Как мафията пере мръсните си пари в ЕС?

Какво трябва да направи Брюксел, за да се бори срещу престъпността
Обновена: 8 дек 2018 21:11 | 8 дек 2018 20:35, Веселина Йорданова
45
Как мафията пере мръсните си пари в ЕС?
Снимка: архив, Ройтерс

От десетилетия насам италиански мафиоти емигрират в други европейски страни, опитвайки се да избягат от италианското правосъдие. В чужбина те преследват и други цели - търсят нови контрабандни пътища - най-вече за наркотици - и перат пари под формата на инвестиции в "чисти" икономически сфери.

Най-предпочитани дестинации за този вид пране на пари са икономически силните държави. Затова и Германия е толкова привлекателна за мафията, пише "Дойче веле". Още преди десетилетия парите от рекет и отвличания на калабрийската Ндрангета се вливаха в Швейцария и Германия. През 1980-те години паричните потоци се увеличиха значително, след като Ндрангета изпревари Коза Ностра в бизнеса с наркотици.

В чужбина членовете на Ндрангета не се изявяват като гангстери в холивудски стил, размахващи пистолети в ресторанти над чинии със спагети. В повечето случаи те се представят като обикновени бизнесмени и се опитват да не се набиват на очи. Много рядко италианските мафиоти всяват страх сред съседите, както в случая през 2007 година, когато в Дуисбург при сблъсък между две враждебни фамилии бяха застреляни шестима души пред един италиански ресторант. Като цяло никой не се възмущава от мафиотите.

И докато италианската полиция е доста напреднала в разчитането на вътрешния културен код на мафията (Ндрангета например представя пред местната общественост "повишените в чин" мафиоти, запазвайки им определени места по време на процесии), полицаите в другите европейски страни често са слепи за подобни знаци. Така например едва преди няколко години стана известно, че от две десетилетия насам Ндрангета е много активна в търговията с цветя в Холандия. Дълги години обаче това не е било забелязано от никого - дори от местната полиция.

Подобни недостатъци на силите за сигурност в другите европейски страни също карат мафиотите да перат парите си в чужбина. Подкрепяни от хитри адвокати, те умело използват различията в правните системи на страните от ЕС. Италия е единствената страна в Европа, където самото членство в някоя мафиотска организация се третира като престъпление. Само този факт вече донесе много успехи в борбата срещу сицилианската мафия. Много от европейските страни нямат дори законови правила по отношение на огранизираната престъпност. В Германия и Холандия съществуват подобни закони, но италианците ги смятат за твърде хлабави.

Какво трябва да направи ЕС

Преди няколко години представители на Европол настояха за нови закони, които да криминализират членството в мафиотски организации. Въпреки това не можем да очакваме пълно уеднаквявена на антимафиотските закони на европейско ниво, защото в играта се намесва една щекотлива тема - защитата на гражданските права.

Затова и в бъдеще ще бъде по-лесно да се блокират маршрутите на наркотиците, отколкото мъчително да се доказват инвестициите на Ндрангета в недвижими имоти, в сметосъбирането или възобновяемите енергии и участието им в частни или държавни поръчки. Това не означава, че няма място за малки стъпки - като конфискуването на приходите от прането на пари или даването на приоритет на екстрадирането на мафиоти, избягали в чужди държави.

Благодарение на правото на свободно придвижване на хора, стоки и услуги в рамките на ЕС, мафията много лесно пере мръсните си пари - и то само в рамките на няколко дни. Освен това Ндрангета разширява своята дейност в Средна и Източна Европа. Разследванията на убития словашки журналист Ян Куцияк показват, че мафията се опитва да са обогати с пари от европейските фондове в страните от този регион. Затова и разследващите процедури в ЕС трябва да бъдат ускорени.

