Еврокомисията глобява БЕХ със 77 милиона евро

Санкцията е за блокиране достъпа до газопреносната мрежа в България
17 дек 2018 13:37, Елка Василева
136
Еврокомисията глобява БЕХ със 77 милиона евро
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия съобщи, че глобява Българския енергиен холдинг (БЕХ) със 77 милиона евро за блокиране на достъпа до газопреносната мрежа в България.

Глобата засяга БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Точният размер на глобата е 77 068 000 евро и е наложена "за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС", пише в съобщението на комисията.

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер заявява, цитирана в съобщението, че потребителите във всички държави от ЕС трябва да могат да се възползват от предимствата на свързан и конкурентен единен европейски енергиен пазар.

Години наред българските потребители на природен газ са били лишени от възможност за избор на доставчици, тъй като групата БЕХ е отказвала да предостави достъп до своята газова инфраструктура на други доставчици на газ на едро, допълва тя.

С днешното решение ще насърчим развитието на отворен и конкурентен енергиен пазар в полза на потребителите в България, в съответствие с целите на Енергийния съюз, посочва еврокомисарят.

БЕХ е традиционният държавен енергиен оператор в България, който е вертикално интегрирано дружество, отбелязва ЕК. Неговото дъщерно дружество "Булгартрансгаз" контролира газовата инфраструктура в България. Друго негово дъщерно дружество - "Булгаргаз", извършва доставки на газ за потребителите в България, добавя комисията.

В решението, взето днес, се посочва, че групата БЕХ има господстващо положение на пазарите за газова инфраструктура и за доставка на газ в България.

Допълва се, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и използвана от тях инфраструктура.

БЕХ е използвал господстващото положение на едно от дъщерните си дружества - "Булгартрансгаз", за да защити почти монополното положение на другото си дъщерно дружество "Булгаргаз" по отношение на доставките на газ.

Освен това дружеството "Булгаргаз" се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за пренос на внасян газ през Румъния за България, за да не може тръбопроводът да бъде използван от възможни съперници.

Между 2010 и 2015 г. групата БЕХ е блокирала достъпа до вътрешната газопреносна мрежа на България, единственото газохранилище в страната и единствения тръбопровод за внос на газ в България, който е бил изцяло запазен за БЕХ. Без да имат достъп до тази основна инфраструктура, за възможните съперници е било невъзможно да навлязат на българския пазар за доставки на газ на едро. Това е попречило на развитието на съревнование и е осигурило почти монополно положение на "Булгаргаз".

Комисията заключава, че това поведение на групата БЕХ е в нарушение на член 102 от договора за ЕС, който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара. Затова ЕК е решила да наложи глоба на дружеството.

Днешното решение е още един пример за това как прилагането на европейските правила за конкуренцията допълва законодателните действия за осигуряване на отворени и конкурентни пазари на газ в ЕС, в съответствие с целите на Енергийния съюз, пише в съобщението.

Комисията цели да подобри конкуренцията и равнището на сигурност на доставките на газ на пазарите в Югоизточна Европа, включително в България, се допълва в текста.

Премахването на пречките пред навлизането на конкуренти ще позволи на българския пазар на газ на едро да работи по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще осигури на българските потребители по-добри цени и възможност за избор на доставчици на газ. Това ще бъде допълнително улеснено от неотдавнашното откриване на междусистемната връзка за пренос на газ между България и Гърция, за която ЕК одобри преди месец бюджетна помощ, както и от проекта за енергийно сътрудничество между България, Румъния, Унгария и Австрия, който ще даде възможност на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.

БЕХ, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са солидарно отговорни за плащането на наложената днес глоба. Тази глоба е била определена въз основа на насоките на ЕК от 2006 година. При определянето на размера на глобата ЕК е взела под внимание съответните продажби на дружеството в България, тежестта на нарушението и неговата продължителност. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Българските институции рабатят служители за интересите на Русия Но заплатите са им от гърба на народа.
123
11
 
9
 
! Отговори
До 120 преди 5 години
Не знам кога си бил в Сърбия за последно, но аз бях тази година и Белград, който го бомбардираха преди 10 години изглежда по-подреден и поддържан от София. Никой не може да ги задължи да приемат имигранти, да работят против интереса на държавата си. Заплатите и пенсиите там са по-високи от нашите. Изобщо нищо им няма на сърбите, а имат и силна армия, могат да водят независима политика.
122
3
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НЕ САМО ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА ГЛОБА , АМИ РАЗМЕРА ТРЯБВА ДА Е ПОНЕ 1 000 000 000, ЯСНО ЛИ Е. ЕНЕРГОМАФИЯТА ОРГАНИЗИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА И УПРАВЛЯВАНА ОТ БЕХ НАПЪЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРА. КЪДЕ ДРУГАДЕ НА ТАЯ ПЛАНЕТА ИМА ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ УПРАВЛЯВАЩА ВСИЧКИ ЕНЕРГОИЗТОЧНИЦИ НА ЕДНА ДЪРЖАВА - ТОВА Е МОНОПОЛ, ТРЪСТ, ДИКТАТУРА. ИМАТЕ ЛИ СИ ПРЕДСТАВА КАКВО Е НИВОТО НА КОРУПЦИЯ В НЕК И ЕСО ИЗОБЩО БЕ ?? ЗА ПОЧВАНЕ РАБОТА В НЕК МИ ИСКАТ 5000 ЛВ, АМА ИНАЧЕ ТАМ Е ПЪЛНО С ПОЛИТИЧЕСКИ НАЗНАЧЕНИЯ
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оказва се, че делата се водят от няколко години. Впрочем от БЕХ заявиха, че имат парите и ще платят глобата, дори са очаквали повече от 77млн. А иначе Овъргаз всъщност е дъшерна фирма на Газпром.
120
0
 
