Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%

Най-скъпо е около Докторски паметник, най-тънко – в Модерно-то
Обновена: 5 дек 2018 05:14 | 4 дек 2018 19:45, Красимир Ангелов
143
Балон няма, имотите скъпи. За 3 години отчитат скок с над 50%
Снимка: Булфото

Имотите в някои столични квартали са поскъпнали с над 50% само за последните три години, сочи проучване на "Труд". Заради фактори като метрото, обемът на излизащите на пазара апартаменти, както и развитието на инфраструктурата в кварталите, скокът в някои квартали е повече, в сравнение с други.

Още по темата
Данни от компании за недвижими имоти показват, че "отличниците" в скока на цените са 5 района, където поскъпването е с над 50% за трите години от средата на 2015 г. до края на второто тримесечие на 2018 г. Иначе средното поскъпване на жилищата в столицата за този 3-годишен период е с 36%.

Трябва да отбележим обаче, че най-сериозен ръст в цените на жилищата в столицата се отчита в кварталите, които преди три години са били с едни от най-ниските цени. Така през 2015 г. в общо 4 от 5-те квартала, отличаващи се с поскъпване на имотите с над 50%, цените са били сравнително ниски – между 550 и 660 евро/кв. м. Именно затова имотите в Левски В са скочили с 59,58%, а във Фондови жилища и Гевгелийски – с по 55 и 53 на сто. В челните места на класацията са и жилищата в Овча Купел 1, където се отчита нарастване от средните цени с 50,55%. В топ 5 по поскъпване влизат и имотите в Яворов, където сега цените са с 56% над нивата от 2015 г.

В топ 10 по поскъпване попадат още четири от крайните столични квартали – Обеля 2, Люлин 4, 5 и 7, както и централния Иван Вазов. В последният квартал скокът на цените се дължи на голямото търсене и ограниченото предлагане на ново строителство.

Най-слабо повишение на цените на жилищата през последните три години се отчита в Симеоново (17,93%), Зона Б-5 (20,47%), Горна баня (20,92%), Драгалевци (21,08%), Витоша (22,19%), Студентски град (24,92%), Подуяне (26,12%), Оборище (26,15%) и Павлово (27,33%).

Според статистиката средната цена на жилищата в София е над 1080 евро/кв. м. Въпреки това на този етап интересът към покупка на жилище остава висок. Това се дължи на подобрението на инфраструктурата в града, на увеличението на жителите му, както и на ниските лихви по банковите кредити и повишените доходи на населението.

В София най-скъпи са имотите в районите Докторски паметник, Иван Вазов, Яворов, Медицинска академия, Изток и Лозенец. В топ 10 попадат още Център, Изгрев, Оборище и Стрелбище. Най-евтини са жилищата в Модерно предградие, Орландовци, Обеля, Люлин 2, Свобода, Люлин 5 и 9, както и в Красна поляна и Люлин 1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
3
 
2
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
"Най-слабо повишение на цените на жилищата през последните три години се отчита в дъра-бъра, дъра-бъра....Зона Б-5 (20,47%)..."---Това не мога да го повярвам. Че това си е баш до МОЛ-а, намира се в центъра. Ама пък може, там са само някакви стари панелки, има малко ново строителство
114
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балон няма, щото е цял цепелин, толкова е голям вече.
113
2
 
19
 
! Отговори
Darlington преди 5 години
Нормално е цените на имотите да се определят от търсенето и предлагането. Като се има предвид, че има 25% необитавани жилища в БГ, това означава, че принципът на търсенето и предлагането е счупен и не отразява реалните цени. Една от корективните мерки, за да се гарантира, че цените се определят реално, e чрез налагането на данъци, които биха накарали собствениците на имоти да продават или отдават под наем, както е в нормалните икономики по света. Това от своя страна ще доведе до срив на цените.
112
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В София цените няма да падат цяла България се мeсти там...."Тя България скоро ще свърши и тогава кой ще идва в столицата да ви купува апартаментите или да ви плаща наем? Римляните или пенсионерите от провинцията?
111
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намаляваме с 50 000 на година, раждаемостта намалява, емиграцията се увеличава. Римляните се множат и превземат големите градове, а тия специалисти държат цени на апартаментите като в Париж и ми разправят, че нямало балон.
110
0
 
26
 
! Отговори
вгз преди 5 години
Като цяло "бившите" комунисти владеят България, а политиката е фарс, с който различни кръгове комунисти се борят за по-голям кокал. Там по едно време гл. прокурор Филчев спешно стана посланник в бивша руска република, скрит от Първанов, след обвинения в убийстовото на адвокатка, която имаше силни доказателства срещу нея. Филчев до толко се беше "наакал", че като посланник, след новините в София напусна посолството и се кри седмица, докато местните не уредиха нещата с пари и случая приключи.
109
2
 
