10-те ползи за здравето от консумацията на гуава

Плодът подобрява функцията на щитовидната жлеза
15 дек 2018 12:50, Михаела Лазарова
6
10-те ползи за здравето от консумацията на гуава
Снимка: pexels

Гуава е сочен, много сладък и вкусен тропически плод. Има приблизително крушовидна форма, жълт или кафяв цвят в зряло състояние, а сърцевината му е розово-червена. В нея има малки ядливи семенца, които не пречат на консумацията ѝ.

Смята се, че родината на гуава е Мексико или Централна Америка, но е много популярна и в азиатските страни, особено след като са установени ползите за здравето от гуава. Ето кои са те:

Тя е много богата на антиоксиданти

Естественото богато съдържание на витамин С в гуавата, което е 4 пъти по-високо от това в портокалите, помага за стимулиране на имунната система. Антиоксидантите не само помагат за добър имунитет, но и се борят с възпаленията, стареенето и формирането на туморни клетки в тялото.

Контролира кръвната захар и при диабет

Консумацията на гуава може да помогне на диагностицирани с диабет по-лесно да контролират нивата на глюкозата и инсулина в кръвта си. Също така е полезна и в превенцията на диабет тип 2 и 1.

Подобрява зрението

Благодарение на много богатото наличие на витамин А в състава си, гуава е много важен плод за здрави очи. Редовното похапване на вкусния екзотичен плод помага за предотвратяване на катаракта, дегенерация на макулата и прави цялостното здраве на очите по-добро.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
monkey преди 5 години
Е.ба.ти тъпата статия! Ние по нашите земи освен традиционните ябълки, круши и грозде, други плодове не сме и сънували! Ананаси от 5 лева и *** от 4 лева са немислими поради високите цени, камо ли някакво тропическо гуано! Ще отскочим до Южна Америка да си напазаруваме! Смешници!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ли от страната,където си роден или живееш дълго време- не е за полза.Всичко си има елементи и витамини.Нашия ген е от Балканите.Затова е полезна нашата традиционна храна. Иначе всичко е бизнес и реклама за пари.
3
2
 
8
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
Нашите прабаби и прадядовци само гуави/ дори не знам дали се използва множествено число/ са яли и затова не са знаели що е то болест !!!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забравили сте да напишете откъде да си го купим. Иначе статията е абсолутно безполезна в такъв случай.
1
3
 
5
 
! Отговори
маке-ариец преди 5 години
А па в дълбоката Македонска провинция Тайалнд, тамошните местните макета викат на туристите "гуави" (или "фаранг" на местен македонски)