11
 
! Отговори
Да ги плаща сега преди 5 години
Да ги плаща сега тези 77 милиона директора или борда на директорите на БЕХ. А не компанията.
119
1
 
14
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Сега БЕХ, ШЕ вдига цената на газа, за да си избие загубите на наш гръб!!!Егати Монопола... Скапан!
118
7
 
6
 
! Отговори
Както винаги преди 5 години
Ще плащат глобата ощетените потребители . А не енергийната мафияТипично по европейски . Бг ехзит сега.
117
9
 
7
 
! Отговори
meter преди 5 години
E добре де до всички тук дето призовават за излизане от ЕС. Сърбия не е в ЕС, като гледам как са се оправили, напрово са цъфнали, ама от към дупарите. Има интернет всеки може да провери колко сърбите са по добре от нас. Да не говорим за руснаците, те направо са станали зелени и розови, толкова са добре, че чак за всеки по една ракета има да излита я за Марс я за Луната. За нас няма алтернатива, сами неможем, вижда се от космоса. Крадливи сме, завиждаме и се тъпчем един друг.
116
2
 
2
 
! Отговори
От Ели преди 5 години
Като трън съм ви в петата, което ме радва!Благодаря за вниманието, лека нощ!:)
115
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужка и руските другари да плащат глобата.
114
10
 
17
 
! Отговори
Кукли на конци преди 5 години
ЕС за некадърни, необразовани, мързеливи, продажни ***.
113
1
 
17
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Да ги платят от субсидията на Гръб!! И от комисионите за строежи и фалшивото саниранр
112
5
 
14
 
! Отговори
До: Овъргаз преди 5 години
Пръмова_Кунева ги закри, без изискване на ЕС и Костов!И я направиха акционер в ПАРИБА, ПО СЛУЧАЙНОСТ ИЛИ НЕ, французите атакуваха бивш офис на Париба. Знаеш ли какво е да си акционер в един холдинг, къртовски труд, ако си честен, то да си съдружник е десетилетия труд.А тази... айде да не казвам за какво продаде БГ, за шепа жълтици.Решението, или тези които ни унищожават продължават да убиват българите, или българите се събуждат и ги махат!Друг изход няма, БГ изчезва от картата.
111
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това, което си написал е много хубаво, наистина. Но сериозно ли мислиш, че сега живеем без голям брат?"Само по това изречение се разбира че си под 30 години и изобщо не знаеш какво значи Русия/СССР да ти е брат, то е нещо ужасно и всякаква аналогия каквато търсиш предизвиква насмешка у тези които са преживели онова време.
110
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овъргаз беше на входа и изхода на държавното дружество. Премахнаха посредниците и спекулантите от веригата между Газпром и Булгаргаз. Но как да обясниш на ***, че не защитават крайния потребител и български гражданин, а спекуланти и посредници? Затвориха 4 блока от Козлодуй. Сега наглеците искали да им подарим БЕХ, че те по-добре щели да се грижат за българина.
109
4
 
14
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Изпадам в амок, сега разбирам защо в БГ истинските икономисти избягаха.Когато имаш добър бизнес план, не толерираш Иван и Гинка, сключиш добър дългосрочен договор - печелиш.Как този народ не разбра, че го грабят, че няма икономическа логика, и българинът го крадат като за световно.Как може в 21 век, Гинка без добро кредитно досие да пИчели, втрещявам се от тъпоумието на БГ избирателят.Ако утре си излъжа шефа японец както българите, няма да си намеря работа, не в Япония, а ще гния в затвора!
108
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалбата до ЕК е подадена от Овъргаз. От години Булгаргаз им играе сечено и сега, ще платим едни пари заради вътрешни ежби! Утре Бойко пак ли с Орешарски ще се оправдава?
107
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нали нянаше монопол?Гарантирано от ГРОБ и КЕВР.--гарантирано от бургаският анклав и раССия!
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде турския паток приключи, че на всичко отгоре и ше платим глоба!
105
1
 
19
 
! Отговори
Нали нянаше монопол? преди 5 години
Ха,да им е честито на данъкоплатците!Що кожи ще бъдат ощавени,докато си върнат монопилистите глобата - жална ни майка!Гарантирано от ГРОБ и КЕВР.