Не се хвалете, че ви няма... Против кражби по коледните празници

Не дръжте в жилището голяма сума пари и ценности
17 дек 2018 20:29,
11
Не се хвалете, че ви няма... Против кражби по коледните празници
Снимка: Pixabay

Заради предстоящите празници криминалисти съветват хората да бъдат внимателни, когато оставят жилищата си без надзор или тръгват на път. Всяка година от СДВР предприемат засилени мерки по линия на домовите кражби през декември, предаде БНР.

Марио Кидичков от сектор "Кражби" в Столичната полиция посъветва входната врата на жилището да бъде с повече от една ключалка и винаги да са от различен тип.

"Не трябва да афишираме на всеослушание, че ще напускаме жилището. Практиката показва, че на опитен крадец между две и десет минути му отнема, за да може да отвори един заключващ механизъм. Разбира се, това е свързано с предварителна подготовка. Повече се извършват кражби на пари и ценности. Затова моят съвет към гражданите е - не дръжте в жилището си големи суми пари или ценности", поясни Кидичков.

Той посочи, че не трябва да оставяме без надзор стаите, в които сме отворили прозорци, за да проветряваме, защото има крадци, които могат да се покатерят дори до втори или трети етаж на жилищен блок.

"Също така, колкото са полезни социалните мрежи, колкото и да искаме да се похвалим, че сме пътували донякъде - личното ми мнение, е, че не би следвало да го правим. С оглед на това, че е възможно лицата от криминалния контингент също да разберат, че ни няма", посъветва експертът.

"Има го като опция, въпреки че не е масова, защото там повечето не си оставяме адресите, но се случва познат на познатия да е приятел с някой, да добие информация, че в това жилище живеят хора благосъстоятелни и че няма да бъдат в жилището си", каза Кидичков по отношение на това дали социалните мрежи допълнително не насочват крадците.

И уточни още какво най-често се краде от жилищата - "забелязваме, че вече на първо четене е едрата черна техника. Този тип кражби намаляват. Повече се извършват кражби на пари и ценности. Затова моят съвет към гражданите е: не дръжте в жилището си големи суми пари"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Друг потърпевщ преди 5 години
До ПотърпевшМен ме ограбиха и полицията каза, че съм оставил вратата на терасата отворена, защото не е насилена. Снеха отпечатъци и си тръгнаха. Само дето не провериха другата врата към същата тераса. Аз съм си виновен, че са ме ограбили и това е, за какво да се стараят.
8
0
 
15
 
! Отговори
Потърпевш преди 5 години
Мен вече ми разбиха гаража и този на комшията. Дойде полиция и не взе никакви отпечатъци. Все едно не съществува полиция. За какво ги извиках тези мързеливци.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да се похваля, че съм на Бахамите или на Карибите, но ме е страх, че ще ми тарашат колибата! Затова, ще си седя тук на пръжки с лук!
6
0
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Този път ще карам празниците извън Кривунделово.За всеки случай съм поръчал на комшийката баба Гицка на 102 да наглежда къщата и храни магарето ми.Имам й пълно доверие.Разбиващите да не се...мъчат,ключовете са при нея.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При бай Тоше при соца много хора не си заключваха вратите. Частната собственост беше неприкосновена - дом, семейство, деца - никой не смееше да посегне, законът беше безпощаден.
4
2
 
21
 
! Отговори
Е преди 5 години
Е къде да ходя с тая мизерна заплата. Да ме уреди Бойко в некое министерство, да взимам хубава заплатка и големи бонуси.
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една година се тагвам, че съм на бахамите и си седя в Люлинската боксониера, но никой не смее и да докосне талашитената ми врата.
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На фейсбукърите трябва да им се обясняват такива неща- не се хвалете, че ви няма вкъщи, не пипайте огъня с ръка, не гладете дрехите докато са върху вас.
1
0
 
15
 
! Отговори
Сградата е празна преди 5 години
Напротив, ще се похваля, ще чакам и с манарчето между ушите..........цък.