Opel Stock

Как Запорожец стана спортната Мурена

Дек 06, 2018
Как Запорожец стана спортната Мурена

Как Запорожец стана спортната Мурена

Реклама Skoda Monte Carlo
През 70-е и особено в 80-е години на миналия век в бившия СССР редица доморасли майстори създаваха собствени автомобили. Един от тях е интересният спортен автомобил Мурена, създаден в Украйна от Николай Дорошенко. Трудно можем да се досетим от външния вид на колата, че в основата й са положени елементи от Запорожец и инвалидната моторизирана количка на завода в Серпухов - С3Д.

Купето на Мурена е от стъклопласти, а компоновката е със средно разполагане на 1,2-литровия, 40 к.с. двигател от ЗАЗ-966 разположен зад седалките. Предавателната кутия е четиристепенна, от ЗАЗ-968. Предният мост на машината пък е от С3Д.

Явно конструкторът е бил повлиян за дизайна на Мурена от външноста на италианските и френски спортни автомобили в неговото време. Колата няма типичните врати – вместо тях в колата се влиза през голямата вдигаща се нагоре средна част на купето. Тази идея продължава в цялата кола – отзад капакът отново е голям и при отварянето си открива много добър достъп до мотора. Същото е при предния капак с интегрирани в него калници. В отвореното им състояние Мурена прилича на джобно ножче с всичките му отворени навън части.

Въпреки слабия си мотор колата е вдигала максимална скорост над 100 км/ч. Малкият багажник зад двигателя е можел да носи товар до 50 кг. За останалите характеристики не се знае много, както и какво е станало с колата. Назад

Галерия



Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Ретро Авто глобус Porsche

Porsche празнува „50 години Turbo“

Апр 16, 2024