Ще се излекува ли болната система на здравеопазването?

Нови промени и повече пари от догодина. А каква беше 2018?
13 дек 2018 21:53,
7

Редица промени очаква системата на здравеопазването от догодина. За 2019 г.  се очакват допълнителни 490 млн. лева повече в бюджета на НЗОК, а освен това в бюджета се предвинждат структурни промени.

Закрива се Фондът за лечение на деца, както и комисията за лечение в чужбина, а дейността им се поема от Здравната каса. Опасения, обаче, продължават да бъде как ще бъдат разходвани средствата.

Само преди ден отново станахме свидетели на пореден смъртен случай в българска болница, причинен от лекарска грешка. Това отново ни накара да се запитаме - гарантирани ли са правата на пациентите и най вече на онези, които плащат за здравно осигуряване?

Още по темата

Каква беше 2018 г. за пациентите и каква ще бъде идната 2019 - коментар в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR на адв. Мария Шаркова.

2018 беше за пациентите същата, както и 2017 година. Няма огромна разлика, въпреки че в началото на всяка година се дават различни заявки и обещания. Накрая на годината май всеки път си казваме, че положението е същото. През тази година много лечебни заведения спечелиха в съда дела срещу здравната каса, а те ще продължават и през следавщата, заяви в предаването юристът.

"Правят се много промени и се надявам, че през следващата година всички ще пишат високи оценки на здравеопазването. Правата на пациентите, а и на лекарите не са защитени изцяло", коментира още адвокат МАрия Шаркова.

По думите и всичко в системата е сгрешено и това не е новина за никого, добави още Шаркова. Има ли светлина в тунела и ще има ли резултат от предвидените промени в системата?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4----------------------------------Ами не ходи при лекарите бе,никой не те кара насила. Върви да те лекува любимият ти Гриша Ганчев.
4
1
 
0
 
! Отговори
Оцелял българин преди 5 години
Всеки разумен човек е наясно,че до тукни докара Хвърковатата крадлива четана ДрагалЪвския Ай дук.А сега - едно задружно:"Анатема"! И нека бъде до девето,семето айдушко СД-@рско прокълнато,проклето!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парите следват пациента и солидарна система. Няма по-добро от това. Болниците не са за украса, а за лекуване на хората. "Източването" е една лъжа. Има корумпирани директори на държавни болници, които са сложили частни фирми на входа и на изхода. Те са за затвора. Пациентите не трябва да бъдат ограничавани и да се превръщаме в латиноамериканска държава или африканска държава, с либертарианска икономика. Който не му харесва, да отива в Индия да се лекува.Там е раят на либертарианците.
2
1
 
3
 
! Отговори
doc преди 5 години
Боряно, в бела държава щеше да си понесеш последствия за клевета и за ред други неща - за тези недоказани твърдения! лекарска грешка/ журналистическа грешка..или викаш все тая в бг-то!?!
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година отпускат по 500млн. лв. повече за здравеопазване и всеки път като влезеш в лекарски кабинет първото нещо, което правиш, е да платиш.. Бездънна яма е това здравеопазване. Потъват много пари в него, както и в други сектори като регионално развитие, земеделие. А българинът стои и болен, и гладен, и на студено, и върви по натрошени тротоари.. Що така стана, нямат ли съвест..