Военнопленници ли са украинските моряци? Москва: Не са!

Не могат да бъдат, ако Русия и Украйна не са във война
9 дек 2018 08:08,
124
Военнопленници ли са украинските моряци? Москва: Не са!
Снимкa: Reuters, архив

Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленници, категорични са от руската Федерална служба за сигурност.

От ведомството обясниха, че според международните конвенции те могат да бъдат третирани като военнопленници, ако Русия и Украйна са в състояние на война. От Федералната служба дадоха подробности от операцията по задържането на украинските кораби в края на ноември, предава БНТ.

Още по темата

Напрежението в Азовско море започнало още през август, заяви заместник-началника на бреговата охрана на Русия. Тогава, според него, украински кораби заплашили руски, че ако се приближат на 4 километра от тях, ще открият огън. На 25 ноември руските служби получили сигнали, че трите украински кораба се движат към протока.

"Първоначалните съобщения бяха, че трите кораба нямат намерение да преминават през протока. По това време в зоната имаше 166 граждански плавателни съда", казва зам.-началник на бреговата охрана на Русия вицеадмирал Алексей Волски.

Три часа по-късно корабите навлезли в протока.

"В 8:30 часа руските екипажи получиха сигнали, че украинските кораби са преведени в бойна готовност. Установките на тях са били на 45 градуса към руските", допълва вицеадмиралът.

Последвал обстрел и задържане на екипажите. На арестуваните е предоставено правото да ползват преводач, но се е възползвал само един. 10 от тях са се възползвали от правото на телефонен разговор. Трима се лекуват. От Федералната служба за сигурност заявиха, че нараняванията им са от разрушаването на корпуса на кораба, а не от куршуми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 5 години
ТЕЗИ СА КРИМИНАЛЕТА-БЕЗ ЗАПОВЕД ОТ ПОРЧЕТО СА НАПРАВИЛИ ОПИТ ДА ПРЕМИНАТ ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ,ПРИ ТОВА С ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕНИЕ---ДРУГ Е ВЪПРОСА АКО ИМАХА ЗАПОВЕД ОТ ПОРЧЕТО ДА НАПАДНАТ РУСИЯ---НО ДАЛИ ПОРЧЕТО ЩЕ ПОСМЕЕ ДА ИЗДАДЕ ТАКАВА ЗАПОВЕД..ТАКА ЧЕ ПОДЛЕЖАТ НА СЪД И ИЗПРАЩАНЕ В СИБИР ..ЛЕЛЕ КАКВО ГИ ЧАКА ТАМ,ОНЕЗИ ЗАГОРЕЛИ КРИМИНАЛЕТА ГИ ЧАКАТ....
88
0
 
0
 
! Отговори
Лавров е мъжага преди 5 години
са са не са са, са не са!!!!
87
0
 
4
 
! Отговори
Осторожно преди 5 години
Да се внимава както преди много години подадоха диверсанти се стремят да скарат Москва с най родните им републики вкл съ столици Киев МИнск и др..Ползват спец наркотици и обемно пси препрограмиране.Ако не са се били и няма ранени важи заповедта на генерал Макарич от особености на Руския национален лов и риболов зиматаДА се согреят и накормят..
86
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са военнопленници, а заложници. Защото са отвлечени от пирати.
85
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че не са военнопленници. Иначе криминалните затвори щяха да са пълни с военнопленници. Нарушили са закони и сега ги съдят по тях. Закони за навлизане на държавна територия в мирно време.
84
4
 
12
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Слава на АмерикаСлава на Кончита ВрустКойто не скача е хетеро
83
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблем аз нямам, проблем на *** е, че трябва да си изсмучат от пръстите някакво обвинение.
82
16
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
За мене най-радосното е, че не съм русняче и путинче, а соросче е далече по-достойно занимание. Ако толкова ви топли злобноте душици, смятайте ме за соросче, балсам ви майкята...
81
2
 
4
 
! Отговори
нов виц преди 5 години
До Анонимен 91 "в демократична европейска България." ХАХАХАХАХАХАХАХХАХХАХАХАХХААААААААААААААААААА...................
80
5
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Сата НАТОL Ако ти не си разбрал защо са задържани, си е твой проблем.
79
16
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Така и не се разбира защо са задържани и в какво ги обвиняват. Официално руска граница и международно призната руска акватория НЯМА. Официално има договор, според който украинските кораби преминават през протока по собствено усмитрение. Корабита са задържани без никакъв повод и в международни води, ясно се вижда, че таранът е направен, след като украинският катер е спрял.
78
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са най-долни престъпници съдят военнопленици а после опищяват целия свят че им слагат санкции и ги гонят от всякакви международни организации. Жалко че за държавите престъпници като Русия няма затвори. Ако имаше Русия от 1000 години щеше да търка наровете.
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 90То па ти си един богат руски функционер :) Отивай в степите да живееш ..Не само да мъжкареешш в демократична европейска България. Аман от плужации в нашата държава.
76
9
 
13
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До русия е кочинати си евтин украйнски пропагандатор, нали....
75
0
 
1
 
! Отговори
хахахааахаааа.... преди 5 години
До Анонимен 85от къде знаеш?
74
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Не
73
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До УХААААААРусия е безгранична. Поне така мисли Путин, пък и всеки друг руски гаешник (катаджия).
72
2
 
2
 
! Отговори
хохолите капут! преди 5 години
До привет из Германиине се притеснявайте моля.....
71
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има документирано минута по минута, как протича конфликта и записи на разговорите между украинци и руснаци. Ясно е, че руснаците до последния момент не знаят какво да правят точно. Мисля, че крайното решение е взето на локално ниво от някой руски мичман.
70
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО да разположи веднага ракети на украинската граница. Няма какво да се преговаря повече с умопомрапении диктатори. 70 години вече толеранса не им помага. Само тояга ги оправя.