Ердоган обиждан 20 000 пъти в нета! Праща "виновниците" в затвора

Сред потърпевшите е Дженк Игитер от университета в Анкара
Обновена: 10 дек 2018 06:25 | 9 дек 2018 17:05,
450
Ердоган обиждан 20 000 пъти в нета! Праща "виновниците" в затвора
Снимка: Reuters

Разследванията и процесите за обида на държавния глава драстично се увеличиха, откакто Ердоган е президент. А след опита за преврат през 2016 година техният брой направо скочи. Сред потърпевшите е Дженк Игитер от университета в Анкара - един от многото преподаватели, които бяха уволнени с декрета за извънредното положение. Заради това, че в социалните мрежи бил използвал английската дума Pussy по адрес на Ердоган, Игитер беше осъден на година и четири месеца затвор, пише DW.

Още по темата

Само през 2017 година турската прокуратура е разследвала 20 539 случая на предполагаеми обиди срещу президента. Заведени са 6033 дела. Обидата срещу президента е фиксирана в Наказателния кодекс още преди времето на Ердоган, но никога досега този параграф не е бил използван толкова често. Как обаче се решава, дали някой пост в социалните мрежи или определено изказване съдържат обида на президента?

"Няма нито едно доказателство, че в поста си съм визирал държавния глава. Съдията просто не разсъждава като юрист. Зад поста ми той вижда определено намерение", казва Ченк Игитер.

Осъден заради… Гугъл

За обида на държавния глава бяха осъдени и много журналисти. Един от тях е Онур Ерем. През 2015 година в една своя статия той описва какви резултати излизат в Гугъл, когато човек зададе ключовите думи "крадец" и "убиец": Търсачката автоматично предлага допълненията "Ердоган" и "Партия на справедливостта и развитието". Ерем е обвинен в обида на президента и е осъден на 11 месеца и 20 дена затвор. По-късно присъдата е заменена с парична глоба в размер на 1700 евро. По данни на "Репортери без граници", досега за обида на държавния глава са били осъдени 53 журналисти.

"Както ЕС, така и Венецианската комисия пледират за отмяна на този параграф в наказателното право. Турция обаче отказва. Този параграф е един от символите на авторитарната власт в Турция", казва Ерол Йондероглу, който отговаря за Турция в Репортери без граници .

"God Save the Queer!" Обида ли е това?

През 2015 година полицията щурмува дома на Ахмет, чието име тук е променено от съображения за сигурност. Поводът за полицейската акция: Полицията смята, че от жилището му се разпространява пропаганда в полза на терористична организация. Конфискувани са два плаката. На единия е изобразен Ердоган, а надписът гласи: "Парламентарните гангстери". Другият пък перифразира, известното мото God save the Queen („Боже, кралицата пази!") в: "Боже, гейовете ни пази!". По-късно Ахмет е осъден на 10 месеца затвор. Неговият адвокат Давут Еркан смята присъдата за неправомерна. "Когато става дума за обида на държавния глава, съдиите вземат решения, които нямат нищо общо с правото. На практика може да бъде осъден всеки, чието изказване не се харесва на президента. Освен това съдиите не смеят да произнасят присъда в ущърб на Ердоган, защото се страхуват за кариерата си", казва той.

Все по-често за обида на държавния глава биват обвинявани и политици. Ердоган най-често води дела срещу председателя на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу. Друг клиент на правосъдието заради обида на президента е съпредеседателят на прокюрдската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ, който е в затвора от 2016 година.

Длъжни са да търпят критика

Независими юристи извън Турция остро осъждат тази практика. Решенията на Европейския съд за човешките права по въпроса са недвусмислени, казва юристът Керем Алтъпармак.

"Според оценката на Европейския съд за човешките права не може да съществува извънреден закон, който да защитава държавния глава. Турските съдилища обаче не обръщат внимание на тази оценка", казва Алтъпармак.

Специалистът по Турция в Амнести интернешънъл Андрю Гарднър смята, че параграфът за "обида на държавния глава" изобщо не бива да съществува. Високопоставените политици са длъжни да търпят критиките, твърди той.

