"Чанъе-4" вече лети към обратната страна на Луната

Космическият апарат се очаква да кацне в началото на 2019 г.
8 дек 2018 13:28, Елка Василева
55
"Чанъе-4" вече лети към обратната страна на Луната
Снимка: архив, Reuters

Китай изстрля космически апарат "Чанъе-4" към обратната страна на Луната в уникална мисия, която ще обогати познанията за нашия естествен спътник.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

Апаратът "Чанъе-4" бе изстрелян в 2 ч. сутринта в събота местно време (21 ч. българско време) от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Кацането на Луната на тази китайска космическа мисия е предвидено за началото на следващата година.

Още по темата

Най-интересният научен експеримент е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

"Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната - каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. - Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4".

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.

Роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна догодина. Тя ще събере до 2 кг мостри.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
anti nato i es преди 5 години
niil armstrong e golqm kloun
48
0
 
1
 
! Отговори
anti nato i es преди 5 години
chovek na lunata vse oshte ne e stupval tova e porednata niskobujetna holivudska sapunka kravarite ot fasht samo tova mogat
47
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 45: Кухата пропаганда си ти :)Ако беше толкова върховен то руснаците нямаше да хвърлят 1 трилион долара за Буран.Който така или инъче летя само 1 път и то без екипаж :)Явно Съюз не е върха на сладоледа. Американците са практични и ще летят на което е по евтино :)Ако ще и Индия да ги прави :)
46
1
 
6
 
! Отговори
Ха преди 5 години
И какво от това - Ян Бибиян отдавна си седи там и си пие лунната ракия!
45
6
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
Виждаме ,че акъла ти е кръгла нула ,ама за какво се хвалиш с това,че си неук? Дори совалките бяха по-добри от Съюз,като са извели и повече хора.Съюз не е мръднал откъм развитие вече 40г.,защото руснаците нямат технологии.САЩ се возят с тях,защото спряха совалките,за да направят по-добър вариант,който вече е готов и след това ще возят всички до МКС,а Русия приключва и денги НЕТ.В Съюз седиш,като в ковчег,а капсулата на СпейсХ е най-модерното нещо създавано някога.Така,че по-добре си трай.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото има там за гледане, руснаците го заснеха още преди 60г със спътниците Луна-3 и Сонда-3 и издадоха пълен атлас на цялата лунна повърхност. Американците пробваха кацане, но спътникът се разби и нищо не изпрати.По-късно и те направиха снимки, а и са видели обратната страна от "Аполо".
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бъдат внимателни китайците защото на обратната страна на Луната има немска база от времето на третия райх .
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакво има Русия ли? Единственият на Земята истински космически кораб - "Союз". Летял хиляди пъти и който ще лети поне още десет пъти по толкова защото по-добро трудно ще бъде измислено. С физичните закони е така. Американците имат само филми и куха пропаганда за това и сега се правят на луди и уж ще се връщали на Луната с помощта на частници.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците правят интересни филми с много акробатика.
40
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са гола вода. Правят едни корабчета които най много да се издигнат на няколко стотин километра и толкова. Тяхната космическа програма е спряна много отдавна. Освен това те нямат нито учени, нито персонал, нито пари за повече.
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана със совалките,с телескопа Щръбъл и т.н.?.Ето, че и ти самият си чувал за тях, а къде е руската совалка? Къде е руският Хъбъл? Американците пращат няколко апарата на Марс, на комети, Хъбъл още предава данни, а руснаците какво?
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХаХаХаДа не си роднина на Стойчо Керев?
37
1
 
2
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
До 36Това за нафтата беше закачка, приятел - не заяждане. Извини ме, ако ти е прозвучали грубо. Иначе, наистина ти казвам - има доста източници, оборващи конспиративните теории доста успешно и доста задълбочено. Не попадай под влияние на хора, търсещи евтина сензация и известност
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички апарати пратени до луната минават поне един път от обратната страна.
35
17
 
1
 
! Отговори
ХаХаХа преди 5 години
Апарата щял да кацне на обратната страна на Луната...... хахах Това е абсолютен виц.Земята е плоска а Слънцето и Луната са небесни светила които се намират на 5000км от земната повърхност. Там не може да се каца!Отгоре над небето е твърдия купол над който има вода. Това е описано в Библията.Господ командва всичко. Хората са еднодневки и между тях има и големи лъжци който крият истината за света и баламосват народите вече хиляди години със различни лъжи.
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 34 Искаш да кажеш американците са безспорно номер едно в космическите измами и издънки!Какво стана със совалките,с телескопа Щръбъл и т.н.?Гигантски мега -проекти за източване на държавни пари към частни компании!Когато Клинтън става президент виждайки за какво става на въпрос иска на момента да спре совалките и др.космически глупости!Е,не успя,но години по-късно парите спряха да течът към НАСА и частниците!
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35 И какво това от това ,че астронавт ,а не астронафт?Все тая банда измамници!Ако е ходил на Луната и върху 10 Библии ще се закълне!
32
4
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
До 30-ти, този с "астронафта"А ти какво очакваш от човек, който явно се занимава с някаква нафта, била тя и астро? Не че съм чувал за такава, ама знае ли се...Виж астронаВтите са друга бира! И не виждам нищо чудно да откаже да се закълне в Библията! Може да е атеист! Може да изповядва друга религия. То па ега ти довода. Всичките ни мур.ри навремето като ги съдеха, с ръка на Библията, казваха че са невинни. И к'во?
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как ще изпреварят руснаците ,които са пращали спътници на Луната десетилетия преди Китай?.Не ти говоря преди десетилетия, тогава е било така. Говоря ти за сега, че Китай измества Русия като втора космическа сила. Американците безспорно са номер1.
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индия също изстрелва много спътници.Но това не е удобно на русолюбивите ни журналисти.