Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?

Планират бъдещето си краткосрочно
Обновена: 9 дек 2018 07:49 | 9 дек 2018 07:30,
302
Реформи, пари... За какво мечтаят младите в Русия, Украйна, Беларус?
Снимкa: Reuters, архив

Руснаци, украинци и беларуси на възраст между 18 и 35 години планират бъдещето си най-много за две години напред. Само една трета от тях правят дългосрочни планове, пише DW.

Още по темата

Причината? Лошото икономическо положение в техните страни, както и нарушаването на гражданските права. Беларусите посочват на второ място и липсата на работни места.

До тези изводи стига анкета на руския социологически институт "Левада" и фондацията "Борис Немцов", проведена с подкрепата на Германското външно министерство. Анкетирани са били хора от 15 руски градове с милионно население, 12 украински градове с население над 350 000 души и хора от всички областни градове в Беларус.

Те искат промяна

88% от украинците биха желали в страната им да се извършат дълбоки промени. Подобно желание изявяват само 63% от руснаците и 52% от беларусите. Основен приоритет за анкетираните и в трите страни е желанието за подобряване на условията за живот, за повишаване на заплатите и пенсиите.

В Русия и Украйна анкетираните обвързват тези желания с нуждата от по-активна борба срещу корупцията и с отмяната на някои привилегии за държавните служители. Изследването сочи, че желанието за честни и свободни избори, както и за подобряване в сферата на държавната администрация се изразява относително рядко. В Беларус например по-малко от 10% от анкетираните заявяват, че биха желали в страната им да има политически промени. Вместо това те се интересуват предимно от решаването на техни проблеми в сферата на образованието и икономиката.

Само около 40% от руснаците, 30% от младите украинци и 25% от беларусите изразяват готовност да споделят политическите си възгледи. На въпрос на кой политик биха се доверили най-много, анкетираните в Русия най-често споменават името на президента Владимир Путин, на десния популист Владимир Жириновски и на опозиционния политик Алексей Навални. В Украйна най-често споменават бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, президента Петро Порошенко и Евгений Мураев от "Опозиционния блок".

Да остана или да избягам?

Младите руснаци, украинци и беларуси са били запитани също по коя чужда държава би трябвало да се ориентира тяхната родина в бъдещето си развитие. И в трите страни най-често отговорът гласи: Германия. В Русия на второ място идва Китай, което според авторите на студията, се дължи на "геополитическото положение на страната". Забележително е, че за беларусите Русия представлява привлекателен модел за подражание. Анкетираните в Украйна граждани поставят Русия едва на четвърто място - след Германия, Полша и САЩ.

Анкетата на социолозите показва, че повечето младежи от големите градове на Русия, Украйна и Беларус вече са имали възможност да пътуват в чужбина. 60% от анкетираните руснаци са били в чужда държава, както и близо 80% от младите беларуси.

Повече от половината от беларусите и украинците изявяват желание да емигрират завинаги. В Русия този процент е малко по-нисък - 44 на сто. Желанието за напускане на родината завинаги обаче не се дължи на политическо недоволство. По-скоро става дума за стремеж към по-висок жизнен стандарт в чужбина и за желание да се изостави нестабилната икономическа ситуация в родината, за да се осигури по-добро бъдеще за децата, се казва в студията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз да съм Путин ... и аз ще си браня територията ... то колко натовски бази има около Русия ... какви санкции ... и кво ли не ... разбира се САЩ трее е навсякъде ... най миролюбивата държава, която прасна близнаците за природни ресурси ... Колкото до тези САЩ-аджии ... ми ходете и не се връщайте ... те *** там ще оправят нещата до 20тина години ... все пак на 1 бяло се раждат 5 черни ... И внимавайте какво говорите ... че нали расизъм ... те не са промити ... готини хора са !
213
1
 
1
 
! Отговори
Ебонец до 274 преди 5 години
Затова вие сте просто най-смотани
212
5
 
3
 
! Отговори
Ебонец преди 5 години
До Анонимен 274 "Руснаците имат залежи на всичко, А не произвеждат почти нищо. Просто са смотани." Затова и не производят защото имат залежи.Българите нямат залежи на нищо ,и не производят нищо.А японците нямат залежи,и производят всичко. РАЗБРАХ ЛИ КАКВА Е РАЗЛИКА аннаЛизаторче?
211
1
 
