Opel Stock

Росен Желязков: Ще защитим националните интереси с всички възможни похвати при гласуването на Пакета за мобилност I

Росен Желязков: Ще защитим националните интереси с всички възможни похвати при гласуването на Пакета за мобилност I

Росен Желязков: Ще защитим националните интереси с всички възможни похвати при гласуването на Пакета за мобилност I

Реклама Renault Arkana
Трябва да бъдат използвани всички похвати на европейската бюрокрация, за да защитим националните интереси при гласуването на Пакета за мобилност I в Европейския парламент. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след днешната среща, на която бяха обсъдени предстоящите действия преди разглеждането в транспортната комисия на ЕП на 10 януари.

„При гласуването в ЕП ще търсим взаимодействие със страни, които ни симпатизират, но изразиха различна позиция от нашата. Надявам се, че всички български евродепутати ще положат необходимите усилия, ако не постигнем благоприятни условия за българския транспортен бранш, да блокираме законодателните предложения“, заяви още министър Желязков. Той изтъкна, че към момента в ЕП има доста неясно мнозинство, което трябва да бъде добре информирано за последиците, които ще настъпят след приемането на законодателното предложение. По думите му засега текстовете разделят Европейския съюз само емоционално, но приемането им в този вид категорично ще доведе и до социално разделение в Европа.

Министър Росен Желязков каза още, че на хората в Европа трябва да стане ясно, че Пакетът мобилност I нарушава правилата за нормално функциониране на общия пазар, нарушава основните принципи за конкурентност, ограничавайки българския транспортен бранш. Лицемерно е да се твърди, че с тези правила се защитават социалните права на шофьорите, а в същото време се нарушава тяхното основно европейско право за свободно придвижване, като се задължават на всеки четири седмици да се прибират у дома.

Министърът обяви, че предстои на 9 януари, заедно с колегите си от Литва, Полша и Унгария да се срещнат с докладчиците на законодателните предложения, председателя на Комисията по транспорт към ЕП Карима Дели и с еврокомисаря Виолета Булц. По време на разговорите отново ще изтъкнат аргументите и позицията на страните срещу промените. Министърът беше категоричен, че ще подкрепи и ще присъства на предстоящия протест на българските превозвачи в Брюксел. Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Тестове BG Авто Honda

Honda ZR-V : Когато разумът надделее (Видео)

Апр 17, 2024