка
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХОХОХО...Няма огромен брой,това са твоите фантазии,единствено албанците са доста,защото сърбите ги изтикаха през югославската война в Македония.*** и се разходи и виж с очите си!
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А колко лесно щеше да стане, ако македонците просто признаят, че са част от България? Хем ще си влязат у ЕУ (не знам само за какво им е, освен за усвояване на евросредства от шайката политици), хем ще се кротне всичко около и при тях.
105
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно наистина ще се наложи да се кръстят "Западна България". Тогава никой няма да има възражения.
104
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние, българите няма да я купуваме, само ще си я вземем!
103
3
 
22
 
! Отговори
P. преди 5 години
До АнонименПет пари не давам за гърците!====Абсолютно! Писна ми да слушам за гърците! Писна ми от техните великосветски претенции.
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сякаш бая чекове има за осребряване.
101
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВАМ ЗА ГЪРЦИЯ!!!НИЕ ВСИЧКИ ГИ ХРАНИМ ГЪРЦИТЕ ТЕ СА ОЩЕ ЖИВИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА НАС ОТ ЕС ИНАЧЕ ОТДАВНА ДА СА ФАЛИРАЛИ И РАЗПРОДАДЕНИ НА ПАРЧЕ !!!ГЪЗЦИТЕ СА СРАМ ЗА ЕС И СИ ГО ЗНАЯТ!!!
100
10
 
19
 
! Отговори
Спеца преди 5 години
Поредните балкански изцепки на гърците!Големи вопли за една чисто българска територия!След приемане на Македония в ЕС , до 10 години ще се премахне границата с България , но не и със Сърбия!
99
4
 
28
 
! Отговори
Обичаме да лъжеме преди 5 години
"Според полицията участниците в акцията са били около 100 000, според медиите - над 600 000, предаде БНР." Само където казаха по бтв, че са 10 000. Лъжите ги нямате за нищо.
98
19
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРОТЕСТИТЕ СА ПЛАТЕНИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА СЪПРОТИВА!!!ЦЕЛТА Е ДА ИМА НОВИ ИЗБОРИ С НАДЕЖДАТА КОМУНИСТИТЕ ДА СЕ ВЪРНАТ НА ВЛАСТ!
97
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз работя в Русия и заплатата ми е 84000 рубли чисто, ама това какво общо има с темата.
96
13
 
8
 
! Отговори
Αρ преди 5 години
60 000 - за толкова стигнаха рублите....
95
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природните богатства на Русия принадлежат на евреи като Абрамович, Дерипаска и т.н. А за руснаците - 9500 рубли заплатка.
94
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен104 Щото руснаците(губят) територия,затова сложиха ръка на Арктика и природните богатства там ...Юдейчета колко и да квичите срещу Руссия няма да промените факта,че Православная Русь е на силната военно свръг държава ,най голямата страна в света с нах големите залежи на природни богатства,
93
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен104ТОВА Е СВОБОДЕН ФОРУМ И ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ КОМЕНТИРА КАКВОТО СИ ИСКА.КОЛКОТО И ДА НЕ ИМ СЕ ИСКА НА СМОТАНИТЕ РУБЛОФИЛИ.