Впечатляващата операция "Полино", довела до арести в средата на седмицата, показва, че е крайно време за реформи по отношение на сътрудничеството между полициите и правораздаващите органи в различните европейски страни. ЕС трябва да побърза, за да бъде в крак с времето и да може да се бори по-ефикасно срещу трансграничната престъпност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наща мафия ги пере където си иска, тука си е купила и полиция и прокуратура и съд.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Италианската мафия са смешковци в сравнение с КТБ и юдею-масонско-сатанинската мафия.
35
1
 
2
 
! Отговори
Cc преди 5 години
Леле, КТБ я фалира Тиквата и Кой.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хехехе, ми ще правят Боко и Шиши?
33
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук 90 % от фирмите са пране на пари ! Софарма, лафки мафки техномаркети и т.н. да не изреждам... Дори и футболните клубове регистрирани като фирми са пране на пари...
32
1
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
До Анонимен 29Фалираха я Лойко,Пеевски и Доган.Трябва да си много загубен,за да вярваш на глупостите,които пишеш.Чети,бре,то не боли.
31
1
 
7
 
! Отговори
ТакаВсичко е законно преди 5 години
Как ли?Така както и ГЕРБ-еразката Мафия - чрез Закони,които налага на данъкоплатците !
30
1
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Как мафията пере пари ?Чрез футбола ! Ако не вярвате вижте Киро Домуса и проекта "Лудогорец".
29
2
 
19
 
! Отговори
Анти - СОРОС преди 5 години
Самата мафия, са изгнилите структури на ЕС. А в България действа шайката на Боко Тиквата!!!
28
2
 
23
 
! Отговори
Име преди 5 години
това не е мафия, а просто част от "най-големите политически семейства", които продължават да дават поводи за гордост не само у нас, но и в чужбина...
27
9
 
5
 
! Отговори
Simo преди 5 години
Те тва е причината за Брекзита ... Евреите от лъндънското сити искат да продължат да перат пари без контрола на Европейския съюз ... Наскоро изпраха и скриха на любимия ви Путин на колко милиарда ... От правителството в Лъндън мрънкаха, че помагат на Путин който е враг, а от ситото отговора беше business as usual ... номерът е че икономиката на Британия е основно малкият и среден бизнес и не може да оцелее без пазара на Европа ... Брекзита ще докара тотална бедност но ще отида в Германия .
26
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КТБ-то я фалираха БСП пак ли ББ е виновен и тука? Даже сами не си вярваха че някак се домъкнаха до власт червените и кво ли си викат не се знае колко ще сме на власт давай юруш да измъкнем всичко което можем, това са антибългари и бедни душици
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алабала. Службите знаят всиЧко, но мръсните пари са добре дошли във всяка икономика. Това са чисти инвестиции , а ако случайно някой реши да изпее хвърлят го в затвора и казват не заеме :))) Коя нормална държава, ще бяга от големи капитали. Всипко в света са празни приказки за простолюдието, защото толкова му е капацитета. Останалото се решаава на високо ниво. В България не е по различно и тук се направиха мн неща с мръсни ризи и сега мн народ работи там :)))
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много заслепени тука.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Найджъл Фарадж правилно нарече ЕС "мафия" в обръщение отпреди няколко месеца към Антонио Таяни- председателят на европарламента.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Преди няколко години представители на Европол настояха за нови закони, които да криминализират членството в мафиотски организации."Момент. Членсуването в мафията не е престъпление според законите на ЕС?
21
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мафията бива създадена не помня през коя от войните първа или втора с горещата и основна подкрепа на юдеите тогава скитащи се без родина,но налагащи вреда на цялото човечество чрез действията си!!!!! Без ония дето сега се разпростират до мъртвото море мафия нямаше да има!!!!!
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Как мафията пере мръсните си пари в ЕС?"Както го прави навсякъде по света- със съдействието на правителството, в случая- европарламента. Дори не смятам да ви чета статията, без политически чадър от най-високо ниво е невъзможно мафията да стои недокосната.
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до BgexitМного добър коментар.Абсолютно е вярно!!!!!!
18
5
 
24
 
! Отговори
BGexit преди 5 години
Брюксел е основният спонсор на организираната престъпност във всички държави-членки. Позволявайки източването на еврофондовете от престъпни групировки, част от финансирането се връща в брюкселската кoчина. А на плeбса му остава само да си пее одата на радостта и да си избира пола.