Opel Stock

Стартира поредното рали Dakar! Този път само в Перу... - видео

Стартира поредното рали Dakar! Този път само в Перу... - видео

Стартира поредното рали Dakar! Този път само в Перу... - видео

Реклама Skoda Stock
Най-трудното рали в света е отново в акция, този път само в Перуанската пустиня. На старта му застанаха над 330 коли, камиони, мотоциклети и четириколки, пред които има за преодоляване над 5000 км на 41-то Dakar Rally. Tази година то се провежда само на територията на Перу със старт и финал в столицата Лима.

Основната му характеристика е пясъкът. Перуанската пустиня в региона на Ица е толкова трудна, колкото пустинята Сахара, а участниците ги очакват страховити пясъчни дюни. Малка част от ралито преминава и през планините на Южно Перу, има малки участъци на макадам и кал, но дори и само пясъкът е повече от сериозно предизвикателство.

Тази година има и промяна в регламента – за разлика от други години, когато катастрофа в началото не позволяваше продължаване на състезанието, тази година може да се продължи във втората част, но вече в друго класиране. То няма да се зачита за генералното класиране, но все пак е възможност за екипажи и пилоти да не се прибират в къщи, ако имат проблеми, а да продължат до края.




При колите сред сериозните претенденти за първото място няма да са турбодизел колите със само задно задвижване на тима на Peugeot, които спечелиха състезанието през последните му три издания, заради недоволството на компанията от промяната на правилата. В тяхно отсъствие фаворити ще са навярно пилотите на Toyota Насър Ал-Атия и Матю Баумел, които доказаха качествата си в карането в дюни през изданията 2016-a и 2018-а на надпреварата. Tе са много опитни борци, били са победители с Mini и едва ли ще пропуснат победата. С Mini обаче тръгва много сериозен екип - шампионът Сайнц, Стефан "Дакар" Петерханзел и Сирил Депре, които няма да се откажат лесно. Има намерение да обърка картите на всичките и деветкратния световен рали-шампион Себастиан Льоб, който стартира с частно Peugeot.




При камионите, които не отстъпат по скорост и проходимост на леките коли, безспорен фаворит е покритият с лаврите на предишните си многобройни победи състав на КАМАЗ, като тази година имат и ново “оръжие” - Kamaz-43509 с механична и автоматична предавателни кутии в четирите им камиона. Тук фаворит е Едуард Николаев, но сериозна конкуренция ще му бъдат Федерико Виагра и Жерар де Рой с техните Iveco.

При мотоциклетите се пробват много марки като Honda, Yamaha и KTM, като последната марка се оказа едва ли не “собственик” на мотоиклетната част на ралито през последните 17 години. Последните три години пилотите на австрийската марка Тоби Прайс, Сам Съпдърланд и Матиас Валкнер се окичиха с лаврите. Японците, обаче не се отказват и ще се опитат най-накрая да детронират австрийската марка.

При четириколките /куад/ шампионите от последните години – Игнасио Касале, Рейналдо Варела и Сергей Кариакин минават в по-безопасни машини и отварят място за нов шампион, като най-сериозните претенденти са Николас Кавилиасон, Джеремая Гонзалес, Аксел Дютри, Нелсон Санабрия, избрали машини на Yamaha, представяли се достойно през последните десет години на проявата, през които четириколките са отделен клас и имат собствено класиране. Назад

Галерия


Предишна статия

Lada Niva Ferrari - видео


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Мотоциклети Спорт

Yamaha реорганизира спортната си дейност

Апр 18, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Aston Martin Ford Honda

Формула 1: Honda ще преследва титлата с Aston Martin през 2026 г.

Апр 17, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Peugeot

6-ТЕ ЧАСА НА ИМОЛА: PEUGEOT 9X8 2024 готов за състезателния си дебют

Апр 16, 2024