8
 
! Отговори
вгз преди 5 години
продължение от 123:Както брата на Янаки Стоилов се оказа един от топ босовете в разпорстранението на наркотици (и контрола на каналите). Там пък се играе с местни РПУ-та, специализирани служби (прокуратура, съд, НСБОП, ГДБОП, СОБТ и т.н.)Подслушва се яко, а неудобните като ген. Радев се отстраняват (както беше случая, където в Белите Брези НСБОП удари и изби в гръб Червените Барети. Там трябваше да води операцията ген. Радев, но в посл. момент се сменя със заместника си).
108
0
 
15
 
! Отговори
вгз преди 5 години
116, няма и не може да има договорка между инвеститорите.Но... хората отзад, които дърпат конците са едни и същи. :)))Едно време като Луканов е давал куфарчета, е трябвало да му дават печалба на парите. Маргините бяха станали толко силни, че искаха да ликвидират Любен Гоцев (един от посредниците по онова време) като предупреждение към БСП, че няма да плащат повече.Целия стоителен бизнес е съвкупност от няколко много големи икономически кръга (и всичките вътре са топ в комунистическото тяло).
107
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна стакмистика.Няма такива квартали където цените да са скочили с 50%.Дори с 30% няма.Пълни глупости
106
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
току що пуснаха статия в инвестор, че според една класация, в която не сме включени, но ако сме били включени сме щели да бъдем на пето място в света по развитеи на имотния пазар, разбирай по ръст на цените, щото то развиването на пазар е едно, ръста на цените друго ,но карай, то е ясно защо не са ни включили. Но иначе балон няма.
105
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балон няма! Няма! Няма! Няма балон! Хайде всички кометиращи да приемем за беспорно, че няма блаон и да спрят да ни го обясняват всеки ден с по две статии. Прави сте дами и господа брокери, ние цъфтим и връзваме, караме все по нови коли, ядем най-качествените храни, всички искаме да живеем на минимум 100 квадратни метра качествена жилищна площ, всички със заплатите си можем да купим минимум 2000 литра гориво, единствено остана да се преборим с напливащите от западна европа мигранит и балон няма!
104
0
 
26
 
! Отговори
Тъп на 179 градуса преди 5 години
Абе, то и царят не бил гол - докато едно дете не изкряскало: - Царят е гол!
103
1
 
10
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До вгзТова, което си написал е възможно, но в такъв случай трябва да има договорка между инвеститорите, на какви цени да се продава квадратния метър. Не бих се учудил ако си прав! Още един пример за изкривяване на пазара...
102
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има, има балон. Пак ще реват хора. Ама то насила акъл не се налива.
101
1
 
33
 
! Отговори
продавач на балони преди 5 години
Не пропускате ден да ни обяснявате, че няма балон на имотите! Всеки да си вади изводите...
100
4
 
23
 
! Отговори
вгз преди 5 години
Цените се вдигат изкуствено със стотин процента. Цената на стоманобетон е около 550-600 лв./кв. м. (замазка и шпакловка). Да се дооправи до пълно обзавеждане променя до 850-900 лв., което е малко под или около 400 евро/кв. м. След това идва "инвеститора" - човек от БСП, който пере мръсни пари. Той прекупува цялата сграда от строителя, след което цената на кв. м. става 1000+ евро.Тъй като парите са мръсни, при тях еластичен принцип няма. "Инвеститора" може да чка много - той ги е изпрал вече.
99
3
 
41
 
! Отговори
Работник преди 5 години
От близо месец всеки ден чета, че няма балон на имотния пазар.МИЛИ БРОКЕРИ вече ми стана пределно ясно, че балон няма.
98
4
 
9
 
! Отговори
Работник преди 5 години
От близо месец всеки ден чета, че няма балон на имотния пазар.МИЛИ БРОКЕРИ вече ми стана пределно ясно, че балон няма.
97
16
 
9
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Явно предлагането на имоти не е достатъчно голямо за да удовлетвори търсенето, и затова се вдигат цените. Много от старите имоти, които са необитаеми към момента, не се предлагат на пазара, а новото строителство е в ограничени количества. Строителите не са толкова глупави, че да наводнят пазара с огромен брой жилища...
96
4
 
11
 
! Отговори
77 преди 5 години
Интересно, какво ще се случи след около 20 години, когато сега съществуващите панелни блокове ще бъдат обявени за опасни? Какво ще се случи с тези жилища и със собствениците им, които не са собственици на земята, а само на панелката? Кой ще вземе земята под блока и дали по някакъв начин ще обезщети собствениците на панелката или кой от къде е?