Нов метод със стволови клетки ще бори рака?

Учени работят върху нов начин за справяне с коварната болест
9 яну 2019 16:00,
9
Нов метод със стволови клетки ще бори рака?
Снимка: Pexels

Ракът е болест, с която учените все още усилено се опитват да се справят. Медиците продължават да намират пробойни в коварните заболявания и разработват нови и нови методи за справяне с рака.

Генетици и биолози от Калифорнийския университет откриха, че няколко вида ракови болести са съпроводени от сходни симптоми – нарушаване на нормалния синтез на ензим, зависещ от рибуноклеиновата киселина (РНК). Това е ензимът аденозин деаминаза, който частично отговаря за противовирусната и противопатогенна активност на клетките в организма, пишат от БТА.

С помощта на терапия на базата на стволови клетки учените успели да "замразят" развитието на тежки форми на рак, сред които левкимията, и дори да докарат организма до ремисия. Аденозин деаминаза е един от трите ензима ADAR, които действат върху РНК. Те модифицират нуклеотиди в молекули на РНК и имат роля на „редактори“ в развитието на стволовите клетки. Ензимите са активирани също и в ракови образувания на черния дроб, гърдата и при левкимия.

Учените от Далекоизточения федерален университет в Русия са констатирали, че нормалните функции на ензима ADAR1 са потиснати от предракови клетки и впоследствие това води до поредица от промени на молекулярно ниво, свързани с генериране на ракови клетки в спящо състояние и с резистентност към терапии.

Учените се фокусират върху това да събудят заспалите стволови клетки и да ги направят активни. Трудността в разработвания метод се дължи на това, че стволовите клетки могат да бъдат повлияни единствено в активно състояние, а то е доста сложно за засичане, пишат от научни издания.

Според експертите стволовите клетки могат да помогнат на пациенти дори в термален стадий на заболяването. Раковите заболявания, с които лекарите могат да се борят по този начин са тези на млечната жлеза и на черния дроб. Учените отбелязват, че редактирането на генома всъщност позволява на стволовите клетки да се обучават и да започнат да се борят по-бързо с болестта, което ще доведе до съкращаване на лечението с до няколко седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо, методът не е нов. Отдавна вече пациенти с левкемия се третират със стволови клетки. Съответно, няма нужда и от въпросителен знак в заглавието (Криворазбран правопис). Това, което ДжесТика не не написала (не знае?) е, че стволовите клетки трябва да са от кръвен роднина. И, че това е само част от лечението.
7
2
 
6
 
! Отговори
спиро преди 5 години
До теоретиците на конспирациятаАко някой от биг фарма намери прословутото лекарство срещу рак, ще открият златна мина и ще отвеят конкуренцията. Да, ама не. Първо, ракът не е едно заболяване а няколкостотин различни видове. А и медикаментите за и процедурите обикновено се предлагат от по-малки фирми. Биг фарма прави достатъчно пари от аспирини, диазепами и хапчета против холестерол.
6
3
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Първо това не е нов метод, офтамолози като Мулдашев лекуват рак на ретината със стволови клетки последните 20+години. Но Биг Фарма потиска такива начинания понеже пари се правят от дълги, продължителни и естествено страшно скъпи лечения. Такъв ни е живота вече, сами си го избрахме, всичко е бизнес. Нищо не се прави за доброто на хората, всичко се прави за пари от средно големите риби, и за власт от елита на света, за когото парите са средство за манипулация на стадото.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Очаквайте от утре кампании за набиране за средства за лечение на рак със стволови клетки в Турция, Украйна, Уганда и не знам си къде."---А-а, ще започнем ПЪРВО с кампания за някой обитател на Столипиново!Не може така, направо с Уганда! Дискриминация е!
4
4
 
10
 
! Отговори
ааууу преди 5 години
Около 1920, Американски учен намира лечение за всякакъв вид рак.Обаче от ФБРто му конфискуват всички разработки и го пращат в лудница. Защо?Защото цялата Cancer индустрия ще загуби трилиони долари за идните десетилетия. Направете си изводи сами.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквайте от утре кампании за набиране за средства за лечение на рак със стволови клетки в Турция, Украйна, Уганда и не знам си къде.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е лъжа и измама. Отпускат се луди пари за намиране на лечение на рака, но резултат няма. Понякога доброкачествени тумори ги казват рак, за да кажат после, че са го излекували.
1
1
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Джеси, отново слагаш въпросителен знак след твърдение.