Експерти: Енергийните проекти на България - в бъдеще време

"Трябва да търсим обединение с Русия, Брюксел е на наша страна"
Обновена: 4 дек 2018 22:05 | 4 дек 2018 22:05, Екип на Bulgaria On Air
14

Преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи в Народното събрание, че "Турски поток" ще преминава през България. Тя заяви още, че руската компания "Газпром" е заявила интерес да участва в газоразпределителния хъб "Балкан".

"Турски поток" се насочва към България. Това беше очаквана новина. Българският вариант, за разпространение на газ, е най-оправданият от финансова гледна точка. Трасето през България е най-добрият вариант за този момент. То не е някакъв реверанс към българо-съветските отношения. Интересът на страните членки към газоразпределителния хъб "Балкан" е взаимен. Отпада всякакви съмнения, че Европейската комисия може да създава проблеми. Научихме си урока", поясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според проф. Тасев преминаването на "Турски поток" през страната ни ни връща на газовата карта. Без спечелването на тази битка, щяхме да бъдем заобиколени и изтрити от енергийната сфера, допълни още той в "Денят ON AIR". 

"Голяма част от проектите остават в пожелателните възможности. Енергийните проекти в България са все още в сферата на бъдещето. Единствените два проекта, за които се отнася, че "всяко политическо решение е предпоследно", са АЕЦ "Белене" и "Турски поток". Политическата воля е много по-важна от мнението на експертите. Винаги се говори в бъдеще време за повечето енергийни проекти. За първи път икономическите перспективи са на първо място, а не политическата конюнктура. Ще имаме две страни, които ще се стремят към реализация на обща цел. Трябва да търсим обединение с Русия. Брюксел също е на наша страна", подчерта експертът по международни отношения проф. Нина Дюлгерова.

Темата на разговора обхвана и АЕЦ "Белене". По думите на проф. Тасев политическа воля за реализирането на този проект вече има, но часът на истината щял да дойде едва когато някой сложи парите на масата.

Сделката за ЧЕЗ също бе коментирана от енергийния експерт. "Факт е, че Върховният административен съд отхвърли решението на КЗК. Правото на КЕВР да се произнася по частни сделки е абсурд. Очевидно Чехия иска да продаде своя бизнес. Водят се преговори с една също неизвестна индийска компания. До месец ще знаем как ще се развие сделката за ЧЕЗ, но сделка ще има", категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Kiorsufra преди 5 години
Ako pro4etohte v4ers6nata statia po transportnia problem 6te rasberete kakvi partniuri sme s EU...BG e marionetna darjava,kakvoto kajat Amerika I EU tova stava,nie sme 9dupka Operatura otnovo se pidrrasei..
9
0
 
0
 
! Отговори
Теменужник преди 5 години
От сушени **** се получават чудесни ЕКО *** - енергийното бъдеще на бг.
8
1
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
Обединение с Русия щял да търси. Естествено - нужно е такова обединение, нужно е като слънцето и въздуха за оцеляването на Мутро-Милиционерската безполезна олигархия от назначени червени капиталисти, които тровят живота на хората вече 30 години. Брюксел нямало било да възразява - пореден кьор-фишек. Западът даде ЯСЕН сигнал преди година, а именно - Русия, вън от Балканите! Няма да има Руски енергийни проекти. Иначе - Еврофондове и пр. благинки секват и икономиката се срива, ставаме Руска ***!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връщаме се с 3 български тръби. Но трябва да ги платим, т.е. компаниите да изтеглят кредити, европейски пари за инфраструктура да поискаме. Това е като магистралите. Руснаците им трябват още две тръби. Европа не дава руски газопровод през ЕС, ок тогава. Да помогне с пари да го построим.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че в най-скоро време проекти като Южен поток ще са главен приоритет за Европа, респ. ЕК! Не знам само с какъв сурат ще излязат шаманите дето реваха да се спират...?...такъв гьон няма просто!
5
2
 
4
 
! Отговори
Същият преди 5 години
Сега ще ядем и пием...всичко на газ...затваряне на мините...тецовете на газ...енергийна зависимост от бай Владимир и 3ни цени на тока...
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като изпуснеш питомното , гони дивото!! "Молете се на американците за втечнен газ сега(да ви го карат с танкери)................като главите си ги ностите само за красота!Те едни визи не искат да махат за българите , ама са ви големи приятели, нали???Прости сте, и повече от 80 % сте простите.................добре ви го каза оня професор, дето му се разсърдихте!
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ-политици направиха и невъзможното да развалят отношенията си с Русия, а тогава платените енергийни експерти ни убеждаваха колко лоши са руснаците и колко вредни са енергийните проекти с руско участие!Ей, не сме толкова без памет.............сега ще стоите на студено, ще плащате скъп ток, бензин и газ.............за да ви дойде акъла в тъпите глави, че така не се прави!!!
2
2
 
6
 
! Отговори
голем джумбиш стана преди 5 години
Всичко, което сега се определя за правилно и национално отговорно... ...до преди няколко години бе заклеймявано по всякакъв начин!?
1
1
 
7
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Времето е минало несвършено в бъдещето в страдателен залог.