Борим болести, предотвратими чрез ваксинация

Нужно е редуциране на недоверието към ваксините у нас
Обновена: 8 дек 2018 16:23 | 8 дек 2018 16:08,
42
Борим болести, предотвратими чрез ваксинация
pixabay

Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха Препоръка на Съвета за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация, и проведоха дискусия за справяне с погрешните разбирания срещу ваксините на европейско и национално ниво, съобщиха от здравното министерство.

"Темата за колебанията при ваксинирането е изключително важна. За адресирането на този проблем е необходим анализ на конкретните причини за недоверието сред населението, както на национално, така и на европейско ниво. За справяне с тези проблеми са необходими мерки по всички звена във веригата: отговорно отношение на производителите, отчитащо обществената чувствителност; силни регулаторни органи, прилагащи стриктно регулаторната рамка; ангажирани медицински специалисти; добре информирани пациенти". Тази позиция изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Република България подкрепя препоръката за укрепване на сътрудничеството между държавите-членки чрез обмен на данни с цел намаляване недоверието на обществото относно безопасността на ваксините.

В изказването си министърът подчерта, че България е страна, която поставя на първо място предоставянето на достоверна информация на достъпен за обществото език, и която инвестира в обучение на медицинските специалисти.

Ключова роля имат личните лекари и педиатри, доверието в чиито препоръки е от водещо значение за преобладаващата част от родителите. Силният ангажимент на педиатрите за проследяване на задължителния имунизационен календар, компетентните съвети, изграждането на отношения на доверие с родителите са ценна практика, която следва да се подкрепя и насърчава.

Министър Ананиев беше категоричен, че акцент следва да бъде поставен и върху разяснителните кампании, предоставящи обективна информация на разбираем език, като е важно информацията да почива на медицински факти и доказателства за ефикасността на ваксините.

Проучванията както на европейско, така и на национално ниво ясно демонстрират, че са налице опасения относно безопасността и ефикасността на ваксините. Подобни опасения – особено в случаите на ваксините от задължителния имунизационен календар, могат да имат опасни последици.

Кирил Ананиев посочи още: "Важна роля за възстановяване на доверието имат и регулаторните органи – агенциите по лекарствата на национално и европейско ниво, които могат да предоставят незабавно информация на обществото по повод на конкретни продукти и да не допускат безпочвено засилване на страховете на населението".

Стриктната нормативна уредба в областта на лекарствената регулация е едно от достиженията на ЕС, гарантиращо доверие на европейските пациенти в безопасността, ефикасността и качеството на всеки лекарствен продукт, който се предлага на пазара на ЕС, вкл. ваксини. Точното прилагане на тези изисквания спрямо ваксините е пряко свързано с доверието на пациентите.

В тази посока беше и проведената по време на Неформалния съвет на здравните министри във Виена дискусия относно ускорената процедура за предоставяне на разрешения за употреба за лекарствени продукти.

Здравните министри обсъдиха и текущото състояние на здравеопазването на територията на Европейския съюз. Според България добавената стойност от инициативата се състои във възможността за обзор на водещите тенденции в здравеопазването, значимите проблеми, общи за държавите-членки, и открояването на области, в които ЕС може реално да добави стойност.

"Позволявам си да отправя апел докладите да отразяват достоверно ситуацията и тенденциите по ДЧ. Това предполага интензивна комуникация с националните компетентни органи, достатъчно време за реакция и отчитане на направените коментари в тяхната цялост", обърна се Ананиев към колегите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
хм преди 5 години
Редовните противогрипни ваксини са един от факторите ,които провокират канцер(рак) .Ваксинирайте се,щом искате. Ще дойте време и човечеството ще се опомни. Доста от лекарите всъщност са наясно с печалните последствия от ваксинирането, но системата ги притиска и си траят.
35
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
А за алчността и простотията, че обикновено вървят заедно, ваксина има ли??? Да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА за депутати, министри, и на здравеопазването най-вече.
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калитко"колко деца изпадат в кома, развиват аутизъм или други по-тежки болести след ваксинации, *** за това нито дума." Е колко де? Много, ама ги крият! Ниво на мислене на противник на ваксините. Отказите от ваксинация са симптом на провал на образователната система. Само ниско образован индивид може да причини това на себе си или още по-лошо на децата си.
33
2
 
14
 
! Отговори
Калитко преди 5 години
Болен, не те взимат в болница за лечение. Здрав си, гонят те да ти слагат ваксини. Тука има нещо ама не е грижа за здравето. Да не говорим колко деца изпадат в кома, развиват аутизъм или други по-тежки болести след ваксинации, *** за това нито дума. Ваксинират наред, прибират парите и като стане нещо с детето вдигат ръчички и го пращат да събира смс-и.
32
12
 
