New Dacia Duster

Lada Niva Ferrari - видео

Lada Niva Ferrari - видео

Lada Niva Ferrari - видео

Реклама Peugeot 408
В началото на 90-е години на миналия век в скоростния офроуд италиански шампионат - Velocità Fuoristrada Campionato Italiano (C.I.V.F.) се появява доста странен участник - Lada Niva с италиански екипаж. Става дума за състезателен прототип създаден по поръчка на компанията Martorelli S.A.

Дори от пръв поглед към машината се вижда, че от серийната руска машина не е останало особено много. Но истината Санчо, е под “повърхноста” - там зад пилотската седалка е разположен двигател V8 от ... Ferrari. Той се използва също и при вариантът Lancia Thema 8.32. Мощността на мотора е достигала 300 к.с.

Още по-интересна е трансмисията – въртящият момент на мотора се предавал от централен диференциал към всяко от колелата с помощта на верижни предавки. Самият централен диференциал се е управлявал от отделен педал, така че пилотът е трябвало да работи не с три, а с четири педала.



Пилотирал прототипа Филипо Марторели, като комбинацията се получила доста успешна – победи в отделни етапи на шампионата C.I.V.F. и крайно първо място в клас 2000.

Назад

Галерия



Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Авто глобус Porsche

Porsche празнува „50 години Turbo“

Апр 16, 2024