Запалиш цигара на коледен купон в бара – 500 лв. глоба!

Заведенията често са принудени да нарушават разпоредбата
17 дек 2018 13:45, Нели Христова
53
Запалиш цигара на коледен купон в бара – 500 лв. глоба!
Снимка: Pixabay

В сезона на коледните партита, заведенията се опитват да са все по-гостоприемни към своите клиенти.

И точно заради това, често нарушават забраната за пушене на закрито и тихомълком пробутват по някой замаскиран пепелник във формата на чаша, пълна с вода или малка вазичка, под бара.

Глобата ще я отнесат заведенията, но и тези, които смело са запалили цигара с поредното уиски. 

При първо нарушение, джобовете на физическите лица олекват с от 300 до 500 лева. Едноличните търговци ще трябва за платят между 1000 и 1500 лв., а фирмите – от 3000 до 5000 лв.

"Целта на закона не е да се наказват пушачите, те са достатъчно наказани със зависимостта, която имат", заяви в студиото на bTV националният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той поиска и пълна забрана на пушенето на електронни цигари и наргилета, които сега се употребяват без ограничения на закрито. 

Здравният инспектор е на мнение, че дори обособяването на отделни зали за пушачи и непушачи е недопустимо.

Не толкова краен в мнението си бе председателят на Сдружението на заведенията в България Ричард Алибергов.

Той заяви, че забраната "в момента абсолютно не работи", защото заведенията са изправени пред избор – те или трябва да нарушат ограничението за пушене или разпоредбата за нощната тишина, заради глъчката, която вдигат струпаните пред входа на заведението пушачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проста сметка : В събота 1000000 човека глобени по 500 лв. прави 500000000 лв. В неделя същото. И така за уикенда държавата е събрала 1 милиард лева.С други думи, за 3 месеца България изплаща външния си дълг и с другите финансови постъпления от глоби започва строи космически кораби и флотилии.
47
0
 
1
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
А бе некой си верва, че оттук ще цоца пари щот от другите кражби не му стигат, ама яз вервам ,че нема да станe.
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук в сащ след закона всички пушеха навън на другия ден без да мъркат.селджуци български спазването на закона започва от вас кауни
45
2
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
Не е глупост!Това е целенасочен тормоз над хората!
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе оставете хората на мира,бе!Един празник да не могат да си изкарат като хората,заради глупостите ви!
43
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как така ще стане да ми вземе глоба 500 лв. Първо, аз толкова пари не нося, а за да ми поиска лична карта, трябва да води полицай. А за всичките заведения в София, трябва цяла армия от инспектори и полицаи.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта на закона е да се наказват пушачите !!!Абе направо - удуши го Пешо, удуши го Пешо.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха доооооооообрее. Вервайте си.
40
2
 
12
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
300 кинта ни е наема на помещението. Едно бивше барче на Борисова в което се събираме от квартала. 10-на човека сме. Има и приходящи тук там. Витрините ни са безплатни предоставени от бираджиите - то от там си зареждаме. Обзавели сме си го, няма касов апарат, бе какъв ти апарат ?!?! Има си отговорник, който си прави една лека печалба. Та, тия простотии с пушенето нас не ни касае. Да дойдат бе. Малко може и битка да стане, пък да видим после в съд кой крив, кой прав.
39
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно интересно наблюдение,ходя в няколко заведения където има салон за пушачи и салон за непушачи,първият се пука по шевовете вторият не стига че е по малък от първия но и винаги е с по няколко човека. Защо ли?
38
9
 
4
 
! Отговори
.... преди 5 години
А дано, ама надали.
37
9
 
4
 
! Отговори
selo преди 5 години
До tarnovoв селските градове си е така
36
1
 
13
 
! Отговори
tarnovo преди 5 години
ако някой намери заведение във велико търново където след 21 часа не се пуши да ми се обади да го черпядават чашка за кафе, в която да си тръскаш цигарата
35
3
 
2
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Добре де, не могат ли да направят глобата някъде 350 до 380лв.? Пет стотин е малко множко. Живеем все пак в социална Държава. Или да го направят твърдо в Euro, да кажем 200?.и готово
34
3
 
5
 
! Отговори
Дон Карнаж 2000 преди 5 години
За Българина задълженията, законите и това да си идеален човек е за другите, той е жертва и само изисква, и иска да му се дава, и държи другите изкъсо на най-най високите стандарти, но той никога, никога ама никога не е идеален човек. Правдивоста е просто инструмент за цели в Ганчия. Приказки, приказки приказки.. страна на измамата и илюзията. Впечатляващо е хората как могат да поддържат тоя параван с десетилетия.. но всичко кухо е до време. Измамата на Бугарина не е римски мрамор.
33
24
 
16
 
! Отговори
Ro преди 5 години
Не знам дали ще има ефект, но аз вече започвам да се обаждам и да ги портя! Както и други са писали, стане ли 22:00 се почва. В случая пушачите са тези, които трябва да се съобразяват, защото ТЕ пречат и ТЕ тровят всички с гнусния си навик. Разбирам да беше нещо от първа необходимост, ама то цигари... Страшна наглост.
32
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да забранят и алкохола в заведенията! Знаете ли колко са опасни и агресивни алкохолиците за околните и себе си?! Да забранят на лекарите да лекуват хора, употребяващи системно алкохол!
31
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** все за свобода и справедливост реват, а когато стане въпрос за това те да спазват правилата - няма ги. Затова ни е държавата такава - Ганьовска.
30
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цял ден държите НА ФОКУС статията за цигарите, обаче няма статии за протеста пред КЕВР за поскъпването на водата и за двойно увеличените бонуси в Агенцията по вписванията.
29
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забраната си е забрана. Независимо дали е Коледа или Великден. На закрито публично място не се пуши и точка. Който не се съобразява, да си носи последствията.