Съставки в козметиката, към които да сте внимателни

Те могат да предизвикат различни алергични реакции
16 дек 2018 16:00, Михаела Лазарова
9
Съставки в козметиката, към които да сте внимателни
Снимка: Istock

Знаете ли какво е общото между дихидроксиацетон, биотинол, парабени? Това са консерванти, които се съдържат в не малка част от козметиката, която ползваме ежедневно и могат да предизвикат различни дразнения. Към кои други съставки трябва да сте с повишено внимание?

Петролатум

Известен още като вазелин, който се получава при преработка на нефт. Вазелинът влиза в състава на продукти за омекотяване на кожата. На опаковките обикновено се обозначава като петролатум, вазелин, парафиново желе, E905b.

Вазелинът запушва порите на кожата, като по този начин предотвратява изпотяването, отделянето на токсини от тялото и проникването на кислород в клетките. В дългосрочен план, използването му може да причини сърбежи, увреждане на кожата, гъбички.

Формалдехид

Какво е това? Газ, консервант, който се съдържа в кремове, маски, лосиони. На опаковката може да го срещнете като DMDM, имидазолидинил карбамид. Формалдехидът има високо ниво на токсичност в зависимост от концентрацията му в даден козметичен продукт, той може да има отрицателен ефект върху зрението, дихателната и нервната системи и да предизвика контактен дерматит.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Човек в днешно време за съжаление трябва много да търси за да намери безопасна козметика. И то в нкакъв случай не я продават по магазините. Такава козметика има единствени онлайн и не е от най-евтините. С други думи принуждават хората да си купуват вредната масова козметика
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите баби запържват в леко сгорещена мас или естествена,растителна мазина невен за кратко,след това прецеждате.Невена е антисептичен и имате натурален вазелин.Използва се при изгаряния,не само за омекотяване на кожата.Може и с други билки да опитате.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако знаете,че и червилата се произвежадт от мазнини-отпадъци,лелееее!
4
0
 
3
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Има още една камара суровини в козметиката, към които трябва да сте внимателни- парабени, силикони, пропиленгликол и мн други. Като цяло полезните неща там са изключително малко.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужаст. Верно ли е така? Аз със вазелин си мажех... Да не ми се е случило нещо?
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 1Е как да е забранено след като продават вазелин на който пише петролаум ли петролатум нещо такова.И не само в България а и в Европа.Името му е Vaseline и под същата марка (Vaseline)същата фирма продава и други продукти
1
4
 
0
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
Тези съставки са забранени в ЕС и БГ поне от 7 години.