В Унгария: Всичко, което искам за Коледа, е демокрация!

Западни медии за четвъртия ден на протести срещу Орбан
17 дек 2018 12:00, Елка Василева
117
В Унгария: Всичко, което искам за Коледа, е демокрация!
Снимка: Reuters

Няколко хиляди унгарци излязоха вчера на демонстрация в четвъртия ден на протести срещу премиера Виктор Орбан, един от най-отявлените националистически лидери в Европа, и срещу закон, който ще изисква от трудещите се да работят до 400 извънредни часа годишно.

През 12-годишното си управление в последните 20 години Орбан прие редица спорни закони, бетонирайки контрола върху съдилищата, университетите, централната банка и почти всички медии в страната, отбелязва американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Вчерашните протести са ново и различно предизвикателство за властта на Орбан. По-рано този месец 83 процента от унгарците заявиха в допитване, че не одобряват трудовия закон. Унгарските профсъюзи, които като цяло не реагираха на репресивните мерки на министър-председателя срещу медиите и университетите, този път се включиха в борбата.

Протестите се превърнаха в платформа за изразяване на общия гняв срещу Орбан, чиято партия ФИДЕС контролира две трети от парламента и това положение ще се запази поне до следващите избори през 2022 г. Дотогава Орбан ще е управлявал Унгария през половината от посткомунистическата й история, подчертава "Уолстрийт джърнъл".

Уличните протести срещу нетолерантното управление на унгарския премиер Виктор Орбан се засилиха, след като хиляди хора, настояващи за независими съдилища и свободен печат, се събраха пред сградата на държавната телевизия в Будапеща, поведени от парламентаристи от опозицията, посочва "Блумбърг".

На вчерашния, четвърти протест се стекоха значително повече хора в сравнение с предишните въпреки студа. Разрастването не протестите свидетелства за острата реакция срещу все по-силната централизация на властта при управлението на Орбан. То е белег и за отчаянието на гражданите, и на опозицията от невъзможността да влияят на политиката, отбелязва "Блумбърг" и също припомня, че управляващата партия разполага с мнозинство от две трети в парламента и може да прокара всеки закон без подкрепата на опозицията.

Вчерашната протестна демонстрация, организирана от опозиционни партии, студенти и профсъюзи с искане на свободни медии, оттегляне на законодателство за извънредния труд и независима съдебна система, беше до голяма степен мирна, докато полицията не използва сълзотворен газ срещу множеството, събрало се пред телевизията късно снощи.

На един транспарант се четеше: "Всичко, което искам за Коледа", е демокрация, съобщи уебсайтът "Хъфингтън пост". Министър-председателят Виктор Орбан се самоопределя като спасител на християнската култура в Унгария от мюсюлманската имиграция в Европа и по-рано тази година спечели трети пореден мандат. Вчера неговата партия ФИДЕС заяви, че зад "уличните размирици" стоят престъпници, и обвини родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, че подклажда протестите.

Британският в. "Индипендънт" цитира участник във вчерашното протестно шествие, студент по социология, който казва, че недоволството се засилва и че приетите през седмицата два закона не служат на интересите на унгарския народ. Г-н Орбан нееднократно влиза в конфронтация с европейските лидери в Брюксел, след като увеличи контрола си върху съда и медиите. Организации за защита на гражданските права определиха новия закон за съдилищата като поредно посегателство срещу демократичните институции при управлението на Орбан, допълва "Индипендънт", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Полша, Унгария, Чехия, Словакия! Последната крепост на разума и на дясното в Европа. Последните страни в които либералната прокaза не си е пробила път.
96
0
 
1
 
! Отговори
Derstreichholz преди 5 години
12-годишно управление което продължава вече 20 години, абе вие колко IQ имате?
95
2
 
2
 
! Отговори
До Прис преди 5 години
те се подобриха, хиляди Източно Европейци 1995 отидоха в Израел, дори фалшифицираха паспорти, рускини, поляци, източногерманци, чехи, унгарци, българи, румънци!Грешна ти е философията, не знам кой е насадил тази омраза в теб към всичко чуждо, но си на грешен път!Подозирам че изпитваш неудолетвореност, вътрешна или емоционална, но евреите,руснаците, германците, не са виновни за детските травми, предизвикани от доминантни майки или бащи.Върни се назад и виж кой те е наранил. Не е евреин!
94
2
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
след хиляди години кръвосмешение, евреите в израел се нуждаят от подобрение на гените! за целта гости от афика са не само са необходими в израел, но и наложителни! след, като приеха резолюцията на оон!
93
1
 
1
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Прис, бил ли си в Израел?Разбери капиталът няма националност!Не знам как да го обясня, Сорос - забранен в Израел, но намери почва в БГ.Чорни забранен в Израел - в БГ си развява байряка.В Палестина бил ли си, общувал ли си с палестинци и израелци, в коя гореща точка на света си бил?Разделяй и владей, трябва ли да обвинявам Ватикана и католиците, че достъпът до архивите им е секретен? А опитал ли си да влезеш в библиотеката в Мароко?Грубата сила е слабост на примитива, на незнаещият!
92
1
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
до търсещите демокрацията навърх коледа. ето ви още една мъдрост, с която мога да ви се надсмея:зад всяка световна свинщина, стърчи по една еврейска опашка...
91
0
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
колкото до дарвинизмът. той може да важи само за примитивни организми и някои видове патки. тази теория с нищо не може да обясни, обаче, появата на беса, с който "западната цивилизация" на "хомосапиенса" да завладаява и унищожава други, подобни същества, но не ни обяснява страстта на евреите, които искат на всяка цена да са робовладелци, диктатори, богати кукловоди, или просто чичо скруджцовци... това, съжалявам, го няма в никой дарвинизъм.
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази статия и пpoпагандата за гeй-браковете... Eвpейските змии явно са дали на dnеs.bg празничен бонус.
89
0
 