1
 
! Отговори
Фелшера преди 5 години
Гледам по-надолу има полемика за БЦЖ и ТБ. За миналата година има регистрирани (в света) 558000 случая на туберкулоза с резистентност към Рифампицин, антибиотикът с който обикновено се лекува. Очаква се проблемът да расте експоненциално. Ако родител откаже да сложи ваксина на детето си е хубаво отсега да си приготви обяснение, когато собственото му дете го попита защо точно на него не му е сложена.Препоръката се отнася и за всички останали ваксини.
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 33Моите данни са от официалната статистика на WHO, Световната здравна организация. Напиши Global tuberculosis report 2018 и чети, ако можеш. Сигурно нещо се крие твоите данни са по-точни, нали бе???Топ 20 по случаи Ангола, Бангладеш, Бразил, Китай, КНДР, Конго, Етиопия, Индия, Индонезия, Кения, Мозамбик, Мианмар, Нигерия, Пакистан, Филипини, Русия, Южна Африка, Тайланд, Танзания, Виетнам Пише го в Annex 2Твоите данни от клуба на БСП ли са, копейче?
30
2
 
5
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Като им дреме толкова, защо ваксината срещу варицела още не е в календара? Трябва да я търсим от Гърция и от ****на си райна.
29
1
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
До АнонименФейк са ти на тебе данните. ТБЦ има много повече - и в България, и другаде. Или са ти стари сведенията, или нещо се крие. ТБЦ-то в момента преживява нов разцвет по много причини. Едната, разбира се, е резистентност на микобактерията към традиционната терапия, но има и други.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Абсолютно си прав за лъжата и ти си просто един участник. В България има 22 случая на туберкулоза на 100000 годишно. За сравнение в пропадналата Русия са около 50, има и страни с много повече. В повечето държави които изброяваш случаите са под 10 на 100000 и затова се слагат по желание. В Англия са 6 и затова не се слага национално, но има квартали на Лондон и разни села на север където ги слагат задължително.Фейк нюзър!!!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една част от общопрактикуващите лекари са толкова некомпетентни и долни, че просто са за ------------. Многоточието е за да не трият написаното. Тия доктори ги обикалят една пасмина служители на фармацевтичните компании които им обещават бонуси, почивки, екскурзии, семинари и разни други неща само и само да им пробутват ***. Това са лични наблюдения.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 27Добре де, тровете се. Живота си е ваш. Нали виждаш какви ваксини Москов довлече в България. И само това ли е . Това е онова, което се знае, а какво не се знае. Като са ни добри ваксините защо сме на първо място в Европа и света по смъртност.
25
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Дреме ми на мене че не си се ваксинирал. Аз имам всички задължителни ваксини и почти всички препоръчителни. И всяка година си слагам противогрипна. Също и жена ми и дацата ни. Всички сме в отлично здраве и боледуваме доста по-рядко от колегите ми дето не си слагат противогрипна. Най-смешни са ми тея дето като кихне някой и те се крият под бюрото. Като ги питам защо не си сложат ваксина ми обясняват на мен че не помагали. Смешно но и жалко.
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви пука много-много за здравето на хората. Москов осъден ли е за ваксините с разни добавки. И само това ли е. Сега властите реват че населението няма доверие. Залага се на репресивни действия та хората под страх да се ваксинират. Аз лично никога няма да се ваксинирам за нищо. Защото нямам доверие нито на докторите , нито на властите. Аз просто изгубих доверие.
23
6
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
аз имам опит с рибумонил и бронховаксом, препоръчвам, особено при хронични белодробни заболявания. и иначе има добър ефект, но пък не знам доколко създава имунитет към тукашните щамове бактерии, зависи каква бактерия ще срещнеш. има и българско, не си спомням името. считам за особено походящо за големи колективи и деца на детска градина, където обмяната на бактерии е засилена
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Москов осъдихте ли го? В затвора ли е за безобразията с ваксините и най-вече за сринатото доверие?Не ви пука за здравето на хората - нито на докторите, нито на контролните органи, нито на производителите! Загрижени сте единствено за бизнеса си!Къде са наказаните? Каква отговорност понесоха за нанесените огромни щети?
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип всеки би се вкасинирал, но както винаги възспиращите фактори:- непосилна цена(нали 60% работят за МРЗ, та гледат да спестят някой лев)- чакане на дълги опашки- калпави ваксини(внос от турция или друга треторазрядна забравена от света страна)Та както и при храната - българина не е ***, да яде кофти храна, ама няма как да е иначе. Българина не е и *** да не се вкасинира, ама условията не са подходящи.И все пак да не забравяме, че при ваксините 1 на 100 000 е допустима грешка.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борим и болести ПРЕДИЗВИКАНИ от ваксинации!А промитите мозъци лаят, лаят..
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До VictimizedИ какъв е този определен процент, душко? И какво вредно действие, по-голямо от вредата на болестта от която предотвратява или по-малко?Празни приказки, никакви факти. Само това слушам от разни ***. В Русия никой гък не казва, ваксинират си децата под строй, а после тролят по западните форуми против ваксините. И някои наши неграмотници им пригласят от простотия, даже не за пари.
18
5
 
14
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"Затова България е от най-слабите държави във вселената."Когато капацитети от такава величина защитават ваксинирането, хич не помагат на каузата!! Човека е проучил всички държави във вселената, установил е, че етно държавна система цари навсякъде и е дошъл да ни обяви, че само тука не се ваксинираме.Ваксините имат доказано вредно действие, не се случва на всички, но се случва на определен процент. Когато обаче е твоето дете, хвърлянето на този зар е тежък за преглъщане хап
17
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите на разни неграмотни напористи *** и се сещам че *** народ, слаба държава...Затова България е от най-слабите държави във вселената.