1
 
! Отговори
До Иванов преди 5 години
Когато имаш потенциала да си зададеш собствения ход на развитие като Цивилизация и да се противопоставиш на Централната банка ,тогава обяснявай за рублата и къде ще пътуваш .Какво по точно произвеждаш?
210
4
 
1
 
! Отговори
До Български Заек преди 5 години
Само пълен .........може да обяснява ,че руснаците са потомци на "Азиатско" племе .Руснаците са преки наследници на такава Цивилизация ,че само *** може да напише такава глупост.Цивилизация много преди на Земята да има и помен от такава-много преди Шумер ,Вавилон и Египет-Човешка .И само *** ни предположил ,че Русия няма да я има в близките Хиляди години и ,че за в бъдеще всеки ще трябва да се съобразява с нея.Ние изтичаме в канала на Историята той за Нигерия обяснява-в,по налягане
209
2
 
4
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 5 години
АЗ СИ МЕЧТАЯ ДА МЕ ЛЮБЯТ НЯКОЛКО РУСКИНИ.КРАСИВИ СА.ЩЕ СЕ СПРАВЯ.
208
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са много зле. Завладяват територии и след това какво, нищо. Все са им малко земите, а нищо не правят както трябва. Американците поне са тарикати, храната им е най-лошата, пък се продава по цял свят. Руснаците имат залежи на всичко, А не произвеждат почти нищо. Просто са смотани.
207
1
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Най лесния начин да решиш икономически проблем е като избягаш от него.
206
2
 
10
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
За какво мечтаят младите американциКаравана,пуканки,чизбургери и кола
205
3
 
8
 
! Отговори
Боли ме хуя преди 5 години
За раССия...
204
0
 
1
 
! Отговори
Ердо преди 5 години
До Анонимен 267 ЙОК.Обърнал си всичко на 360 градуса.
203
2
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тъпотия
202
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Частното ЦРУ:СТРАТФОР: Знаем много за Борисов, не става за казване...
201
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези момиченца на снимката се надяват май някой турист да ги хареса и отведе от Путинстан.
200
5
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
До ПетровАко българският лев не беше във валутен борд щеше да е като рублата. Особено с такива политици руски възпитаници като Жан Виденов, Сергей Станишев, *** Нинова...С българският си паспорт можеш да пътуваш до 169 държави по света без виза или с издаване на виза на място. България е на 16-то място по този показател. Руснаците могат да пътуват без вида до 119 държави и са на 47-мо място по свобода на пътуванията заедно с Пулао (което не съм сигурен какво е).
199
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците не са ни враг, враг са ни отвъдокеанските "съюзници". Те искат да разпаднат ЕС и да превърнат Европа в Сомалия. И ще го направят защото са силни, а Европа е разединена и управлявана от слаби политици. Америка е залязваща империя и ще вземе Европа със себе си в отвъдното преди да се гътне. Единствения шанс е да се изгонят амер. бази и да се търси съюз с Русия, но това няма да стане защото европейските корпорации имат по-големи интереси да са в лагера на САЩ.
198
5
 
4
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Пък българския лъв даже лева му е във валутен борд и дори заради "комунистическия заговорр" не го пускат в Шенген, дето пускат и Танзания ако кажат че идват от България. Значи комунисти има и в Европейската комисия, какви заговотррници само.
197
4
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ЛЪВ преди 5 години
Само загубено азиятско племе като ***, могат да се докарат до там, най-богатата на ресурси държава, да е "Нигерия със сняг".
196
4
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
*** на Дойче веле отдавна не четем.
195
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво стана с визите за САЩ, нашите парнтьори от Вашингтон отмениха ли визите за българи, нали имат договор с ЕС за безвизов режим и ние го спазваме, пускаме американците без визи, те отмениха ли визите или още се подиграват най-презрително с България.