Е-цигарите не помагат да откажем пушенето! По-малко вредни ли са?

Пулмологът д-р София Ангелова пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 18 дек 2018 09:15 | 18 дек 2018 09:15,
18


Отказването от тютюнопушенето, често минава през употребата на електронни цигари. Но по-малко вредни ли са те?

"Темата е изключително важна. Младите хора са доста креативни и се хвърлят към новите неща. Но електронните устройства, които са модерни сега, не са безвредни. Все още няма дълговременни проучвания, защото те са много нови. Има експериментални данни от САЩ, които показват, че пълнителят на електронната цигара съдържа пропилен глицерин", обясни пулмологът д-р София Ангелова. 

По думите ѝ при нагряване се отделят няколко десетки химикала. Един от тях е акролин, който парализира действието на ресничките, които почистват нашия бял дроб.

Още по темата

"При употребата на електронната цигара намаляват и макрофагите в тялото ни", уточни тя в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта още, че човешкият организъм може да развие заболяване от сравнително малко замърсяване.

"Не по-малко вредни, а изобщо вредни – това трябва да е акцентът. Няма как електронната цигара да ти помогне да спреш цигарите, защото запазваш условния рефлекс на пушене. Проведохме кампания за изследвания на гражданите. Един път открихме 13-годишно момиченце с половината капацитет на белия си дроб. Тя ни сподели, че е пушела електронна цигара. Предстои ѝ да развие белодробно заболяване", отбеляза медикът пред Bulgaria ON AIR.

"Ще дойде време, когато ще започнем да говорим за вредата от пасивното пушене на електронни цигари. Все още нямаме такава статистика в България", посочи д-р Ангелова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Абе ние хора ли сме или комини, че се говори за пушене ? Какво е това хора да пушат дим, какъв в смисъла, ползата. Ама очаквам логични и смислени отговори, а не плюене и минуси.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът е казал кое е полезно за всяко тревопасно: "Зелена тревица и бистра водица, мирна главица".
13
1
 
10
 
! Отговори
Очевидноо преди 5 години
Айде айде тука прекалиха та чак се издадоха. Пушех много години и направих много опити да ги спра, тежка история, докато не грабнах едни качествени електронни. Малко по малко успях най после да ги спра като намалям грамажа никотин в сместа, накрая месеци пушех без никотин и чак после спрях. Не помня даже вече че съм бил пушач. Струва ми се сюреалистично, че съм бил.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има експериментални данни от САЩ, които показват, че пълнителят на електронната цигара съдържа пропилен глицерин"...Експериментални данни??? На всяко шише на етикета си пише, че съдържа пропилен гликол и глицерин. Да се изложиш толкова, че даже да не знаеш, че това са две различни вещества? Тези дори не знаят на кого да плащат. И с всяко такова интервю се получава все същата смешна излагация.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбирам и уважавам желанието ви да накарате хората да спрат каквито и да е цигари, но не лъжете, това не помага, а вреди. Непушач съм, но няма как да ме убедите, че електронните цигари са също толкова вредни, колкото обикновените. Няма дим, няма катран, няма ги и останалите около 500 вредни съставки. Със сигурност не са безвредни, но не са толкова вредни колкото обикновените цигари.
10
1
 
7
 
! Отговори
Аха преди 5 години
от горящите цигари се получава ракот нагряващи цигари се получава ракот изпаряващи цигари се получава ракот мръсен въздух се получава ракизвода е отива се на село най-добре на планина и там се живее
9
2
 
9
 
! Отговори
Догтор путнаем преди 5 години
"пропилен глицерин?!?!?! Колко да вярвам на полуграмотни????Електронната цигара не е сред канцерогените- ФАКТ!!!Аз отказа цигарите чрез електронна цигара-Факт-мисля! :)
8
1
 
17
 
! Отговори
Я преди 5 години
Д-р Ангелова, *** от Булгартабак колко ви плати за тези глупости ?! И нито дума за истинските цигари, нали ?! Между другото аз гледах предаването и въпроса на водещия беше за нагряващите устройства като Айкос , не за тези с течност , обаче не се чу нито дума за тях !?
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новите модели I Qos са на цени над 200лв - пълен смях!Пушачите са пълни баламурници.Да си превръщаш парите в пепел е едно от уникално тъпите неща.Разбира се държавата е винвна, че си слабохарактерен, на теб нищо ти няма.
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-сигурния начин да се откажат цигарите е като не се пуши.Пробвах го преди 9 години и действа!100% изпитан метод!
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина пуши като комин, но пък е много притеснен, че въздуха бил мръсен, защото някакви НПО самозванци били казали така - разум нула, шизофрения на макс.
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е пушек, а пара.
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Ами пуши си бе и си вкарвай още отрови в организма, ако ти е малко само замърсяването от софийския въздух. На мен обаче и на още много ни стига този въздух, та да ви вкарваме и допълнително замърсители с по-вредни ли по-малко вредни. Вредата си е вреда
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не по-малко вредни, а изобщо вредни това трябва да е акцентът."Политиката за тотална ерадикация(премахване) на вредните неща на СЗО е адски ***. Ако можеха официално да им зададат въпроса: "Кое е по-вредно - пушенето или дишането на софийския въздух", щяха да отговорят че и двете са вредни, но за софийския въздух няма достатъчно изследвания... И дишането на софийски въздух не помага да откажем пушенето... Хахахахах
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на глигантабак бъркочите в махорките са полезни. Направо си правете инхалации с тях.