Решено и отложено: Нови лични карти с чип от 2020-а

Предвиждат се паспорт с 10-годишна давност и временна лична карта
19 дек 2018 13:15,
10
Решено и отложено: Нови лични карти с чип от 2020-а
Снимка: МВР

Парламентът отложи за 1 януари 2020 г. въвеждането на новата система за издаване на българските лични документи.

Това стана с промени в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и на чужди въоръжени сили, с който се изменя и Законът за българските лични документи.

С поправките вместо от 2019 г., възможността за издаване на български лични документи с електронна идентификация, се отлага за 1 януари 2020 г.

"Със сега току-що приетия закон не се отлага въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на българските лични документи", разясни зам.-шефът на МВР Красимир Ципов.

"През миналата година МВР започна подготовка за този процес на въвеждане на новата система за централизирана персонализация. Към настоящия момент системата е децентрализирана. Българските лични документи се произвеждат в 30 центъра. Това, което предвиждаме ние, с тази нова процедура по въвеждане в експлоатацията на новата система, персонализирането да се прави само в един център – София", допълни Ципов.

Той уточни, че обществената поръчка за това е стартирала тази година и се очаква да приключи следващото лято.

Ципов добави и че се предвиждат два нови образеца за лични документи - паспорт с 10-годишна давност и временна лична карта.

Той обясни и че промените са станали именно с този закон, защото от 1 януари 2019 бе предвидено да се издава карта за пребиваване на служител на НАТО в България, но Министерският съвет не е утвърдил новите образци на българските лични документи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
A3 преди 4 години
ще е добре, ако започнат да използват чипа за електронна автентикация, като електронен подпис
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е чип за проследяване. България върви към невиждан до момента тоталитаризъм. Човека ще бъде чипиран, инжектиран, филмилан, разголван, депресиран, преследван и наказван докато свят му се завие и умре. Това е бъдещето.
8
1
 
10
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Българите ще ги плащаме ,а *** не,нали ???
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раозбрахте ли? В 30 центъра в страната ще има съкращения, за да се създадат нови работни места в София за наши хора. После защо в провинцията мразели софиянци. Като знам как се правят тези документи в София ще се открият около 200 нови работни места. Ще има работа и за нови около 50 наши хора, които ще ги разнасят из страната- пак за 30 центъра. За производството и пренасянето ще има поръчки за машини и коли- т.е. ще има лапане за наши хора.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
опаааа не вярващите нещо да кажат чакайте чипа в ръката пак ли нямадаповярвате
5
1
 
22
 
! Отговори
гост преди 5 години
за всичките ви трябва сложим по един чип ак -47. каква е връзката лични документи и нато ? *** несам престъпник ,че да ми вземат биометрични данни ще имаа червени жилеткии мамка ви *** ненаяли се, как може в швеция да не им трябва такива данни а тук ес ги иска ***
4
13
 
4
 
! Отговори
fake news преди 5 години
До КОНСАвсички данни които са изписани на картата + дигитално копие на пръстов отпечатакидеята е че чипа е с енкрипция и не може да бъде дубликиран или фалшифициран както физическата карта. с нещо друго да ти помогна днес?
3
2
 
14
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Хаха, и като няма чип как ще ползвам услугите на така нареченото електронно правителство, остава да си закупя с мои пари електронен подпис?
2
1
 
51
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Нали вече имаме с чип с биометрични данни 5 пъти ги сменяха тея карти и накрая 3 млн африканци и терористи влязоха без документи в цяла европа , на кой е тая печатница за документите големи схеми
1
3
 
34
 
! Отговори
КОНСА преди 5 години
какво ще има на този чип не казвате