Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"

Задържаните от полицията са стотици
Обновена: 9 дек 2018 08:12 | 8 дек 2018 16:25, Веселина Йорданова
394
Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"
Снимка: БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
избедняха много и даже мигрантите не искат вече да остават и бягат в Англия и Германия. Сал в една Германия остана живот, ама и там няма лидери, а разни баби и концерните си веят байрака- разбиха навсякъде социалния модел. Ние барем държим на бой и мизерия, ама изнежените западняци изпадат в депресия и истерия и излизат на улиците...
271
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е революцията? Революцията е:"Тоя има много пари, дай да го утрепем да му ги вземем.""Оня има хубава жена, дай да го утрепем да му я вземем.""Тоя е умен, дай да го утрепем.""Оня веднъж ме обиди, дай да го утрепем.""Тоя ме дразни, дай да го утрепем."Това представлява революцията.
270
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така наречените "жълти жилетки" и Макрон, известен като "кандидатът на Ротшилд" имат една и съща цел - хаос във Франция. Много хора потриват ръце и се готвят да ловят риба в мътна водица. Това не са протести, а мародерство, примесено с отмъщение. Ще бъде използвана наивната привързаност на французите към кървавата вакханалия, наречена "революция".
269
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руско участие ? Ха-ха-ха !Вероятно от Москва са хипнотизирали Макрон да въведе законите , коитоса разярили демонстрантите .
268
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гуд бай Макрон ,гуд бай борисоф .
267
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрация , демокрация инакрая революция ! Не искалида чакат кога " демокрацията "щяла да еволюира , искалида я видят как гори .
266
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обедняването на страните от Западна Европа тепърва предстои. Приеха милиони неграмотни и мързеливи примитивни хора от Африка и сега трябват милиарди за изхранването им. Това е основната причина, за която хората се бунтуват, а правителствата се правят на умрели лисици.
265
4
 
33
 
! Отговори
ссс преди 5 години
Гневът на жълтите ***...
264
9
 
32
 
! Отговори
руски жълти жилетки преди 5 години
В соцсетях опубликовали видео, как "желтые жилеты" бьют окна в домах недалеко от Триумфальной арки в Париже. В какой-то момент слышно, как погромщикам кричат "Назад! Назад!" на русском языке, после чего они начинают отступать.
263
4
 
37
 
! Отговори
митрофан преди 5 години
Според външният министър на Франция,органите за сигурност ще разследват за евентуално участие на Русия в организирането на протеста на жълтите жилетки в страната.
262
14
 
35
 
! Отговори
ИНтер преди 5 години
Къде стават революциите? При бедните или мързеливите. Е, французите не са бедни като онази Русия която реши че ще прескача Капитализма през 1917, но пък са пословично известни с мързела си. Тъпанарите пък яхнаха новината и развяха червеното знаме! Гумени глави!
261
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майките на болни деца показаха какво е доблест. Баба Дора и Ана от Странджа показаха какво е доблест. Жалко за душите на измъчваните от слабостта на интелекта си и душевите си недъзи ***.
260
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това във Франция винаги ще си живеят по-добре. Казаха: не искаме да бъдем грабени. И устояха на позицията си. Не мутри, не корпоративни лъвове и всякакви други робовладелци, а хора от средната класа, такава - истинска, каквато не се създаде у нас. Тук единственото данъчно облекчение е към крупните грабители - плоския данък, а си плащаме най-скъпото ДДС и върху насъщния, животоспасяващи лекарства, учебници.
259
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми се вярва герберските *** да спасят Борисов...Той вече до гуша е затънал в биологичен материал...
258
2
 
42
 
! Отговори
Pilot преди 5 години
Те ще се оправят , но те и по принцип не са зле , но ние защо си траем, колко такива като ПЕЕВСКИ ЩЕ ЧАКАМЕ ДА СТАНАТ А ? До кога ще имигрираме за да може да живеем достойно ? НАРИДЕ СЪБУДИ СЕ !!!!!!!
257
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква социална политика ще чакат от едно мазно продажно банкерче на Ротшилд! Сложиха си го там точно те, защото се бяха притеснили от Льо Пен. Затова от някъде "магически" се появи това ***, "пазител на демокрацията и защитник на светлото европейско бъдеще" изтъркани глупости които вече знаят и децата че са фалшиви! Да чакаш банкер да мисли за народа е абсурдно! Да го избереш за президент е м.алоумно! Колко ли му плаща Сорос и Ротшилд да трови Европа! Колкото на Меркел
256
2
 
33
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла."
255
2
 
34
 
! Отговори
Име преди 5 години
Тъмносив каскет, изпобеляла блуза,дързост в погледа гори,алена кръв по одрасканата бузав тънка ивица струи. Спряло пред грамадната скала в закана,сръчно *** то върти;под целувките на хладната стоманакамъка в искри пламти. И далече по чукарите, къдетоутринна мъгла дими,мигом от крилатия ветрец подзето,бодро ехото гърми. Верен удар удара спокойно гони,екнат сънните гори;а скалата пука, цепи се и ронив кехлибарени искри Хей, другарю, ти какво решил си с ***!С тоя трясък и искри? Аз ли? Път ще се прокара
254
2
 
42
 
! Отговори
Име преди 5 години
ето например балонът меркел издържа цели 18 години на власт, само защото подари от името на германския данъкоплатец едни ядрени подводници на израел!!!
253
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Френската революция!Светът отново отправя взор към Париж.Статуята на Свободата не трябва да е в Но Йорк,а в Париж на "площада на революцията".Свобода! Равенство! Братство!