3
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
до До:Прис: грешката знате ли къде е? да Ви (ви) кажа: че римската империя и до ден днешен се счита за "цивилизация". и тази "цивилизация" и до ден днешен бива следвана по петите, дори от бащиците на днешната "демокрация" и "евроатлантически "ценности"". хляб и зрелища. хляба от стругарите в германия, водопроводчиците на полша в англия, а зрелищата от колозеумът на медиите. смешно, нали? :-)))
88
2
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До: Четете,"Солженицин" Западът го отхвърли, беше удобен до момента в който критикуваше Русия.В момента, в който започна да критикува Западът, го низвергнаха, по-най грозният начин.Както казват европейците: Веднъж дисидент, доживот дисидент!
87
0
 
0
 
! Отговори
До: Прис преди 5 години
Да не спамим, но като ни задължаваха в даскалото да четем Тойнби "Изследване на историята",същият развива съждението Ви, за варварите и устойчивост. Както и Хобс. Разбира се исторически доказано - падането на Римската империя.Твърдението Ви е силно, но динозаврите изчезват, и Дарвинизмът се пропуква!От какво, до ден днешен гадаят.А все пак НАСА, си е НАСА, вижте откритията им преди около 5 години - визирам космонавти и физически тестове!:)
86
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
демократичен, еврогабриелски шок!!! думата cапyн е цензурирана от най-чистите в света със ***! те просто нямат нужда от cапyн. cапyнът не е евроатлантическа ценност, както и чykа на каменарчето! :-)))
85
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
демократичен, еврогабриелски шок!!! думата *** е цензурирана от най-чистите в света със ***! те просто нямат нужда от ***. сапунът не е евроатлантическа ценност, както и чykа на каменарчето! :-)))
84
0
 
1
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
до До:Присчетете ли какво пиша и как се казвам, или само ме документирате и манипулирате, като просто писател? приличате ми на демократичната, *** - полиция, която често, често разпръсква хората от форумите със сълзотворна ценура. разбира се, демократична такава! наскоро, между всички новини, рожден ден имаше Солженицин. но вие го забравихте, защото той отстояваше мнението си, а не се хлъзгаше, като *** в цензуратор-баня, макар и под егидата на габриел.
83
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
Ели, управляващ не е тоз, който владее архивите, а тоз, който владее манипулациите с масите! където трябва да призная, че само истината не успява да пробие в тази не само световна, но и историческа надпревара. аз бих я сравнил с две неща: надпреварата на cпеpматозоидите, кой пръв да стигне яойцеклетката за да излезе на бял свят, като "човек", където започва другата надпревара на "човеците", кой да остане завинаги тук, без да умре завинаги... на мен ми звучи като лош виц. не знам как е за вас
82
0
 
0
 
! Отговори
До:Прис преди 5 години
Ми няма лошо, ако щеш и десето око имай, за съседката - стегни се! не я усещай само! ти като Каспър,, въпросът е тя да те усети, дИмек да се материализираш, а не да висиш в 5 - тото измерение, щот файда - Йок!Стига да нямаш материална девойка, че тогава не в първото, ми в нулевото измерение ще попаднeш - поколение йок, манджа сакън нидей.Обмисли очите и измеренията.:)
81
1
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Който владее архивите ни управлява.Не напразно, субективна хипотеза, САЩ почнаха точно там войни, според мен търсят липсващите архиви.Лично моя хипотеза, може и да греша.Генерал Бърд е факт, какво е научил Хитлер, че да мрази евреите е загадка, но е факт, според съвременниците му, че оттогава търси тайното знание, тибетците му се присмяли, поклони ли се, и му пратили някалко жертви за зелен хайвер.Добро и Зло, другото е поезия.Търсят смешниците, а нещата са много по-прости!
80
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
Ели, да ти издам тайната: третото ми око са осведомителните агенции, но то (окото) (им) толкова се влияе от оптическите илюзии, че на него вЕрвам доста по-малко от останалите си две. или честно казано- само в краен случай! а колкото до вибрациите от съседката, която се прибира - бих казал, че макар и ново, строителството напоследък е бая паянтово, а не че жената я гони слонизъм. (
79
0
 
0
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
Ели, аз имам едно, трето око. и усещам по вибрациите, кога съседката се прибира в къщи... какво ще кажеш за това, а?
78
1
 
0
 
! Отговори
Ели преди 5 години
До Муспи,Виж как си противоречиш,сам отрече еврейството, евреите не са виновни!Виждал ли си български руни, будиски, египетски текст, арамейски, свитъци на живо виждал ли си?Борбата е между Добро и Зло, няма евреи, няма будисти!Човек и Нечовек!И няма елити, има енергия,вибрации, торсионни полета, и измерения?Доближаваш се до казаното от мен, но не са виновни евреите - те преписват едни текстове- Вавилонски плен и го нагаждат към историятаМисли, открития на НАСА, лечения - вибрации, Космос