Семената поникнаха: Памук на обратната страна на Луната!

Така първият биологичен експеримент там завърши успешно
Обновена: 15 яну 2019 22:11 | 15 яну 2019 22:10,
53
Семената поникнаха: Памук на обратната страна на Луната!
Снимка: БТА

Памучните семена, доставени на обратната страна на Луната с китайския космически апарат "Чанъе-4", поникнаха, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

Така първият в историята биологичен експеримент на Луната завърши успешно. Ръководителите на мисията казаха, че това полага основите за база на естествения ни спътник.

Китайската космическа агенция разпространи снимка на кълновете памук сред други стръкове. Освен памучни семена "Чанъе-4" пренесе и други биологични образци за създаване на минибиосфера - семена от рапица, картоф, вид зеле, както и личинки на дрозофили и дрожди.

Заради ограничения обем на космическия апарат, семената е трябвало да са с малки размери и да са от видове, устойчиви на ниска гравитация, радиация и големи промени в температурата.

Експериментът с кълновете е в рамките на разработката "Лунна минибиосфера", избрана сред 200 претендента за първи биологичен проект. В него са участвали представители на 28 китайски университета.

Лунният апарат "Чанъе-4" кацна на обратната страна на Луната на 3 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не винаги е тъмна. Също като Земята.Но за нас е невидима тъй като Луната винаги "гледа" към нас с една и съща страна.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе само аз ли си мисля, че Китайците кацнаха на тъмната страна на луната?!
38
2
 
3
 
! Отговори
чудна работа преди 5 години
Не съм биолог, но семената имат ли нужда от кислород за да се развиват?До тук добре защото семената както и яйцето са самодостатъчни.После при липса на въглероден двуокис и вода как ще фотосинтезират?Това едва ли може да се случи наоткрито.
37
2
 
1
 
! Отговори
R.I.P. преди 5 години
Ми той умрял, ***!
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се завъртят и българи натам,ще поникнат и домати ,,Биволско Сърце'',на село най много от тях ядем.Стъпим ли там,веднага ще си проличи,Флората и почвата веднага ще се облагороди,натурално.
35
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Браво на китайците! Когато се работи 40 години в една посока целенасочено, нещата стават!
34
2
 
1
 
! Отговори
До МУТРА преди 5 години
Това е един от най-тъnите "доказателства" които може един типичен конспиратик да изкара.Като цяло мозъчетата на конспиратиците им стигат колкото да си вържат обувките и до там.Как ще видиш звезди през деня на Луната ? На Земята виждаш ли звезди през деня ? Отделно Луната отразява много ярко светлината и няма как без настройка на фотоапарата да се видят звездите.Просто е прекалено ярко !
33
0
 
5
 
! Отговори
НЯМАТ РАВНИ... преди 5 години
Да, поникнаха, защото ги засадихме в земен хумус, поливахме ги и им осигурихме благоприятна за тях земна температура и радиация. На това се казва усърден китайски земеделски труженик.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят бригадири за обиране на реколтата .Надница 50 000 евро на ден.
31
0
 
5
 
! Отговори
mdaa.. преди 5 години
на фона на "да бъде Брекзит или не", по добре да чета тези простотии :)
30
2
 
3
 
! Отговори
МУТРА преди 5 години
А защо на снимките не се виждат звезди върху лунното небе? Означава ли това, че и китайците ни пробутват менте снимки правени в Холивуд?
29
2
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Българската мисия на Луната да занесе там малко троскот! Сигурен съм, че може да поникне от всяка една страна на Луната, вътре или извън космическия апарат. После обаче лунните хора ще ни псуват, докато го плевят. ;-) Да пратят малко и на Марс, да му сменим цвета на зелен!
28
0
 
7
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Това е постижение. Само не разбрах вътре в апарата ли са поникнали или на повърхноста. Ако е на повърхноста това е наистина удивително. Сложна тема но за това се правят и опити.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигнала от Луната пътува доста време ама тоя от ***.а на журналиста през портфейла до кухата му глава стига за секунди.Ех предните епохи родиха поети и учени а нашата само платени плагиати и тролещи журналисти със банкови сметки и без неврокортекс.Не се нервирай.Те едвам сега загряват с фалшивите новини колко още тъпотии ще напишат идея си нямаш.
26
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Увехнали ли егати рахитичния гюрлюк.Сега ние българите ще занесем там един хубав зелен татул и целия свят ще ни псува ама татула ще расте и ние ще залесим Луната утре ако я видите зелена да знаете от къде е.А китаеца да си сади ориза и да се моли нашия татул заразен с генномодифициран колорадски бръмбар да не го пипне че ще му пръсне чудно сийра.
25
1
 
9
 
! Отговори
късметлия преди 5 години
Ура, ще ходим на луната да берем памук !Край на синтетиката!
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"че това полага основите за база на естествения ни спътник." Аха ясно :) то имало агенда :)
23
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До шматкатака е!..Но ефекта от радиацията спокойно може да се наблюдава и на Земята..Дори не са необходими някакви специални установки..Достатъчно е да се посети зоната около Чернобил..Па и друго:-За пръв път земен апарат КАЦА на далечната страна на Луната!..Има много по-важни неща за изследване,отколкото тая семенна история....Но,те си знаят ..Все пак не е лошо човек да е малко "Тома Неверни" и да подлага всичко на съмнение..Иначе, кой както си иска ,може да го заблуди.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимките от поникналите растения се оказаха фалшиви - били от контролния експеримент останал на Земята.
21
3
 
26
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Кога кацна, кога поникна памук и кога долетя обратно?..... ето това е КПД