"В други европейски страни също има дефиниции за подобен род престъпления. Но те не се използват никъде така масово, както в Турция", казва Андрю Гарднър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
4
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До ТИПИЧЕН българинАбе турчинЯ се измитай от тукстига турска помия и пропаганда.Не е вярно за Одрин.Там ходят само тия които им е много близко .И повечето са дзигани да купуват турските биклици и ги препродават.Няма нормален българин да си дава парите за турски евтини биклици.Пропаганда.
244
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Типичен диктатор-демагог. Като си отиде, след управлението му, има да се оправят с десетилетия...
243
0
 
5
 
! Отговори
Имамбаялдъ преди 5 години
В Туршия свободата на словото се награждава със затвор.
242
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименМного български думи ги няма в речниците,не е само "зачулвам".Да не говоря пък преводачките им колко фалшиво превеждат!
241
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се наложи да го преглътнеш Ердогане - когато обидите станат 200 милиона къде ще пратиш затворниците, в султанския дворец ли?
240
9
 
11
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
239
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
мутра!(това 20001 ли е?)
238
5
 
4
 
! Отговори
ВЛАД ЦЕПЕШ преди 5 години
НЕ НА ОСМАНОИСЛЯМОФАШИСТКАТА ПРОПАГАНДА ВСИЧКИ ОСМАНОФАШИСТКИ ЗОМБИТА НА КОЛА НАБУЧЕНИ
237
11
 
13
 
! Отговори
ТИПИЧЕН българин преди 5 години
Вие срещу Турция, но всеки уикенд е в Одрин! Целомъдрен е, но на София прайд не прощава! Праведен е, ама трезвен в кола не се качва! Уважава жените, но ги убива и вкарва в ракла! Не пие, пък дрога не отказва! Гласува в България, но стои в Германия! Мрази евролидери, но люби евро! Стреля по турски рибари, ама им купува стоките! Гнуси се от чалга,но имат цял порно канал Пайнер! Голям чистник е ама не се мие след нужда, а се бърше! Българин, индийски цифри използва!*** не е паради прави!
236
6
 
8
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
235
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото със сигурност съм теглил някоя заслужена майна на Ердоган в нета, то профилактично смятам да не ступвам в Турция докато той е на власг. Не че съм имал желание да ходя, но сега и на безплатен all inclusive не бих отишъл. Току виж ме арестуват!? Тва не ти е България да псуваш Бойко безнаказано. Пробвах и Радев да клатя, ама там агентите му яко трият постове - бързаци, за секунди. За Бойко няма проблем!
234
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига си трил ве помакк
233
3
 
5
 
! Отговори
999 преди 5 години
КАКТО В ТОЗИ САЙТ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ - ИМА ЦЕНЗУРА ИМА И ОПЦИЯ ДА СЕ ТРИЯТ КОМЕНТАРИ !КРАЙНО ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ ТАЗИ ДЕМОКРАТИЧНА И ПРЕКАЛЕНО "СВОБОДНА" ТУРЦИЯ - ДА ПРОКАРА "ЕВРОПЕЙСКИ" ЗАКОН ЗА УПОТРЕБАТА НА НЕТА.- ТАКА НЯМА ДА ИМА УБИДЕНИ И ПОДСЪДИМИ !- ТАКА СВОБОДНА ТУРЦИЯ , ОГРАНИЧАВАЙКИ ИМ ПРАВОТО НА ХОРАТА - ЩЕ ПРИЕМЕ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ВИД !- ТАКА ОНЕЗИ , КОИТО КАЗВАТ , ЧЕ В ТУРЦИЯ НЯМА СВОБОДА - ЩЕ ВИДЯТ КАКВА Е РАЗЛИКАТА !.... КАКТО ВИДЯХМЕ КАК ДЕЙСТВАТ ОРГАНИТЕ НА РЕДА ВЪВ ФРАНЦИЯ,БЕЛГИЯ ...
232
2
 
2
 
! Отговори
Разцеп Гъзсъдран преди 5 години
Коментарът отдолу не нарушава правилата за коментарите и не е незаконен според българските закони.Той представлява обида за ердоган и нищо повече!
231
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия очила Ердоган се прави на Пиночет, но всъщност не е достоен дори да му лъска обувките. Пиночет остави след себе си една процъфтяваща страна за стандартите на Южна Америка, а Ердоган ще остави пълна разруха и огромни дългове след себе си.
230
6
 
6
 
! Отговори
Разцеп Гъзсъдран преди 5 години
В България законите на Турция нямат сила. В България обидата на държавен глава, политик или соросово протеже, били те български или чужди, не е престъпление и не е забранено.Всеки на територията на България има право на обиди Ердоган дори и въпреки че Бойко Борисов е негов най-гуем преател.
229
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Гoшуимах малко ангажименти по арена арменец, та требваше да ставам рано, миличък. и, да ти кажа, новината ме зарадва, щото и у нас, като във всяка ориенталска страна, са объркали свободата на изказа с тотална слободия.
228
5
 
6
 
! Отговори
разликата преди 5 години
бай Ердо поне ги вкарва в затвора докато Путин ги премахва физически
227
2
 
11
 
! Отговори
Менто преди 5 години
Тоя би бил обида за всяко нормално общество!
226
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Ама как ?Та нали до вчера критикуваше Макрон за не демократичното му отношение към протестиращите във Франция?Твърдеше,че в Турция има демокрация,а сега...,защо така?Истината боли,нали?