Евростат: Нищожен процент българи над 65 г. се ваксинират

През 2016-а от болести на дихателната система у нас са починали 4 500 души
14 дек 2018 08:30, Петя Славова
15
Евростат: Нищожен процент българи над 65 г. се ваксинират
Снимка: Reuters

Едва около 2 процента от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали срещу грип през 2016 г., показват данни от анализ на Евростат за нагласите на европейците да вземат превантивни мерки срещу коварните грипни заболявания през въпросния период. Средният показател на европейците в тази възрастова категория, които са взели предпазни мерки срещу грипа, е бил 43 на сто.

В анализа се отчита също, че страната ни е регистрирала в същото време най-висок дял на лицата, лекувани от респираторни заболявания през 2016 г. - близо 3 000 на 100 хиляди души население, при най-ниски показатели за Португалия и Гърция - по около 500 случая на 100 хиляди души.

Пак според данните на Евростат - у нас през 2016 г. от болести на дихателната система са починали близо 4 500 души, което е около 4 на сто от общата смъртност в страната /107 хиляди души/.

Най-висок дял починали възрастни хора у нас вследствие на дихателни заболявания са били именно хората на възраст 65 плюс - 244 души на 100 хиляди души население. За хората под 65-годишна възраст данните са в пъти по-малко - 16 починали от болести на дихателната система на 100 хиляди души население.

Според последни актуални данни на Националния център по обществено здраве и анализи /НЦОЗА/ тенденцията българите да не се ваксинират срещу грип върви изцяло в негативен план - само за първите шест месеца на тази година у нас са се ваксинирали срещу грип едва около 1000 души. Ако се приеме, че тази тенденция ще се запази до края на годината, то броят на ваксиниралите се българи срещу грип би паднал до 0,02 процента, което е изключително негативно явление.

Най-много възрастни европейци над 65 години, които са се ваксинирали срещу грип през 2016 г. е отчетен във Великобритания - 70 процента, показват данните от анализа на Евростат. Следват: Холандия - 68 на сто, Италия и Германия - 60 на сто, Белгия, Испания и Ирландия - 58 на сто и др.

Най-нисък дял на хората, които са взели предпазни мерки срещу грипа с ваксини, е регистриран в България - 2 процента, Латвия, Естония и Гърция - по около 4 процента и др, предаде БТА.

При съседите ни ситуацията с ваксини срещу грип при възрастните е следната: в Македония - 6 процента, в Турция - 7 процента, в Румъния - 8 процента и в Сърбия - 11 процента от хората над 65 години са се ваксинирали срещу грип.

Само в ЕС през 2016 г. от болести на дихателната система са починали повече от 440 хиляди души, което е около 8 на сто от общата смъртност в държавите-членки.

Възрастните хора над 65-годишна възраст, които са починали от заболявания на дихателната система са били малко над 400 души на 100 хиляди души население в ЕС, отчита Евростат. Повечето хора, които умират от грип, са били на 65 и повече години и са били изправени пред усложнения въз основа на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания или хронични белодробни заболявания. По време на епидемията от грип може да има значителни разходи за националните здравни услуги, които са свързани както с грижите за болните и за бизнеса като цяло, така и със загубено производство в резултат на изтеклото време, отчита Евростат.

Според данните на европейската статистика само през 2016 г. в целия ЕС са били регистрирани близо 50 милиона броя дни прекарани в болнични вследствие на респираторни заболявания на дихателната система. Най-голям е бил броят на регистрираните болнични по този показател в Германия - около 20 на сто от общия брой болнични за ЕС, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея па 200 лв. взимат и не щат да дадат 40лв. за противогрипна ваксина циции
13
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ЕХА. АМА ТОВА ВЯРНО ЛИ Е. ГЛУПОСТИ. ВАЖНОТО Е ДА СЕ ПРОДАВАТ ВАКСИНИТЕ И ДА СЕ ГЕНЕРИРАТ ГОЛЕМИ ПЕЧАЛБИ. ТА И НАЙ ПРОСТИЯ ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТАЗИ ВАКСИНА НЕ Е УНИВЕРСАЛНА А ЩАМОВЕТЕ НА ГРИП СА МНОГО И РАЗЛИЧНИ ИЛИ ИСКАТЕ 40 ЛЕВА КОИТО ПОЛУЧИХА ЗА КОЛЕДА ДА ИМ ГИ ВЗЕМЕТЕ ВЕДНАГА НЕНАСИТНИЦИ. НЕ СЕ НАЯДОХТЕ НЕ СЕ НАКРАДОХТЕ.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, които са се ваксинирали веднъж, после не повтарят - защо?"Загрижените" власти и фармацевтичното лоби дават ли смислен отговор на толкова простичък въпрос?
11
0
 
12
 
! Отговори
Айде пак платено преди 5 години
Пишете ми за някакви ваксини, но за какво точно? Грипът идва в милиони, ако не и милиарди или дори квантилиони, ако щете, разновидности и всичко зависи от имунната система на човека. А в тези имунизацйки, които се чудите защо баби и дядовци с по 200 лв пенсия не могат да си позволят, така или иначе няма нищо освен щам на някакъв грип, който си го изкарваш, но по презумцията, че активира имунната ти система за цяла зима напред. Е да ама не всички вируси са еднакви, така че ползата е реално нулева
10
0
 
15
 
! Отговори
Това е бизнес... преди 5 години
ПРАКТИЧЕСКИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВАБКСИНИРАШ, СРЕЩУ ВСИЧКИ РАЗНОВИДНОСТИ НА ГРИПНИЯ ВИРУС, КОИТО СА НАД 100!!!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабата и дядото се ваксинираха и на следващия ден се разболяха. Не е като да нямат бързо действие.
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И слава Богу!Родителите ми са на 74 години. Не се занимават с глупости. Нямат хронични заболявания и са преценели, че им идва излишно да си товарят организма. Добре са, благодаря. Колкото по-рядка е намесата в организма на човека с външни "стимули", толкова по-добре той се справя сам.
7
0
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Ракийка,сланинка,туршийка и здрава храна ,момчета ! Не пълнете гушите на БЯЛАТА МАФИЯ !!!
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Най-висок дял починали възрастни хора у нас вследствие на дихателни заболявания са били именно хората на възраст 65 плюс - 244 души на 100 хиляди души население.""Възрастните хора над 65-годишна възраст, които са починали от заболявания на дихателната система са били малко над 400 души на 100 хиляди души население в ЕС, отчита Евростат."Това какво показва - не се ваксинирайте
5
0
 
16
 
! Отговори
Евростата преди 5 години
има ли данни колко хора са спасени от противогрипните ваксини? Няма и защо така? Нали са толкоз ефективни? А не се знаят "милионите" граждани на ЕС спасени от "вероломният" грипен вирус.
4
2
 
1
 
! Отговори
Da преди 5 години
To pochti ne se vnasqt vaksini sreshtu grip. V apteki te pochti nqma ili izobshto nqma.
3
1
 
22
 
! Отговори
дядо Пенс преди 5 години
Да,бе ! Да ни уморите с турските ваксини ! Може да сме бедни,ама не сме улави...
2
1
 
26
 
! Отговори
Ахааа преди 5 години
Нищожен процент от българи над 65 години ще се и пенсионира.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато видя тиквата да си слага ваксина от московите, дето кияците спряха филма за това какви отрови са, тогава някой нормален може би ще се ваксинира.